Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2018-12

 

                                                        

12.12.18 DWD 2: Hoe je jezelf de nek omdraait

10.12.18 Eerste team DWD “weggefianchetteeerd?”

10.12.18 Spreuken van wijsheid Interne DWD competitie 10de ronde

09.12.18 Bekerwinst Sc Dordrecht op De Willige Dame

08.12.08 FOTOVERSLAG IDEKO RSB Grand Prix Jeugdschaaktoernooi in Papendrecht

03.12.18 Aankondiging 13e Hoogendoorntoernooi Vrijdag 28 december 10.00 uur

02.12.18 Sliedrechts A-team 3de van Nederland in hoogste Jeugdklasse schaken 1

01.12.18 DWD Ronde 9: Twee Orang Oetans

ARCHIEF SCHAAKNIEUWS

 

DWD 2: Hoe je jezelf de nek omdraait

12.12.18 W.Pl.

Mistroostig zat hij naar de hopeloze stelling op het schaakbord te staren en vroeg zich af hoe hij het in vredesnaam alweer zo ver had laten komen. Door Wim Platje. Halsstarrig speelde hij door en verdomde het om op te geven.

 

Eigenlijk had hij geen schijn van kans meer met een loper achter. Hardnekkig weigerde hij zijn tegenstander, die er ook niets aan kon doen, de hand te schudden. De anderen van zijn team begonnen ongeduldig te worden en sijpelden de een na de ander naar huis. Ze stonden immers toch al met 5½-1½ achter? Wat maakte zo'n laatste verliespartij nou nog uit?

Koppig vond hij steeds weer die ene verdedigende zet, waardoor zijn tegenstander geen voortgang boekte. Zo had hij de hele partij gespeeld. Telkens weer had hij de juiste zet gevonden en was remise binnen handbereik geweest. Sterker nog, als hij in de opening maar had gedaan wat hij had overwogen en niet zo bang was geweest voor de eventuele gevolgen dan zou hij allang tevreden met een punt op zak langs de andere borden hebben kunnen slenteren. Maar die ene trieste, veel te snel uitgevoerde zet.

Lees hier het hele verhaal van een treurende verslaggever

 

 

Eerste team DWD “weggefianchetteerd?”

Drie invallers bij wedstrijd Fianchetto 1 – De Willige Dame 1

 

10.12.18 H.N.
Op donderdag 29 november jl moesten we aantreden tegen de koploper Fianchetto 1 in Schiedam. Op papier een tegenstander waar we qua rating op zijn minst gelijkwaardig aan zouden moeten zijn, maar wel een team dat inmiddels beide wedstrijden uit de eerste twee ronden had gewonnen. Dus aan zelfvertrouwen geen gebrek lijkt mij.

Ver van te voren wist ik dat Naomi en Arjon verhinderd waren, zodat ik twee invallers had geregeld. Op de dag zelf was ook Edwin ziek, waardoor een derde invaller toegevoegd moest worden.

Voor de opstelling was dit ingewikkelder omdat de kleuren door elkaar gehusseld worden, maar ik dacht dat we in deze opstelling een goede kans zouden maken.

 

Lees het hele verslag met hier niet vermelde inleiding.

 

 

Over wijze spreuken aan de wand

“De Bijbel zegt: ‘Drink uw wijn van ganser harte’.

Maar het tempo staat er niet bij.” (Simon Carmiggelt)

 

10.12.18 W.PL.

Aan de wand van onze DWD speelzaal hangen tientallen bordjes waarop Bijbelse of aan de Bijbel ontleende spreuken te lezen zijn. Ongetwijfeld allemaal wijze woorden, die ons eraan herinneren (...)

 

Lees hier het verslag van de 10de ronde van de interne DWD competitie

 

 

 

Bekerwinst Sc Dordrecht op De Willige Dame 1

 

09.12.18 TSl

 

Sc Dordrecht

 

De Willige Dame

3½-½

1.  René Krul

Hans Nunnikhoven

½ - ½

2.  Rik de Wilde

Pearl Uyttenhove

1 - 0

3.  Lennard den Boer

Johan Went

1 - 0

4.  Jacques Hennekes

John van Waardenburgh

1 - 0

 

DWD Ronde negen: “Twee Orang Oetans

 

Met moet ernaar streven mens te zijn en niet de aap van een engel"

(Wilhelm Müller)

01.12.18 W.Pl.

Volgens diverse schaakdatabanken staat, van alle twintig mogelijke eerste zetten van wit, de zet 1. b4 op de negende plaats wat populariteit betreft. De opening is evenwel op topniveau nooit populair geworden, hoewel een aantal prominente spelers zich er incidenteel wel eens van bediend heeft.

