Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2018-12

 

                                                        

28.12.18 Kees van ’t Hoff winnaar 13de Hoogendoorntoernooi

27.12.18 DWD “Play off-perikelen”

24.12.18 Bert Dobber Kampioen 2018 in de Klockelaer

24.12.18 KLOCKELAER: EINDUITSLAG 2018

22.12.18 Ludieke huldiging A-team Sv Sliedrecht

20.12.18 Klockelaer: Bert Dobber kampioen 2018 * Tom van Bokhoven wint 4de periode

20.12.18 Uitslagen laatste ronde en eindstand NAJAARS-competitie De Klockelaer

17.12.18 SLIEDRECHT nieuwste RAPID TOERNOOI 2018-2019 begint op 20 december

17.12.18 Alle recente uitslagen regioteams KNSB- en RSB-competities

14.12.18 DWD Ronde 11: “Schaken op sluipkousen”

13.12.18 Klockelaer: Gevalletje van ernstige schaakblindheid

13.12.18 FOTOVERSLAG Klockelaer 10de ronde

12.12.18 DWD 2: Hoe je jezelf de nek omdraait

10.12.18 Eerste team DWD “weggefianchetteerd?”

10.12.18 Spreuken van wijsheid Interne DWD competitie 10de ronde

09.12.18 Bekerwinst Sc Dordrecht op De Willige Dame

08.12.08 FOTOVERSLAG IDEKO RSB Grand Prix Jeugdschaaktoernooi in Papendrecht

04.12.18 10de ronde Klockelaer: Het einde van een spannende competitie komt in zicht

03.12.18 Aankondiging 13e Hoogendoorntoernooi Vrijdag 28 december 10.00 uur

02.12.18 Sliedrechts A-team 3de van Nederland in hoogste Jeugdklasse schaken 1

01.12.18 DWD Ronde 9: Twee Orang Oetans

00.00.18 https://www.youtube.com/watch?v=x2rKNCzJy7w

 

ARCHIEF SCHAAKNIEUWS

 

Ludieke huldiging A-team Sv Sliedrecht

22.12.18 JvR/foto JvR

Afgelopen donderdag is het succesvolle A-team van Schaakvereniging Sliedrecht op ludieke wijze gehuldigd.

 

 


Het team, bestaande uit (v.l.n.r.) Marijn Hartog, William Gijsen, Jorik Klein en Adrian Mensing, Marcel Klein de teammanager, is bij het onlangs gehouden Nederlands kampioenschap als derde geëindigd. En dat moest, zoals bij Sliedrecht gebruikelijk is, gevierd worden. Voorzitter Jerry van Rekom had de eer om de talentvolle jongens en de teamleider Marcel Klein in het zonnetje te zetten. En dat deed hij op zijn eigen wijze.

 

 

Hij vergeleek het A-team met het ooit zo vermaarde The A-team bestaande uit Hannibal, Murdock, Face en B.A.  En wie met wie te vergelijken is maakte hij per persoon duidelijk.

Teamleider Marcel Klein werd omgedoopt in Mourinho Klein, al jaren de soms succesvolle, maar zenuwachtige teamleider. Soms spreekt hij lovend over zijn spelers en soms “bakken ze er niets van”. Net als de net ontslagen trainer van Manchester United. Opvallend is dat dit seizoen The A-team het best heeft gepresteerd tijdens de afwezigheid van Mourinho!?

Onder luid applaus van de vele aanwezigen ontvingen de spelers en de teamleider verschillende prijzen. Met de verwachting dat het team komend jaar bij elkaar blijft is het hopelijk niet de laatste huldiging van The A-team geweest.

 

DWD Ronde 12: "Play-off perikelen"

"Het toppunt van concentratie is absoluut denken aan niets.” (Freek de Jonge)

 

27.12.18 W.PL.

Ieder van ons maakt het waarschijnlijk wel eens mee. Je zit ogenschijnlijk vol aandacht geconcentreerd naar een stelling te kijken en ineens betrap je jezelf erop dat je gedachten al geruime tijd bij heel andere zaken zijn.

Uit onderzoek zou blijken dat mensen zich eigenlijk maar twintig minuten achter elkaar optimaal kunnen concentreren. Er wordt ook wel eens beweerd, dat zelfs bij topschakers de concentratie weliswaar heel diep kan zijn, maar dat veel van de tijd tijdens een partij op gaat aan dagdromen. Tijdens mijn eigen partij in de twaalfde ronde ...

Lees hier verder 

 

De Willige Dame Ronde 11 “Schaken op sluipkousen”

 

"Woorden mogen alleen dienen om de stilte te verbeteren.”

