Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2019-01

 

                                                        

19.01.18

31.01.19 De Klockelaer: “Januari is zo zot als een kanarie” Verslag 5e ronde WINTERcomp.

28.01.19 PATHENA gaat weer naar Parijs

28.01.19 Schaakpartij in de Klockelaer: Tom van Bokhoven – Mark Hopman R4 Wintercomp.

26.01.19 Avontuur op het schaakbord: partij Kees Wessels – Wim Pool kamp. sv Sliedrecht

25.01.19 Klockelaerschakers op bezoek in De Fuik in Ridderkerk

24.01.19 Klockelaer: Schaakmeester? Veilingmeester!! Een strijdlustige schaakochtend

22.01.19 Dordtenaren in Wijk aan Zee Hans Berrevoets

21.01.19 Nederlanders bij TATA op het oorlogspad met stelling om op te lossen

19.01.19 Analyse slotstelling Klockelaerpartij Ben van Bloppoel- Ernst Berens

19.01.19 DWD: “Een verliezer wint wanneer hij tegen zijn verlies kan ...”

19.01.19 DWD R14 “De schuld van de piano ...”

17.01.19 Klockelaer R03: Wat beweegt 34 man door de kou naar de Klockelaer te komen?

10.01.19 Klockelaer: “De Tweede Ronde ....”!

08.01.19 William Gijsen en Luana Mensing jeugdkampioenen van de RSB

03.01.19 Verslag prijsuitreiking 2018 en 1ste ronde Wintercompetitie 2019 Klockelaer

 

ARCHIEF SCHAAKNIEUWS

Ronde vijftien:
“Als.. dan.. anders..”

30.01.19 WPl

De misschien wat vreemde titel boven dit laatste rondeverslag van de najaarscompetitie 2018 slaat op de ook in de sport geliefde bezigheid  van het zich voorstellen hoe zaken anders hadden kunnen lopen als...

 

... hij niet op de paal had geschoten, dan zou het allemaal anders zijn gelopen. Als hij eerst Tb8 had gespeeld, dan zou de hele combinatie niet mogelijk zijn geweest. Speculeren over wat er allemaal anders zou zijn gelopen als er iets net even anders zou zijn gebeurd is van alle tijden en komt dan ook in ons taalgebruik vaak in allerlei uitdrukkingen terug: "Voor hetzelfde geld ..." of "Het had even goed andersom kunnen zijn". Na de wedstrijd, tijdens "de derde helft" of in ons geval "op veld 65", kunnen we een bijna-realiteit scheppen die ons helpt nog meer te genieten van de overwinning of die ons helpt de nederlaag wat draaglijker te maken.

 

Voor wat de vijftiende ronde betreft was er meer sprake van speculeren vooraf dan achteraf. De wedstrijdleider had eens goed naar de cijfers gekeken en was tot de volgende conclusie gekomen: Als Hans en Naomi

Lees hier verder

  

 

Dordtenaren in Wijk aan Zee

 

DORDRECHT 21.01.19 HB
Rik de Wilde van schaakclub Dordrecht doet het uitstekend in de tweede klasse tienkampen in Wijk aan Zee. Hij is met 3½ uit 4 begonnen. Rik en de andere Dordtse en regio spelers kunnen op de voet worden gevolgd via de website van Tata Steel Chess. Ze zijn via de amateur toernooien te benaderen en vervolgens op naam thuis te brengen. Een alternatief is het nalopen van de groepen vanaf de TOP groep. Een soort oude meestergroep met kans op promotie recht naar de masters.

Opvallend zaken zijn er ook te melden. Zo was Johan van de Griend kampioen van een dag-vierkamp dus hij promoveert daarmee van de derde klasse naar de tweede klasse. Hij zat zoals dat heet al achter de touwen dus het is helder dat Johan in de vierkampen een stevige stap heeft gezet. Ook John van der Laar deed het goed met 1½ uit 3.

Momenteel zijn spelers in de tienkampen te volgen.

Een traditioneel toernooi is afgelopen. Benno  de Jongh, Peter Boel, Alexander Münninghoff en Carl Hoekstra kwamen in het Nederlands schaakkampioenschap voor journalisten in Wijk aan Zee met 5 uit 7 over de eindstreep. Een barrage bepaalde uiteindelijk dat Benno de Jongh de titel won, die hij overnam van twaalfvoudig (!) winnaar Peter Boel. Hans Berrevoets uit Dordrecht en Erik Bouwmans kwamen uiteindelijk een half puntje tekort om de titelrace te kunnen volhouden.

