De Willige Dame

2019-01

 

                                                        

 

ARCHIEF SCHAAKNIEUWS

DWD Ronde 15: “Het einde van de competentie”

"Taal is zuurstof" (Heinz H. Polzer - Drs P.)

 

15.06.19 WPl 

Enige tijd geleden behandelde ik hier de stijlfiguur het zeugma. U weet wel die verkeerde samentrekking zoals in "Hier zet men koffie en schaakmat".

Nu is het natuurlijk niet de bedoeling om hier allerlei verhandelingen over taalverschijnselen te schrijven, maar eentje wil ik er toch nog uitlichten, omdat ik onbedoeld op het spoor van het malapropisme kwam door een grappig bedoelde opmerking tijdens een partij in de laatste ronde. Iemand vond dat Johan Went weer eens een 'vaccinerende zet' had gedaan. Natuurlijk een opzettelijke verhaspeling van het woord 'fascinerende'.

Een verhaspeling of malapropisme is het onjuiste gebruik van een woord of uitdrukking, bijvoorbeeld doordat het woord of de uitdrukking wordt verward met een ander woord of een andere uitdrukking die er qua vorm sterk op lijkt. Vaak brengt dit een (onbedoeld) komisch

Lees hier verder

 

 

 

DWD Ronde 14: “Vroeger was alles beter!”

 

"Waarom angst hebben voor de toekomst? Was het verleden dan zo mooi?"
(Friedrich Heer)

21.05.19 W.Pl.

Het is er allemaal niet beter op geworden in de loop der tijd, jongen", zei hij met een diepe zucht. "'t Lijkt wel of 't elke dag erger wordt met weer een ramp of al die luchtmilieu-ellende."

Zijn kleinzoon zocht hem eens per week op in zijn kamertje in het tehuis voor een partijtje schaak. Een van de weinige momentjes met wat kleur in zijn sombere bestaan waarin de dagen zich weefden tot een tapijt van louter donkere grijstinten. De jongen was de nooit aflatende klaagzangen van zijn grootvader wel gewend en hoewel hij af en toe een opbeurende opmerking maakte als "Nou ja, opa, gelukkig hebben we al meer dan zeventig jaar geen oorlog meer", liet hij de pessimistische beschouwingen van zijn grootvader stilzwijgend aan zich voorbijgaan en concentreerde hij zich op de partij. Hij was hun zoveelste onderlinge ontmoeting begonnen met wit en zette de pion van d2 naar d4. Opa had onmiddellijk geantwoord door zijn paard naar …

Lees hier verder

 

 

 

Snelschaaktitel voor de kampioene”

"Haast is de moeder van de mislukking." (Herodotus)

 

15.05.19 W.PL.

Deze week was het weer zo ver. Op een zwoele dinsdagavond verzamelden dertien fanatieke schakers zich bij de Trinitatiskapel om te strijden voor de felbegeerde titel van snelschaakkampioen van De Willige Dame.

Oplettende lezers herkennen in de bovenstaande zin de inleiding van het verslag over het toernooi om het snelschaakkampioenschap van De Willige Dame in mei 2018. Dat verslag werd, vanwege de absentie van uw redacteur toen, uitermate onderhoudend geschreven door Tabitha en Naomi Snikkers. Ditmaal deed de schrijver van dit verslag zelf weer mee, zij het niet al te succesvol, en derhalve volgen nu weer wat karakteristieken van zijn hand.

Geen gezeik, iedereen rijk.

In het indelingsprogramma werden de dertien spelers door het toevoegen van virtueel speelster Willy Daamen tot veertien spelers uitgebreid. Dat had in ieder geval het voordeel dat iedereen een keer een 'bye' had en vanwege de beloning daarvoor met een punt kon niemand dan ook puntloos eindigen, wat op zich dan weer een positieve uitwerking heeft op een ieders zelfbeeld en zelfvertrouwen.

In de tweede ronde viel de eerste verrassing te noteren. Pieter ….

Lees hier verder

 

 

 

Ronde 13: “Fantasie is grenzeloos”

 

"Liegen vereist fantasie, acteertalent en geheugen."

(Friedrich Nietzsche)

07.05.19 WPl

Als de voorzitter aan het begin van de speelronde vergeet te melden dat de redaceur van de website elders de club-eer aan het hoog houden is en dus zijn niet altijd even deskundige blikken ook niet over de borden kan laten dwalen, dan wordt het pas echt lastig om een lezenswaardig verslag te produceren.

Gelukkig zijn er toch altijd nog leden die geen aansporing nodig hebben om iets over hun partij te melden. Ik dank ze hierbij dan ook voor hun betrokkenheid bij de website.Allereerst is mijn zelfbenoemde co-redacteur Pearl Uyttenhove zo vriendelijk geweest om een verslag van zijn partij tegen John van Waardenberg in te zenden en eveneens allereerst maakt onze vaste fotografe Naomi Snikkers, zo langzamerhand onze redactionele Mientje-van-bijna-alles, doorgaans ook een foto van …..

 

Lees hier meer

 

 

Tweede team “Mission impossible

28.03.19 W.Pl.

Toen De Willige Dame op de uitnodiging van de competitie­leider inging om een plaats in de de tweede klasse van de RSB-competitie in te nemen, wisten we dat we een uitermate zwaar seizoen tegemoet zouden gaan.

Vervolg staat hier

 

 

Vierde ronde “Slag bij Nieuwpoort”

"De geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst." (Godfried Bomans)

 

01.03.19 W.Pl.

Voor de aanvang van de ronden wordt er heel wat afgepraat. Er wordt koffie besteld. Er wordt koffie gedronken. Er worden koetjes en kalfjes van stal gehaald en in woorden omgezet.

Het betreft niet altijd koetjes, kalfjes of ander vee. De meest uiteenlopende onderwerpen komen aan de orde, maar deze keer ging het wel degelijk over schaken. In het blad 'Schaakmagazine' werd namelijk geschreven over de mogelijkheid om ook de uitslagen van de interne competities op te geven voor ratingverwerking. Voor- en nadelen werden in het artikel opgesomd.

'Ik weet niet eens wat mijn huidige rating is', zei Willem.
'Nou', antwoordde Wim, 'dat weet ik toevallig wel, want ik heb van de week nog onze partij van vorige week gepubliceerd op .....

Lees hier verder

 

 

 

Ronde 14: “De schuld van de piano!”

18.01.19 DWD/WPl

Er is een fundamenteel verschil tussen zelfvertrouwen en zelfoverschatting en ik moet eerlijk bekennen dat ik de grens tussen die twee zo af en toe niet helemaal helder voor ogen heb.

Bij het schaken ga ik doorgaans, ongeacht de sterkte van mijn tegenstander, heel optimistisch de strijd aan en dicht ik mezelf, achteraf helaas maar al te vaak ten onrechte, kansen toe. Die majeurstemming eindigt dan vaak genoeg in mineur, maar onverbeterlijk als ik ben weiger ik om ervan te leren en ga ik de volgende partij weer even luchthartig en hoopvol in als de vorige.

Ook op andere gebieden schat ik het reëel mogelijke vaak te rooskleurig in en word ik soms hard met de neus op de feiten gedrukt. Wat me de afgelopen week overkwam moge u allen tot voorbeeld strekken en behoeden voor dreigend ongemak voortvloeiend uit het overschrijden van de eerder genoemde grens tussen zelfvertrouwen en zelfoverschatting. Hier ter lering ende vermaak de gevolgen van en de straf voor mijn hoogmoed.

Als de verhuizers weg zijn blijkt meestal de plek ...

Lees dit veeleisende stuk hier verder