(Karel Jonckheere)

14.12.18 W.PL.

De elfde ronde van de najaarscompetitie 2018 was de laatste ronde voordat vanaf ronde 12 de play-offs van start gaan. Dan gaat het indelingsprogramma weer van bovenaf de ranglijst indelen en kunnen spelers elkaar dus weer voor de tweede keer ontmoeten.

 

Gesneden koek voor de meesten van ons, maar voor de paar nieuwelingen onder ons toch wel even belangrijk om te weten. Of het de stilte voor de storm was weet ik niet, maar wat me in de elfde ronde het meest opviel was de bijna serene rust die er de hele avond heerste. Of het aan het kalme weer lag of aan de spanning valt niet te zeggen, maar het leek wel of er nog even geprobeerd werd om een zo gunstig mogelijke uitgangssituatie te bereiken voordat de beslissende fase van deze competitie aan gaat breken.

 

Het enige gerucht kwam van het kraken van de steunende binten in de kapel en het stromen van het water door de leidingen terwijl zestien heren, de bedaardheid zelve, in vredig stilzwijgen acht partijen speelden in twee geluidloze ruimten waarbij hun gesloten zwijgzaamheid weliswaar een diepe gemoedsrust deed vermoeden, maar waarbij wellicht toch de spanning een aanslag pleegde op hun zielenrust.

 

Het vervolg van dit verhaal staat HIER

 

 

 

DWD 2: Hoe je jezelf de nek omdraait

12.12.18 W.Pl.

Mistroostig zat hij naar de hopeloze stelling op het schaakbord te staren en vroeg zich af hoe hij het in vredesnaam alweer zo ver had laten komen. Door Wim Platje. Halsstarrig speelde hij door en verdomde het om op te geven.

 

Eigenlijk had hij geen schijn van kans meer met een loper achter. Hardnekkig weigerde hij zijn tegenstander, die er ook niets aan kon doen, de hand te schudden. De anderen van zijn team begonnen ongeduldig te worden en sijpelden de een na de ander naar huis. Ze stonden immers toch al met 5½-1½ achter? Wat maakte zo'n laatste verliespartij nou nog uit?

Koppig vond hij steeds weer die ene verdedigende zet, waardoor zijn tegenstander geen voortgang boekte. Zo had hij de hele partij gespeeld. Telkens weer had hij de juiste zet gevonden en was remise binnen handbereik geweest. Sterker nog, als hij in de opening maar had gedaan wat hij had overwogen en niet zo bang was geweest voor de eventuele gevolgen dan zou hij allang tevreden met een punt op zak langs de andere borden hebben kunnen slenteren. Maar die ene trieste, veel te snel uitgevoerde zet.

Lees hier het hele verhaal van een treurende verslaggever

 

 

Eerste team DWD “weggefianchetteerd?”

Drie invallers bij wedstrijd Fianchetto 1 – De Willige Dame 1

 

10.12.18 H.N.
Op donderdag 29 november jl moesten we aantreden tegen de koploper Fianchetto 1 in Schiedam. Op papier een tegenstander waar we qua rating op zijn minst gelijkwaardig aan zouden moeten zijn, maar wel een team dat inmiddels beide wedstrijden uit de eerste twee ronden had gewonnen. Dus aan zelfvertrouwen geen gebrek lijkt mij.

Ver van te voren wist ik dat Naomi en Arjon verhinderd waren, zodat ik twee invallers had geregeld. Op de dag zelf was ook Edwin ziek, waardoor een derde invaller toegevoegd moest worden.

Voor de opstelling was dit ingewikkelder omdat de kleuren door elkaar gehusseld worden, maar ik dacht dat we in deze opstelling een goede kans zouden maken.

 

Lees het hele verslag met hier niet vermelde inleiding.

 

 

Over wijze spreuken aan de wand

“De Bijbel zegt: ‘Drink uw wijn van ganser harte’.

Maar het tempo staat er niet bij.” (Simon Carmiggelt)

 

10.12.18 W.PL.

Aan de wand van onze DWD speelzaal hangen tientallen bordjes waarop Bijbelse of aan de Bijbel ontleende spreuken te lezen zijn. Ongetwijfeld allemaal wijze woorden, die ons eraan herinneren (...)

 

Lees hier het verslag van de 10de ronde van de interne DWD competitie

 

 

 

Bekerwinst Sc Dordrecht op De Willige Dame 1

 

09.12.18 TSl

 

Sc Dordrecht

 

De Willige Dame

3½-½

1.  René Krul

Hans Nunnikhoven

½ - ½

2.  Rik de Wilde

Pearl Uyttenhove

1 - 0

3.  Lennard den Boer

Johan Went

1 - 0

4.  Jacques Hennekes

John van Waardenburgh

1 - 0

 

DWD Ronde negen: “Twee Orang Oetans

 

Met moet ernaar streven mens te zijn en niet de aap van een engel"

(Wilhelm Müller)

01.12.18 W.Pl.

Volgens diverse schaakdatabanken staat, van alle twintig mogelijke eerste zetten van wit, de zet 1. b4 op de negende plaats wat populariteit betreft. De opening is evenwel op topniveau nooit populair geworden, hoewel een aantal prominente spelers zich er incidenteel wel eens van bediend heeft.