 

Richard Réti speelde de zet bijvoorbeeld tegen Abraham Spijer in het toernooi te Scheveningen in 1923 en Boris Spassky maakte er gebruik van tegen Vasily Smyslov in de Moskou-Leningrad-match van 1960.


Het was echter Alexey Pavlovich Sokolsky (1908-1969) die in 1963 een monografie over deze opening schreef:

 

'Debyut 1. b2-b4'.

De opening is dus ook naar hem Sokolsky-opening genoemd. Hoewel de opening tevens Poolse opening genoemd wordt, is dat eigenlijk wat vreemd, want Sokolsky zelf was een Oekraïner/Wit-Rus. *)

 

De misschien wel beroemdste partij waarin deze opening werd toegepast is die tussen Savielly Tartakower en Geza Maroczy gespeeld op 21 maart 1924 in het toernooi te New York. De derde en wellicht bekendste naam van de opening, 'Orang Oetan-opening', stamt van die partij.

 

Lees dit artikel van Willem Platje hier verder

 

*) 01.12.18: Aant. tvb: De ORANG OETAN is in de schaakwereld de meest gebruikte naam voor deze opening en dateert van 1924, zoals boven beschreven. De verhandeling van Sokolski over deze opening is in het Duits gepubliceerd in 1964 en is een vertaling van de oorspronkelijke Russische uitgave uit 1963. De naam Poolse opening komt m.i. uit een veel eerdere periode. Volgens The Oxford Companian to Chess van David Hooper en Kenneth Wild heeft de Russische wiskundige Nikolai Vasiljewitsch Boegayev (1837-1903) al eerder in een Russisch tijdschrift een artikel aan deze opening gewijd. De naam Poolse opening dateert m.i. uit een oudere periode en heeft niets van doen met Sokolski. 

O ja, de eerder genoemde Orang Oetan in de dierentuin in New York, heette Suzan. Het is dus eigenlijk geen Poolse, geen Sokolski- en geen Orang Oetan-, maar Suzan-Opening!

 

 

 

 

Sliedrechts A team 3e van Nederland in hoogste Jeugdklasse schaken 1

02.12.18 MK

Het Sliedrechtse A-team heeft de Meesterklasse A van dit jaar fantastisch weten af te sluiten met een 3de plek. Een prachtige prestatie van dit team! Derde van Nederland in een sterk deelnemersveld is een uitstekende prestatie van, dat al jaren in de hoogste jeugdklasse van Nederland speelt.

 

Marijn den Hartog, William Gijsen, Jorik Klein en Adrian Mensing bezorgen Sliedrecht een historische podiumplaats. Nog nooit eerder wist een jeugdteam van Sliedrecht op nationaal niveau op dit podium te komen.

 

 

Dat Schaakvereniging Sliedrecht een uitstekend jeugdbeleid heeft, blijkt wel uit het feit dat in wisselende samenstelling dit team al jarenlang op het hoogste niveau meedoet. Als eerder wist het team 2e van Nederland te worden (onder 14 jaar), maar de Meesterklasse A is over het algemeen goed bezet met sterke teams. De afgelopen jaren werd er is de subtop meegedaan, met een 5e plaats twee jaar geleden. Vorig jaar werd het team 8ste. .

Maar dit jaar viel alles op zijn plek en werd het podium gehaald.

 

Zat er meer in? Nee, daarvoor was zeker de nummer 1 (STB uit Oosterhout) veel te sterk. Uiteindelijk verloor Sliedrecht van de nummer 1 en 2, maar wist andere concurrenten wel te verslaan. Zo is een 3e plaats een terecht, maar wel historische resultaat van dit team.

 

Op de 4 speeldagen, speelde het team 3 dagen meer dan uitstekend, alleen op de laatste speeldag leken de zenuwen wat in de weg te zitten. Tegen Talententeam JSN uit Groningen werd met 3-1 verloren. Een podiumplaats leek ver weg. Maar in de middagronde tegen Chesscool A2 uit Haarlem werd revanche genomen. Deze wedstrijd werd uiteindelijk met 3-1 gewonnen. Doordat naaste concurrent Almere de druk ook niet aan kon en uiteindelijk zelfs verloor, klom het team van de Sliedrechtse matadoren naar een podiumplaats en konden de bekers opgehaald worden.

 

Een uitstekende prestatie van het team, waarvoor binnenkort bij de Schaakvereniging uiteraard een huldiging zal worden gehouden.