Een opmerkelijk feit is dat Henk Timmermans met 2 uit 4 is begonnen in de vierde klasse tienkamp, terwijl hij vooraf was ingedeeld in de vijfde klasse. Een goed begin. Jacques Hennekes, Cor Oliemans, Pierre Smeets, Lammie Schakel zijn ook in tienkampen te volgen.

 

 

 

Nederlanders op het oorlogspad

met een stelling uit 1895 om op te lossen

21.01.19

Het is weer TATA-time. En – in Nederland – zijn de Nederlandse deelnemers volop in beeld. Anish Giri en Jorden van Foreest in de Hoofdgroep, Lucas van Foreest en Stefan Kuipers in de B-groep. Om over de andere leden van de bekende schaakfamilie nog maar te zwijgen. De Volkskrant besteedde daar vandaag twee hele pagina’s aan.

 

Er zijn meer jaarlijkse toernooien. De bekendste is die in Hastings. Een mooie reeks toernooien, aanvankelijk niet elk jaar, begonnen in 1895.

Een ijzersterke hoofdgroep, met o.a. Pillsbury, Lasker, Tarrasch, Steinitz enz., en een min of meer afzonderlijk georganiseerde “minor”-groep. Hierin  speelde de Nederlander Rudolf Loman. Hij was als kerkorganist naar Londen gekomen en heeft daar ongeveer 15 jaar gespeeld, als organist en schaker.

 

Over dit toernooi in Hastings zijn schitterende boeken uitgebracht, met alle partijen geanalyseerd. Een herdruk in de fraaie DOVER reeks staat al decennia lang hier in de kast. Vorige week was ik in Rotterdam en ik vond daar de in de OLMS-reeks uitgebrachte herdruk van het Duitse boek over Hastings 1895, met eigen analyses en geschreven door schachmeister Emil Schallopp. Daarin staat het volgende diagram.

 TER OPLOSSING:

Wit: Shoosmith

Zwart: Loman, aan zet

 

De stelling komt uit de partij in de B-groep tussen Shoosmith en Loman. Shoosmith was een heel sterke Engelse speler en Loman behoorde bij terugkeer in Nederland tot de beste vijf.  In 1912 won hij het tweede officiële NK.

Beide spelers hebben goed partij gegeven en materieel staat het gelijk. Wat deed Loman?

 

De oplossing staat hier

 

 

 

 

 

William Gijsen en Luana Mensing

jeugdkampioen van de RSB

 

 

Luana Mensing en William Gijsen Jeugdkampioenen RSB

in hun leeftijdscategorie

 

08.01.19 tekst en foto’s Jerry van Rekom

Bij de afgelopen weekend gehouden Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond zijn William Gijsen en Luana Mensing kampioen geworden in hun leeftijdscategorie. Na het succes van het A-team bevestigden de Sliedrechtse jeugdspelers daarmee de sterkte van de jeugd van Schaakvereniging Sliedrecht.

 

William Gijsen had zich bij een vorig kwalificatietoernooi reeds geplaatst voor het NK Jeugd van 2019. Hij gebruikte het PJK van de RSB dan ook als trainingstoernooi. In de A-categorie speelde hij dusdanig sterk dat William uiteindelijk – zonder de laatste ronde te spelen – zich voor de tweede achtereenvolgende keer als jeugdkampioen van de RSB mocht laten kronen. Gijsen is de eerste Sliedrechtse jeugdspeler die in de hoogste categorie twee keer kampioen is geworden. Peter van den Bergh en Jan Pieter Vos werden in de beginjaren van 2000 één keer kampioen.

 

Luana Mensing was de favoriete in de C-categorie bij de meisjes. Het Sliedrechtse talent speelde vooral in het begin van het toernooi uitstekend en plaatsing voor het NK leek in de maak. Helaas ging het in de laatste ronde mis en mist Luana rechtstreekse plaatsing voor het NK. Door haar goede score eindigde ze wel als hoogste meisje van de RSB-speelsters. Daardoor mag de jongste schakende Mensing zich kampioen van de RSB noemen. Dat was zij eerder in de F-categorie en nu dus ook in de zwaardere C-categorie.

Luana kan zich nog via een ander kwalificatietoernooi alsnog plaatsen voor het NK dat ook dit jaar in Assen plaats zal vinden.

Al met al dus weer goede successen van de Sliedrechtse schaakjeugd.

 

 

 

 OPLOSSING partij Shoosmith – Loman: 41. ... g4-g3!