Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2018-11

 

                                                        

16.11.18 De Willige Dame 2: “Vergeetagenda” verslag Willem Platje

13.11.18 Jeugd Sliedrecht op weg naar podiumplaats Meesterklasse A

10.11.18 DWD Team 1: Onésimus betekent verdienstelijk

08.11.18 RSB-viertal De Willige Dame wedstrijdverslag

06.11.18 Partij Gerard Halve (PK)– Kees Wessels (Sl) KNSB Sliedrecht 2 –Paul Keres 4

05.11.18 Dana Verheij start sterk bij Sv Sliedrecht door Bert Dobber

03.11.18 FOTO’S 3de RONDE KNSB comp. Thuiswedst. Sliedrecht 1 & 2, Giessen de Linge

01.11.18 Manuel Rubio Perez opnieuw op kop in de Klockelaer verslag 5e ronde NAJAAR

01.11.18 Bach, en nog eens Bach Verslag DeWillige Dame

 

ARCHIEF SCHAAKNIEUWS

 

 

De Willige Dame 2: "Vergeetagenda"

 

16.11.18 W.Pl.

Dat de leden van De Willige Dame enthousiaste schakers zijn wisten we al, maar dat ze in zo groten getale op zouden komen om het tweede team te steunen in de op voorhand zeer zware thuiswedstrijd tegen De Pionier 1 was zowel onverwacht als hartverwarmend.

Lees de lichtvoetige en verholen kritische commentaar, hier verder

 

 

Jeugd Sliedrecht op weg naar podiumplaats

Meesterklasse A

 

13.11.18

Op de derde dag van de Meesterklasse A heeft het Sliedrechtse team een belangrijke stap gezet richting een podiumplaats. Het team van Marijn den Hartog, William Gijsen, Jorik Klein en Adrian Mensing was ook op deze speeldag niet te kloppen en voegde 3 matchpunten toe aan het totaal. Na 3 speeldagen staat Sliedrecht ongedeeld tweede in de hoogste jeugdklasse van Nederland. Een ongekend succes.

In de ochtendronde was ASV uit Arnhem de tegenstander. De match begon met rustige stellingen op de borden. Dit veranderde toen William besloot een kwaliteit te offeren met genoeg compensatie. De tegenstandster van William was hierdoor dusdanig verrast dat ze een paar zetten later al tegen een hopeloze stelling aankeek en moest opgeven 0-1.

Ondertussen had Jorik al een truc in de stelling gevlochten, die zijn tegenstander niet wist te weerleggen. Een tiental zetten later kon ook Jorik een overwinning bijschrijven (1-0).

Omdat er gespeeld worden met viertallen werd er vanuit gegaan dat de tegenstander van Adrian niet zonder meer akkoord zou gaan met een remiseaanbod, ook al omdat Marijn een iets mindere stelling had. Adrian schoof de stelling wat meer dicht en bood op een psychologisch moment remise aan. Groot was dan ook de verbazing toen de tegenstander van Adrian zonder al te veel nadenken het aanbod aannam (2½-½). De matchpunten waren binnen.

Marijn kon zonder zorgen doorvechten. Hij kreeg het zelfs nog voor elkaar om een pion voor te komen in het eindspel, maar na lang doorspelen moest hij toch in remise berusten en was de 3-1 overwinning een feit.

In de middagsessie wachtte het als 2e geplaatste Gaskool, de jeugdafdeling van Kennemer Combinatie. Dit werd een belangrijke wedstrijd omdat Chesscool bij winst op bordpunten Sliedrecht zou passeren op de ranglijst tezamen met een aantal andere teams.

Chesscool had de sterkste speler op bord 3 gezet en daar kreeg Jorik Klein mee te maken. In een spannend middenspel overzag Jorik echter een sterk paardoffer en moest daarna capituleren (0-1). Ondertussen was William met wit een aantal pionnen achter geraakt en moest even later ook opgeven (0-2) en leek een resultaat een lastig karwei te worden.

Echter, er was nog hoop, Marijn en Adrian hadden beiden mooie stellingen. Adrian had vanuit zijn favoriete opening een prachtige stelling weten op te bouwen met twee vrijpionnen die de twee torens van zijn tegenstander bezighielden, waardoor de stukken van Adrian vrij spel hadden. Er volgde een tijdnoodfase waar Adrian nog maar twee minuten op de klok had, maar juist in die tijdnoodfase maakte Adrian het gedecideerd af (1-2).

Marijn leek ondertussen het betere van het spel te hebben en bovendien een half uur meer op de klok. De stelling was nog niet zomaar gewonnen, maar uiterst kalm en het zichtbare vertrouwen waarmee Marijn dit uitspeelde waren van hoge klasse en kon het punt worden genoteerd (2-2). Op 1 december volgen de laatste twee rondes en is een podiumplek zeer wel mogelijk.

 

 

 

DWD Team 1: Onésimus betekent “verdienstelijk”

 

10.11.18 W.Pl.

Op dinsdag 6 november jl. speelden we onze eerste thuis­wedstrijd tegen Onésimus. Vooraf kreeg ik van twee personen de vraag wat Onésimus nu eigenlijk betekent. Door Hans Nunnikhoven En zoals een goed teamleider betaamt had ik mij ”natuurlijk” hierop voorbereid. Een naam die zich ....

Lees hier het hele verslag

 

RSB DWD-Viertal:
"Alea iacta est"

 

08.11 18 W.PL.

En ik had het als plaatsvervangend teamleider nog wel zo slim uitgedacht Deze keer gaan we met zijn vieren eens niet op ratingvolgorde zitten, want dat bracht ons de vorige competitie niets dan pech. Nee, laten we bij de start van het nieuwe seizoen maar eens ..... Lees hier verder

 

 

 

Bach, en nog eens Bach ...
"Je kunt niet iemand huren om voor jou te oefenen." (H. Jackson Brown Jr)

01.11.18 W.PL.
Het Bachkoor op de achtergrond in de kapel kreeg een bepaalde passage uit een van de meer dan 250 cantates van Johann Sebastian Bach maar niet onder de knie en moest die zo te horen keer op keer opnieuw zingen van een kennelijk zeer precieze en strenge dirigent.

Steeds weer zetten de koorleden een dalende toonladder in met de tekst: "Hahaha hahaha haha, Hahaha hahaha haha" en dat nog wel een keer of drie, maar ze kregen de kans niet om bij het afsluitende "Lulloeja" aan te komen, omdat de dirigent tot vervelens toe net voor dat moment aftikte. Niet iedereen in de speelzaal scheen zich er aan te storen, maar

Lees meer op de site van DWD