 

Richard Réti speelde de zet bijvoorbeeld tegen Abraham Spijer in het toernooi te Scheveningen in 1923 en Boris Spassky maakte er gebruik van tegen Vasily Smyslov in de Moskou-Leningrad-match van 1960.


Het was echter Alexey Pavlovich Sokolsky (1908-1969) die in 1963 een monografie over deze opening schreef:

 

'Debyut 1. b2-b4'.

De opening is dus ook naar hem Sokolsky-opening genoemd. Hoewel de opening tevens Poolse opening genoemd wordt, is dat eigenlijk wat vreemd, want Sokolsky zelf was een Oekraïner/Wit-Rus. *)

 

De misschien wel beroemdste partij waarin deze opening werd toegepast is die tussen Savielly Tartakower en Geza Maroczy gespeeld op 21 maart 1924 in het toernooi te New York. De derde en wellicht bekendste naam van de opening, 'Orang Oetan-opening', stamt van die partij.

 

Lees dit artikel van Willem Platje hier verder

 

*) 01.12.18: Aant. tvb: De ORANG OETAN is in de schaakwereld de meest gebruikte naam voor deze opening en dateert van 1924, zoals boven beschreven. De verhandeling van Sokolski over deze opening is in het Duits gepubliceerd in 1964 en is een vertaling van de oorspronkelijke Russische uitgave uit 1963. De naam Poolse opening komt m.i. uit een veel eerdere periode. Volgens The Oxford Companian to Chess van David Hooper en Kenneth Wild heeft de Russische wiskundige Nikolai Vasiljewitsch Boegayev (1837-1903) al eerder in een Russisch tijdschrift een artikel aan deze opening gewijd. De naam Poolse opening dateert m.i. uit een oudere periode en heeft niets van doen met Sokolski. 

O ja, de eerder genoemde Orang Oetan in de dierentuin in New York, heette Suzan. Het is dus eigenlijk geen Poolse, geen Sokolski- en geen Orang Oetan-, maar Suzan-Opening!

 

 

 

 

Sliedrechts A team 3e van Nederland in hoogste Jeugdklasse schaken 1

02.12.18 MK

Het Sliedrechtse A-team heeft de Meesterklasse A van dit jaar fantastisch weten af te sluiten met een 3de plek. Een prachtige prestatie van dit team! Derde van Nederland in een sterk deelnemersveld is een uitstekende prestatie van, dat al jaren in de hoogste jeugdklasse van Nederland speelt.

 

Marijn den Hartog, William Gijsen, Jorik Klein en Adrian Mensing bezorgen Sliedrecht een historische podiumplaats. Nog nooit eerder wist een jeugdteam van Sliedrecht op nationaal niveau op dit podium te komen.

 

 

Dat Schaakvereniging Sliedrecht een uitstekend jeugdbeleid heeft, blijkt wel uit het feit dat in wisselende samenstelling dit team al jarenlang op het hoogste niveau meedoet. Als eerder wist het team 2e van Nederland te worden (onder 14 jaar), maar de Meesterklasse A is over het algemeen goed bezet met sterke teams. De afgelopen jaren werd er is de subtop meegedaan, met een 5e plaats twee jaar geleden. Vorig jaar werd het team 8ste. .

Maar dit jaar viel alles op zijn plek en werd het podium gehaald.

 

Zat er meer in? Nee, daarvoor was zeker de nummer 1 (STB uit Oosterhout) veel te sterk. Uiteindelijk verloor Sliedrecht van de nummer 1 en 2, maar wist andere concurrenten wel te verslaan. Zo is een 3e plaats een terecht, maar wel historische resultaat van dit team.

 

Op de 4 speeldagen, speelde het team 3 dagen meer dan uitstekend, alleen op de laatste speeldag leken de zenuwen wat in de weg te zitten. Tegen Talententeam JSN uit Groningen werd met 3-1 verloren. Een podiumplaats leek ver weg. Maar in de middagronde tegen Chesscool A2 uit Haarlem werd revanche genomen. Deze wedstrijd werd uiteindelijk met 3-1 gewonnen. Doordat naaste concurrent Almere de druk ook niet aan kon en uiteindelijk zelfs verloor, klom het team van de Sliedrechtse matadoren naar een podiumplaats en konden de bekers opgehaald worden.

 

Een uitstekende prestatie van het team, waarvoor binnenkort bij de Schaakvereniging uiteraard een huldiging zal worden gehouden.