De Willige Dame

2019-01

 

                                                        

 

19.02.13 DWD Ronde 2: “Met geschudde hersenen”

19.02.11 DWD viertal “Uitermate comfortabel ....”

19.02.10 Tweede Team DWD “Eerlijk delen”

19.01.18 DWD “Een verliezer wint wanneer hij tegen zijn verlies kan ...”

19.01.18 DWD R14: “De schuld van de piano ... “

ARCHIEF SCHAAKNIEUWS

 

DWD Ronde 2: “Met geschudde hersenen”

 

"De menigte heeft vele hoofden, maar geen hersenen." (Thomas Fuller)

 

13.02.19 W.Pl.

De speelruimten aan de Vriesestraatzie foto, tvb - waren met twintig spelers geheel gevuld, maar dat komt vaker voor als er eens een week geen competitie­ronde is gespeeld.

De uitgestelde huldiging van najaarskampioene 2018, Naomi Snikkers, vond derhalve in een volle schaakarena plaats. Onder de bezielende leiding van praeses Cor Paans, die er wonderwel in slaagde de orde onder de verzamelde horde chaoten nog enigszins te handhaven, werden de prijzen uitgereikt. De derde prijs was voor Pieter Sandijck. Volgens Pieter weliswaar onterecht vanwege een verkeerde instelling in het computerprogramma, maar omdat dat dan wellicht toch voor iedereen geldt en omdat toch iemand derde moet worden ......

Lees het literair verantwoorde verslag hier

 

 

 

DWD viertal: “Uitermate comfortabel ....”

12.02.19 W.Pl.

Het viertal van De Willige Dame bivakkeert na de nederlaag van 11 februari tegen het viertal van Maassluis inmiddels stevig, om niet te zeggen uiterst comfortabel op de laatste plaats van de tweede divisie A.  

 

In een vorig verslag schreef ik reeds dat soms, eigenlijk iets te vaak, het muntje net met de goede kant naar de tegenstander valt en in deze wedstrijd was het al niet anders, maar als er ooit een kans was om in ieder geval één matchpunt binnen te halen dan was dat tijdens deze ontmoeting.

Ik mag het mezelf ten volle aanrekenen, want ik had na een uitstekende start geruime tijd een zo goed als gewonnen stelling op het bord staan, maar toen begon ik spoken te zien waar ze niet waren en slaagde ik er zowaar in het vrijwel onmogelijke te presteren en ......

Het vervolg van dit emotioneel verslag

 

 

 

Tweede Team De Willige Dame: “Eerlijk delen”

 

10.09.19 W.Pl.
Het tweede team van De willige Dame slaagde er op dinsdagavond 5 februari dan eindelijk in om de hatelijke nul qua vergaarde matchtpunten weg te poetsen.


In de belendende percelen van de Trinitatiskapel werd het vierde team van Erasmus op een gelijk spel gehouden en de eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat het tweede team van DWD eigenlijk zichzelf een beetje te kort deed, want van de vier verloren partijen hadden die van Cor Paans en Wim Platje eigenlijk in remise moeten eindigen. Het tweede team heeft echter nog een paar zware klussen voor zich om zich in de tweede klasse A, waarnaar het op verzoek van de competitieleider promoveerde, te kunnen handhaven.

Al vaker heb ik hier gewag gemaakt van het probleem dat zich voordoet als een speler tevens verslaggever is. Tenminste, het is een probleem als het een speler zoals ik betreft, die het in zijn eigen partij al lastig genoeg heeft en waarvoor een enkele blik op de andere borden zeker niet genoeg is om een min of meer betrouwbaar verslag te schrijven. Ondanks het feit, dat ik ook nu weer vrijwel nergens heb kunnen kijken, ligt er nu toch weer een wedstrijdverslag voor u. Wie niet sterk is moet slim zijn en wie gebrek heeft aan voldoende informatie moet in dat geval zijn bronnen elders zoeken.

Het vervolg van dit verslag is HIER te lezen


Een verliezer wint als hij tegen

zijn verlies kan

18.01.19 DWD/WPl
De RSB-competitie voor het viertal van De Willige Dame bestaat uit zes ronden. Daarvan heeft ons kwartet er inmiddels drie achter de rug en het moet gezegd worden: het team houdt er tot nu toe een uiterst consequente speelwijze op na.

Ging de eerste wedstrijd nog op het nippertje verloren met 2˝-1˝ tegen de Waddinx­veense schaakvereniging, in de tweede wedstrijd werd de lijn van vorig seizoen tenminste weer doorgezet en werd er uit bij De IJssel met wat duidelijkere cijfers verloren: 3-1.

 

Ook de derde wedstrijd tegen het viertal van Hendrik Ido Ambacht ging met dezelfde cijfers naar de tegenstander. Het bovenstaande klinkt wellicht wat sarcastischer dan het bedoeld is. Soms, eigenlijk iets te vaak, valt het duppie net naar de kant van de tegenstander, maar we doen altijd ons best.

De partijen:

Spookbeeld

De opening verliep rustig in de partij tussen Eelco Vanderberghe, eerste-bordspeler van HIA, en Wim Platje die door captain Piet Schuller aan het eerste bord was opgesteld en dus met zwart speelde. Aan het begin van het middenspel verrekende Wim zich echter. Hij had gewoon stukken kunnen ruilen maar vergiste zich in de plaats van een vijandelijk paard aan het eind van de afruil, waardoor het spookbeeld van dameverl...

Lees dit verslag hier verder

 

 

 

 

Ronde 14: “De schuld van de piano!”

18.01.19 DWD/WPl

Er is een fundamenteel verschil tussen zelfvertrouwen en zelfoverschatting en ik moet eerlijk bekennen dat ik de grens tussen die twee zo af en toe niet helemaal helder voor ogen heb.

Bij het schaken ga ik doorgaans, ongeacht de sterkte van mijn tegenstander, heel optimistisch de strijd aan en dicht ik mezelf, achteraf helaas maar al te vaak ten onrechte, kansen toe. Die majeurstemming eindigt dan vaak genoeg in mineur, maar onverbeterlijk als ik ben weiger ik om ervan te leren en ga ik de volgende partij weer even luchthartig en hoopvol in als de vorige.

Ook op andere gebieden schat ik het reëel mogelijke vaak te rooskleurig in en word ik soms hard met de neus op de feiten gedrukt. Wat me de afgelopen week overkwam moge u allen tot voorbeeld strekken en behoeden voor dreigend ongemak voortvloeiend uit het overschrijden van de eerder genoemde grens tussen zelfvertrouwen en zelfoverschatting. Hier ter lering ende vermaak de gevolgen van en de straf voor mijn hoogmoed.

Als de verhuizers weg zijn blijkt meestal de plek ...

Lees dit veeleisende stuk hier verder