Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2018-11

 

                                                        

30.11.18 DWD Ronde 9: Twee Orang Oetans

29.11.18 Klockelaer-competitie 9de ronde: de uitslagen, de stand en het SEVILLA-rapport

28.11.18 Schaakbord NewHistory

26.11.18 Derde Merwede Jeugdclub Competitie opnieuw prooi voor PASCAL

25.11.18 Een leuke pot: KNSB comp: Erik Hamers – Kees Wessels EGS 1 – Sliedrecht 2

23.11.18 Laatste ronde voor DWD bekerteam W.PL.

23.11.18 DWD Ronde 8: “Ver boven m’n pet” W.Pl

22.11.18 Vredelievende ochtend in de Klockelaer 8ste ronde

20.11.18 Dana Verheij en William Gijsen kwalificeren zich voor NK 2019

16.11.18 De Willige Dame 2: “Vergeetagenda” verslag Willem Platje

15.11.18 Klockelaer na 7 ronden: Vijf man dringen aan kop

13.11.18 Jeugd Sliedrecht op weg naar podiumplaats Meesterklasse A

10.11.18 PASCAL wint uit, ondanks file van Spijkenisse 2

10.11.18 DWD Team 1: Onésimus betekent verdienstelijk

08.11.18 RSB-viertal De Willige Dame wedstrijdverslag

06.11.18 Partij Gerard Halve (PK)– Kees Wessels (Sl) KNSB Sliedrecht 2 –Paul Keres 4

05.11.18 Dana Verheij start sterk bij Sv Sliedrecht door Bert Dobber

03.11.18 FOTO’S 3de RONDE KNSB comp. Thuiswedst. Sliedrecht 1 & 2, Giessen de Linge

01.11.18 Manuel Rubio Perez opnieuw op kop in de Klockelaer verslag 5e ronde NAJAAR

01.11.18 Bach, en nog eens Bach Verslag De Willige Dame

 

ARCHIEF SCHAAKNIEUWS

 

 

DWD Ronde negen: “Twee Orang Oetans”

 

Met moet ernaar streven mens te zijn en niet de aap van een engel"

(Wilhelm Müller)

 

30.11.18 W.Pl.

Volgens diverse schaakdatabanken staat, van alle twintig mogelijke eerste zetten van wit, de zet 1. b4 op de negende plaats wat populariteit betreft. De opening is evenwel op topniveau nooit populair geworden, hoewel een aantal prominente spelers zich er incidenteel wel eens van bediend heeft.

 

Richard Réti speelde de zet bijvoorbeeld tegen Abraham Spijer in het toernooi te Scheveningen in 1923 en Boris Spassky maakte er gebruik van tegen Vasily Smyslov in de Moskou-Leningrad-match van 1960.


Het was echter Alexey Pavlovich Sokolsky (1908-1969) die in 1963 een monografie over deze opening schreef:

 

'Debyut 1. b2-b4'.

De opening is dus ook naar hem Sokolsky-opening genoemd. Hoewel de opening tevens Poolse opening genoemd wordt, is dat eigenlijk wat vreemd, want Sokolsky zelf was een Oekraïner/Wit-Rus. *)

 

De misschien wel beroemdste partij waarin deze opening werd toegepast is die tussen Savielly Tartakower en Geza Maroczy gespeeld op 21 maart 1924 in het toernooi te New York. De derde en wellicht bekendste naam van de opening, 'Orang Oetan-opening', stamt van die partij.

 

Lees dit artikel van Willem Platje hier verder

#schaakbordnewhistory

*) Aant. tvb: De ORANG OETAN is in de schaakwereld de meest gebruikte naam voor deze opening en dateert van 1924, zoals boven beschreven. De verhandeling van Sokolski over deze opening is in het Duits gepubliceerd in 1964 en is een vertaling van de oorspronkelijke Russische uitgave uit 1963. De naam Poolse opening komt m.i. uit een veel eerdere periode. Volgens The Oxford Companian to Chess van David Hooper en Kenneth Wild heeft de Russische wiskundige Nikolai Vasiljewitsch Boegayev (1837-1903) al eerder in een Russisch tijdschrift een artikel aan deze opening gewijd. De naam Poolse opening dateert m.i. uit een oudere periode en heeft niets van doen met Sokolski. 

O ja, de eerder genoemde Orang Oetan in de dierentuin in New York, heette Suzan. Dus eigenlijk geen Poolse, geen Sokolski- en geen Orang Oetan-, maar Suzan-Opening!

 

 

#schaakbordnewhistory

SchaakbordNewHistory


28.11.18

Het unieke schaakbord “NewHistory” draagt zorg voor gezelligheid en ontspanning in elke ruimte. Zoals bekend wint de schaaksport, en zeker onder de jeugd steeds meer aan populariteit. Dit bord is ideaal voor recreatieparken, publieke ruimte, bedrijfs-en sportkantines, wachtruimten, horeca en onderwijsinstellingen.


