De Willige Dame

2019-01

 

                                                        

 

20.04.19 "Bescheidenheid is vaak eerzucht die haar tijd afwacht." (Cees Buddingh) W.Pl

13.04.19 De Willige Dame 1 weet degradatie te ontlopen

28.03.19 Tweede team: “Mission impossible

20.03.19 “In het teken van zeugma”  DWD Intern

13.03.19 DWD intern 6de ronde: “A capella concentratieverlies”

13.03.19 DWD extern: Pearls’ parels

11.03.19 Team 2: Verkeerde auto, verkeerde klasse”

07.03.18 DWD 5de ronde: “Ambigue en equivoque

01.03.19 Vierde ronde: “Slag bij Nieuwpoort”

19.02.13 DWD Ronde 2: “Met geschudde hersenen”

19.02.11 DWD viertal “Uitermate comfortabel ....”

19.02.10 Tweede Team DWD “Eerlijk delen”

19.01.18 DWD “Een verliezer wint wanneer hij tegen zijn verlies kan ...”

19.01.18 DWD R14: “De schuld van de piano ... “

ARCHIEF SCHAAKNIEUWS

 

Ronde 10: Lesje in bescheidenheid

 

20.04.19 W.Pl.

"Bescheidenheid siert de mens" is een gezegde dat we allemaal wel kennen. In woordenboeken vind je er dit over: 'De eigen verworvenheden kleiner voorstellen dan zij zijn' of 'Geen te hoge gedachten van zichzelf hebbend' of 'Als je je niet op de voorgrond dringt'. We kennen bescheidenheid ook wel als de bekende uitspraak: 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.'

Als je echter je eigen prestaties bewust kleiner voorstelt dan dat ze zijn dan geldt voor jou misschien het fraaie citaat van Godfried Bomans wel: "Dikwijls is datgene wat wij bescheidenheid noemen niets anders dan het verlangen om tweemaal geprezen te worden."

Schaakboegbeeld Bertus van Manen ("Manen" met één "a", de arme tak van de familie.") van schaakgroep De Klockelaer koppelt op humoristische wijze .....

Lees verder op de DWD site.

 

 

 

DWD 1 met de hakken over de sloot

 

13.04.19 W.Pl.

Het eerste team van De Willige Dame moest zich op vrijdagavond 12 april in Capelle aan den IJssel veilig zien te spelen in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen CSV 1.  

Door de fors uitgevallen nederlaag, 6½ – 1½, van het reeds gedegradeerde Dordrecht 4 tegen Onésimus 1 was concurrent Onésimus op 1½ bordpunten voorsprong gekomen op De Willige Dame bij een gelijk aantal matchpunten. Zaak dus om minstens 1½ bordpunten mee naar huis te nemen aangezien de onderlinge wedstrijd door De Willige Dame gewonnen was. Tegenstander CSV verkeerde in exact dezelfde omstandigheden. Ook zij hadden 1½ bordpunten nodig om zich veilig te spelen.

Op zich een fluitje van een cent, een makkie, een appeltje-eitje voor een team dat zo sterk is als het onze, maar de realiteit lag even anders. Maar liefst vijf (!) invallers moesten ....

Lees over dit hoogtepunt in de DWD-geschiedenis hier verder

 

 

 

Tweede team “Mission impossible

28.03.19 W.Pl.

Toen De Willige Dame op de uitnodiging van de competitie­leider inging om een plaats in de de tweede klasse van de RSB-competitie in te nemen, wisten we dat we een uitermate zwaar seizoen tegemoet zouden gaan.

Vervolg staat hier

 

 

I

“In het teken van zeugma”

 

20.03.19 W.Pl.

Bij toeval stuitte ik bij het websurfen op een oude conference van Toon Hermans. Het was die over 'Snieklaas' (Sint-Nicolaas) en hij zegt daarin: "Hij had een mijter op en een stuk of acht neuten".

Ik moest onmiddellijk denken aan het boek 'Hier zet men thee en over de Eufraat: zeugma, stijlfiguur met een krulstaartje' (2008) van Han van Gorkom. Daarin gaat het over de stijlfiguur die zeugma genoemd wordt. Een zeugma is dus niet een vrouwtjesvarken dat net een stapeltje biggetjes op de wereld heeft gezet, maar een stijlfiguur waarbij een werkwoord of bijvoeglijk naamwoord wordt verbonden met twee andere woorden, maar eigenlijk slechts op een van beide slaat.

'Snieklaas' had dus een mijter op en hij had ook een stuk of wat neuten op. Het werkwoord "ophebben" wordt hier verbonden met mijter ...

Lees verder

 

 

 

Ronde zes: "A capella Concentratieverlies"

 

"Het toppunt van concentratie is absoluut denken aan niets."

(Freek de Jonge)

13.03.19 W.Pl.

Was vorige week een lezing van de vereniging Oud-Dordrecht over archeologie op Het Eiland van Dordrecht een enigszins storende factor voor sommigen van ons, deze keer was het een klein koor uit Ridderkerk dat in de kapel bezig was opnamen te maken voor een CD.