Dit schaakbord illustreert de middeleeuwse strijd tussen het witte en zwarte koninkrijk rond 1485 in centraal Europa.

Witte ridders trekken ten strijde met de opdracht de gevangenneming van de zwarte koning. Geflankeerd door zijn dame en raadsheren zal deze heerser er alles aan doen om dat te voorkomen, waarbij een tegenaanval op het witte

kasteel zeker gaat plaatsvinden.

Herbeleef met dit bord tijdens iedere partij schaak deze oude koningsstrijd.

 

    

 

Specificaties:

De afbeelding van het bord is geprint op hoogwaardig Vinyl en aangebracht op een 6 mm dikke Trespa bordplaat. De afmetingen van het bord zijn 80 bij 80 cm.

Het schaakbord in het midden heeft een afmeting van 44 bij 44 cm, gebaseerd

op de standaard veldafmeting van 5,5 bij 5,5 cm.

Dit fraaie bord kunnen wij aanbieden voor slechts € 75 (excl. btw).

Bij te leveren passende set kunststof (Staunton 5) schaakstukken € 18,- (excl. btw).

Levertijd: 10 werkdagen.

 

Maarten Langen

06 – 203 702 25

Schakers van Formaat

Moklius BV te Amstelveen

 

 


3e avond Merwede Jeugdclub Competitie opnieuw prooi voor Pascal

26.11.18 Marcel Klein

Ook tijdens de 3e speelavond van de Merwede JeugdClub Competitie wist het team van Pascal in Poule 1 eerste te worden.  Nadat de eerste twee edities door Giessen / Linge waren geworden lijkt het jonge team van Pascal dusdanig gegroeid, dat ze de komende speelavonden een gooi kunnen doen naar de eindoverwinning.  Het team van Christiaan Blom, Louis Lui, Joshua Koers en Kristel van Middelkoop wist alle drie de wedstrijden te winnen.

 

Voor het eerst in de nog korte geschiedenis van dit viertallen toernooi, vindt elke speelavond op een andere locatie plaats.  Deze keer was dit het Camphusianum in Gorinchem.  Teams van Dordrecht, Pascal, Sliedrecht, Giessen / Linge, Meerkerk, Sleeuwijk en een schoolteam van het Camphusianum, spelen in poules van 4, waarbij elke keer gepromoveerd of gedegradeerd kan worden.

Op de laatste speelavond van dit seizoen (in maart) zorgen de opgebouwde finalepunten voor de definitieve indeling in de poules en wordt om de bekers gespeeld.

 

Maar liefst 20 teams (dus ruim 80 schakers) uit de regio speelden deze avond mee in 5 poules.  In Poule 1 lijken Pascal 1, Giessen / Linge 1 en Sliedrecht 1 langzamerhand zeker van een plek in de finalepoule 1.  Dordrecht (bezig aan een sterke opmars van Poule 3 naar Poule 1) degradeerde,  terwijl het Camphusianum voor de tweede keer promoveerde naar de hoogste klasse.  De andere groepswinnaars waren Meerkerk 1 (Poule 3), Giessen / Linge 3 (Poule 4a) en Merwede 1 (Poule 4b).

 

Het initiatief van de verenigingen in het stroomgebied van de Merwede (gedeeltelijk RSB en SGS gebied) slaat aan.  Begin volgend jaar is ronde 4 in Sleeuwijk, en in maart is de grote finale in Sliedrecht.

 

Alle uitslagen van de 3e ronde staan op:

http://www.schakendsliedrecht.nl/viertallen-uitslagen/

 

 

 


DWD Ronde 8: “Ver boven m’n pet”

23.11.18 WPl

“De mens is altijd geneigd te ontkennen wat hem onbegrijpelijk is.”

Ik zit naar een partij in de match om het wereldkampioenschap tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana te kijken. Grootmeesters Anish Giri, Peter Svidler en Alexander Grischuk verzorgen het commentaar en zoeken zich (...)

 

L

Lees meer ...

 

Dana Verheij en William Gijsen kwalificeren

voor NK 2019

20.11.18 BD

Dana Verheij en William Gijsen (zie foto), beiden Schaakvereniging Sliedrecht, hebben zich via het jeugdkwalificatietoernooi in Amstelveen geplaatst voor de eindronden van het Nederlands Kampioenschap, dat volgend jaar mei in Assen zal worden gehouden.

William en Dana (foto fam. Verheij)

 

In Amstelveen werden zeven ronden gespeeld met een bedenktijd van 55 minuten per speler per partij met een toevoeging van 10 seconden per zet.