De gehele avond bereikten ons wat men doorgaans zoetgevooisde stemmen noemt vanuit de Trinitatiskapel. De wat minder auditief ingestelden hadden er orenschijnlijk weinig last van, maar zeker als je er gevoelig voor bent en de hele avond naar a capella uitgevoerde koormuziek gedwongen bent te luisteren kan ik me voorstellen dat dat tot ergernis en daardoor tot concentratieverlies leidt.


Ik had er in gedachten toch wat moeite mee: "Weer dat stuk van Mendelssohn... Ai! Foutje. Opnieuw. Volgens mij is nu de toonhoogte verkeerd bij de inzet. Ja, zie je wel, ze geven even de juiste hoogte op de piano aan. Nog een stuk van Mendelssohn geloof ik. Staat er nu kennelijk goed op, want ik hoor ineens Sweelinck... Ai! Foutje. Opnieuw..."

Ook anderen werden er duidelijk iebelig van, kregen spontaan puistjes, kippenvel en .....

Lees deze treurnis hier verder

 

 

 

Team 2: “Verkeerde auto, verkeerde klasse”

11.03.19 W.Pl.

De neo-gotische Antoniuskerk, vernoemd naar de heilige Antonius van Padua, aan de Burgemeester de Raadtsingel in Dordrecht is in de jaren 1920-1921 gebouwd. Al bijna een eeuw staat het kerkgebouw daar dus al voor de samenkomst van gelovigen, maar het plein voor de kerk dient al decennialang als plaats van samenkomst voor naar de veld64slagen vertrekkende teams van De Willige Dame.

 

Afhankelijk van de af te leggen afstand verzamelen we ons traditioneel om 7 uur of een kwartiertje later. Met twee auto's begeven doorgaans zeven spelers van het tweede team zich naar de speellocatie, want de achtste speler is Nick Kimenai die, ook dat is bijna een traditie, op eigen gelegenheid naar de uitwedstrijd gaat.

Over tradities gesproken: Het lijkt wel alsof het altijd koud en winderig is op het kerkplein, ook nu was dat weer het geval, en er is altijd een speler die zich als laatste meldt. Dat is steevast Pearl. Ook deze keer moest voor de zekerheid toch maar even worden gebeld waar hij zich rond kwart over zeven bevond. Dat bleek op de Spuiboulevard te zijn, zodat hem werd verzocht om maar eens even flink hard door te lopen, want ......

Lees hier verder

 

 

 

Vijfde ronde: "Ambigu en equivoque,

dubbelzinnig blijft het”

“Schaken is mentale marteling.” (Garry Kasparov)

07.03.19 W.Pl.

Het citaat van ex-wereldkampioen Kasparov boven dit artikel mag dan wellicht in zekere zin waar zijn, maar als schaken werkelijk een mentale marteling is, dan heeft de schaker er in ieder geval toch zelf voor gekozen dat te laten gebeuren. (...)

 

Lees hier verder

 

 

Sl

Vierde ronde “Slag bij Nieuwpoort”

"De geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst." (Godfried Bomans)

 

01.03.19 W.Pl.

Voor de aanvang van de ronden wordt er heel wat afgepraat. Er wordt koffie besteld. Er wordt koffie gedronken. Er worden koetjes en kalfjes van stal gehaald en in woorden omgezet.

Het betreft niet altijd koetjes, kalfjes of ander vee. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan de orde, maar deze keer ging het wel degelijk over schaken. In het blad 'Schaakmagazine' werd namelijk geschreven over de mogelijkheid om ook de uitslagen van de interne competities op te geven voor ratingverwerking. Voor- en nadelen werden in het artikel opgesomd.

'Ik weet niet eens wat mijn huidige rating is', zei Willem.
'Nou', antwoordde Wim, 'dat weet ik toevallig wel, want ik heb van de week nog onze partij van vorige week gepubliceerd op .....

Lees hier verder

 

 

DWD Ronde 2: “Met geschudde hersenen”

 

"De menigte heeft vele hoofden, maar geen hersenen." (Thomas Fuller)

 

13.02.19 W.Pl.

De speelruimten aan de Vriesestraatzie foto, tvb - waren met twintig spelers geheel gevuld, maar dat komt vaker voor als er eens een week geen competitie­ronde is gespeeld.

De uitgestelde huldiging van najaarskampioene 2018, Naomi Snikkers, vond derhalve in een volle schaakarena plaats. Onder de bezielende leiding van praeses Cor Paans, die er wonderwel in slaagde de orde onder de verzamelde horde chaoten nog enigszins te handhaven, werden de prijzen uitgereikt. De derde prijs was voor Pieter Sandijck. Volgens Pieter weliswaar onterecht vanwege een verkeerde instelling in het computerprogramma, maar omdat dat dan wellicht toch voor iedereen geldt en omdat toch iemand derde moet worden ......

Lees het literair verantwoorde verslag hier

 

 

 

DWD viertal: “Uitermate comfortabel ....”

12.02.19 W.Pl.

Het viertal van De Willige Dame bivakkeert na de nederlaag van 11 februari tegen het viertal van Maassluis inmiddels stevig, om niet te zeggen uiterst comfortabel op de laatste plaats van de tweede divisie A.  