Dana Verheij werd tweede bij de C-meisjes met een score van 5½ uit 7. Zij begon met een drietal overwinningen, verloor in ronde vier van de latere winnares Jule Cordes, herstelde zich in ronde vijf en zes met twee overwinningen en boekte een remise in de slotronde.

 

William Gijsen werd derde bij de A-jeugd met een score van 4½ uit 7. Hij kwam met 2½ uit 3 prima uit de startblokken, maar verloor in ronde vier en vijf van resp. de latere nummer 2 Edwyn Mesman en Simon Elgersma de latere winnaar. Gijsen herstelde zich met twee overwinningen in de slotronden.

 

 

 

De Willige Dame 2: "Vergeetagenda"

 

16.11.18 W.Pl.

Dat de leden van De Willige Dame enthousiaste schakers zijn wisten we al, maar dat ze in zo groten getale op zouden komen om het tweede team te steunen in de op voorhand zeer zware thuiswedstrijd tegen De Pionier 1 was zowel onverwacht als hartverwarmend.

Lees de lichtvoetige en verholen kritische commentaar, hier verder

 

 

Jeugd Sliedrecht op weg naar podiumplaats

Meesterklasse A

 

13.11.18

Op de derde dag van de Meesterklasse A heeft het Sliedrechtse team een belangrijke stap gezet richting een podiumplaats. Het team van Marijn den Hartog, William Gijsen, Jorik Klein en Adrian Mensing was ook op deze speeldag niet te kloppen en voegde 3 matchpunten toe aan het totaal. Na 3 speeldagen staat Sliedrecht ongedeeld tweede in de hoogste jeugdklasse van Nederland. Een ongekend succes.

In de ochtendronde was ASV uit Arnhem de tegenstander. De match begon met rustige stellingen op de borden. Dit veranderde toen William besloot een kwaliteit te offeren met genoeg compensatie. De tegenstandster van William was hierdoor dusdanig verrast dat ze een paar zetten later al tegen een hopeloze stelling aankeek en moest opgeven 0-1.

Ondertussen had Jorik al een truc in de stelling gevlochten, die zijn tegenstander niet wist te weerleggen. Een tiental zetten later kon ook Jorik een overwinning bijschrijven (1-0).

Omdat er gespeeld worden met viertallen werd er vanuit gegaan dat de tegenstander van Adrian niet zonder meer akkoord zou gaan met een remiseaanbod, ook al omdat Marijn een iets mindere stelling had. Adrian schoof de stelling wat meer dicht en bood op een psychologisch moment remise aan. Groot was dan ook de verbazing toen de tegenstander van Adrian zonder al te veel nadenken het aanbod aannam (2½-½). De matchpunten waren binnen.

Marijn kon zonder zorgen doorvechten. Hij kreeg het zelfs nog voor elkaar om een pion voor te komen in het eindspel, maar na lang doorspelen moest hij toch in remise berusten en was de 3-1 overwinning een feit.

In de middagsessie wachtte het als 2e geplaatste Gaskool, de jeugdafdeling van Kennemer Combinatie. Dit werd een belangrijke wedstrijd omdat Chesscool bij winst op bordpunten Sliedrecht zou passeren op de ranglijst tezamen met een aantal andere teams.

Chesscool had de sterkste speler op bord 3 gezet en daar kreeg Jorik Klein mee te maken. In een spannend middenspel overzag Jorik echter een sterk paardoffer en moest daarna capituleren (0-1). Ondertussen was William met wit een aantal pionnen achter geraakt en moest even later ook opgeven (0-2) en leek een resultaat een lastig karwei te worden.

Echter, er was nog hoop, Marijn en Adrian hadden beiden mooie stellingen. Adrian had vanuit zijn favoriete opening een prachtige stelling weten op te bouwen met twee vrijpionnen die de twee torens van zijn tegenstander bezighielden, waardoor de stukken van Adrian vrij spel hadden. Er volgde een tijdnoodfase waar Adrian nog maar twee minuten op de klok had, maar juist in die tijdnoodfase maakte Adrian het gedecideerd af (1-2).

Marijn leek ondertussen het betere van het spel te hebben en bovendien een half uur meer op de klok. De stelling was nog niet zomaar gewonnen, maar uiterst kalm en het zichtbare vertrouwen waarmee Marijn dit uitspeelde waren van hoge klasse en kon het punt worden genoteerd (2-2). Op 1 december volgen de laatste twee rondes en is een podiumplek zeer wel mogelijk.

 

 

 

PASCAL 1 wint uit, ondanks file, van Spijkenisse 2

 

10.11.18 M. Smink

Vrijdagavond 9 november trok het eerste schaakteam van Pascal naar Spijkenisse om daar in de 2e ronde van de Rotterdamse Schaakbond de strijd aan te binden met hun 2e team.
Hoewel op papier een zwakkere tegenstander, gingen we toch met een zekere (gezonde) spanning op pad. Die spanning werd alleen maar verhoogd door een flinke dosis fileleed op de Rijksweg 15, zodat we allemaal te laat aankwamen en de klokken al stonden te tikken.

foto: Meinte Smink
Zonder verdere plichtplegingen schoof iedereen achter het bord maar ondertussen was het al half negen geworden.
Om half tien was er nog weinig duidelijkheid. Iedereen stond min of meer gelijk, de één iets beter dan de ander maar dat was het dan.
Om kwart over 10 was Kees van Meerkerk de eerste die de puntendeling overeen kwam. Het bleef verder aan alle borden onverminderd spannend. Nergens echte duidelijkheid.
Kees Brinkman was de 2e die een remise aanbod van de tegenstander accepteerde.

De derde in de rij was Jo Pattinama die weliswaar overwicht had maar door tijdnood dat niet af zou kunnen maken.
Vervolgens ging Meinte Smink wat opluchting brengen door een heel mooie aanval winnend af te sluiten. De gehoopte voorsprong was een feit.
De overige borden bleven het spannend houden. Was er nog meer winst of dreigde er nog een verlies?

Hans van den Beukel vertrouwde er op dat de voorsprong van het team behouden zou blijven en kwam ook remise overeen.
Robin Bos deed verwoede zoektochten naar de winst maar dat zat er niet in. Ook remise.
Toen restten nog de eerste twee borden.
Melvin Holwijn stond actief beter, had een vrijpion maar al met al hing hier ook remise in de lucht. De tegenstander deed echter een paar zwakke zetten en Melvin profiteerde hier goed van met winst als resultaat.
Bert Terlouw ten slotte pareerde aanval op aanval van de tegenstander. Omgekeerd gold dat eigenlijk ook en uiteindelijk kwam de puntendeling tot stand.

Uitslag 5-3 voor Pascal waarmee de 2e ronde ook winnend werd afgesloten. De volgende tegenstander is op 27 november Krimpen a/d IJssel. We hebben dan in een thuiswedstrijd de koppositie in de poule van de 2e kl C te verdedigen.   


       Spijkenisse 2           1538 - PASCAL 1             1800 3  - 5

1. Werner Hubner           1795 - Melvin Holwijn       1921 0  - 1

2. Richard Koopman         1711 - Bert Terlouw         1912 ½  - ½

3. Thomas Panneman         1531 - Meinte Smink         1863 0  - 1

4. Gijsbert Looij          1678 - Kees Brinkman        1790 ½  - ½

5. Karel van den Burg      1492 - Cees van Meerkerk    1767 ½  - ½

6. Peter Leentvaar         1567 - Robin Bos            1747 ½  - ½

7. Pascalle Monteny        1474 - Hans van den Beukel  1718 ½  - ½

8. Denny Keetelaar         1058 - Jo Pattinama         1680 ½  - ½ 

Partijgegevens m.d.a. RSB/site

 

 

 

DWD Team 1: Onésimus betekent “verdienstelijk”

 

10.11.18 W.Pl.

Op dinsdag 6 november jl. speelden we onze eerste thuis­wedstrijd tegen Onésimus. Vooraf kreeg ik van twee personen de vraag wat Onésimus nu eigenlijk betekent. Door Hans Nunnikhoven En zoals een goed teamleider betaamt had ik mij ”natuurlijk” hierop voorbereid. Een naam die zich ....

Lees hier het hele verslag

 

RSB DWD-Viertal:
"Alea iacta est"

 

08.11 18 W.PL.

En ik had het als plaatsvervangend teamleider nog wel zo slim uitgedacht Deze keer gaan we met zijn vieren eens niet op ratingvolgorde zitten, want dat bracht ons de vorige competitie niets dan pech. Nee, laten we bij de start van het nieuwe seizoen maar eens ..... Lees hier verder

 

 

 

Bach, en nog eens Bach ...
"Je kunt niet iemand huren om voor jou te oefenen." (H. Jackson Brown Jr)

01.11.18 W.PL.
Het Bachkoor op de achtergrond in de kapel kreeg een bepaalde passage uit een van de meer dan 250 cantates van Johann Sebastian Bach maar niet onder de knie en moest die zo te horen keer op keer opnieuw zingen van een kennelijk zeer precieze en strenge dirigent.

Steeds weer zetten de koorleden een dalende toonladder in met de tekst: "Hahaha hahaha haha, Hahaha hahaha haha" en dat nog wel een keer of drie, maar ze kregen de kans niet om bij het afsluitende "Lulloeja" aan te komen, omdat de dirigent tot vervelens toe net voor dat moment aftikte. Niet iedereen in de speelzaal scheen zich er aan te storen, maar

Lees meer op de site van DWD