 

In een vorig verslag schreef ik reeds dat soms, eigenlijk iets te vaak, het muntje net met de goede kant naar de tegenstander valt en in deze wedstrijd was het al niet anders, maar als er ooit een kans was om in ieder geval één matchpunt binnen te halen dan was dat tijdens deze ontmoeting.

Ik mag het mezelf ten volle aanrekenen, want ik had na een uitstekende start geruime tijd een zo goed als gewonnen stelling op het bord staan, maar toen begon ik spoken te zien waar ze niet waren en slaagde ik er zowaar in het vrijwel onmogelijke te presteren en ......

Het vervolg van dit emotioneel verslag

 

 

 

Tweede Team De Willige Dame: “Eerlijk delen”

 

10.09.19 W.Pl.
Het tweede team van De willige Dame slaagde er op dinsdagavond 5 februari dan eindelijk in om de hatelijke nul qua vergaarde matchtpunten weg te poetsen.


In de belendende percelen van de Trinitatiskapel werd het vierde team van Erasmus op een gelijk spel gehouden en de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat het tweede team van DWD eigenlijk zichzelf een beetje te kort deed, want van de vier verloren partijen hadden die van Cor Paans en Wim Platje eigenlijk in remise moeten eindigen. Het tweede team heeft echter nog een paar zware klussen voor zich om zich in de tweede klasse A, waarnaar het op verzoek van de competitieleider promoveerde, te kunnen handhaven.

Al vaker heb ik hier gewag gemaakt van het probleem dat zich voordoet als een speler tevens verslaggever is. Tenminste, het is een probleem als het een speler zoals ik betreft, die het in zijn eigen partij al lastig genoeg heeft en waarvoor een enkele blik op de andere borden zeker niet genoeg is om een min of meer betrouwbaar verslag te schrijven. Ondanks het feit, dat ik ook nu weer vrijwel nergens heb kunnen kijken, ligt er nu toch weer een wedstrijdverslag voor u. Wie niet sterk is moet slim zijn en wie gebrek heeft aan voldoende informatie moet in dat geval zijn bronnen elders zoeken.

Het vervolg van dit verslag is HIER te lezen


Een verliezer wint als hij tegen

zijn verlies kan

18.01.19 DWD/WPl
De RSB-competitie voor het viertal van De Willige Dame bestaat uit zes ronden. Daarvan heeft ons kwartet er inmiddels drie achter de rug en het moet gezegd worden: het team houdt er tot nu toe een uiterst consequente speelwijze op na.

Ging de eerste wedstrijd nog op het nippertje verloren met 2½-1½ tegen de Waddinx­veense schaakvereniging, in de tweede wedstrijd werd de lijn van vorig seizoen tenminste weer doorgezet en werd er uit bij De IJssel met wat duidelijkere cijfers verloren: 3-1.

 

Ook de derde wedstrijd tegen het viertal van Hendrik Ido Ambacht ging met dezelfde cijfers naar de tegenstander. Het bovenstaande klinkt wellicht wat sarcastischer dan het bedoeld is. Soms, eigenlijk iets te vaak, valt het duppie net naar de kant van de tegenstander, maar we doen altijd ons best.

De partijen:

Spookbeeld

De opening verliep rustig in de partij tussen Eelco Vanderberghe, eerste-bordspeler van HIA, en Wim Platje die door captain Piet Schuller aan het eerste bord was opgesteld en dus met zwart speelde. Aan het begin van het middenspel verrekende Wim zich echter. Hij had gewoon stukken kunnen ruilen maar vergiste zich in de plaats van een vijandelijk paard aan het eind van de afruil, waardoor het spookbeeld van dameverl...

Lees dit verslag hier verder

 

 

 

 

Ronde 14: “De schuld van de piano!”

18.01.19 DWD/WPl

Er is een fundamenteel verschil tussen zelfvertrouwen en zelfoverschatting en ik moet eerlijk bekennen dat ik de grens tussen die twee zo af en toe niet helemaal helder voor ogen heb.

Bij het schaken ga ik doorgaans, ongeacht de sterkte van mijn tegenstander, heel optimistisch de strijd aan en dicht ik mezelf, achteraf helaas maar al te vaak ten onrechte, kansen toe. Die majeurstemming eindigt dan vaak genoeg in mineur, maar onverbeterlijk als ik ben weiger ik om ervan te leren en ga ik de volgende partij weer even luchthartig en hoopvol in als de vorige.

Ook op andere gebieden schat ik het reëel mogelijke vaak te rooskleurig in en word ik soms hard met de neus op de feiten gedrukt. Wat me de afgelopen week overkwam moge u allen tot voorbeeld strekken en behoeden voor dreigend ongemak voortvloeiend uit het overschrijden van de eerder genoemde grens tussen zelfvertrouwen en zelfoverschatting. Hier ter lering ende vermaak de gevolgen van en de straf voor mijn hoogmoed.

Als de verhuizers weg zijn blijkt meestal de plek ...

Lees dit veeleisende stuk hier verder