Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2019-03

 

                                                        

19.01.18

25.03.19 Pathena nu echt naar Parijs

20.03.19 “In het teken van zeugma” DWD Intern

13.03.19 DWD intern 6de ronde: “A capella concentratieverlies”

13.03.19 DWD extern: Pearls’ parels

11.03.19 DWD Team 2: Verkeerde auto, verkeerde klasse”

09.03.18 KEMPER toernooi gewonnen door Martijn van Wingerden * Alle nieuws + foto’s

07.03.18 39ste Alblasserwaardtoernooi op 23 maart

07.03.18 5e ronde DWD: "Ambigu en equivoque, dubbelzinnig blijft het”

07.03.18 Dordrecht 1 kans op kampioenschap RSB nieuwe stijl

07.03.19 Een feestneus bij de 10de ronde van de Klockelaer

03.03.19 Dana Verheij kampioene Rotterdamse Schaak Bond PJK-DM

02.03.19 KEMPER Schaaktoernooi zaterdag 9 maart in Alblasserdam

02.03.19 24ste Scheve Toren Toernooi Acquoy zaterdag 9 maart

01.03.19 DWD vierde ronde: “Slag bij Nieuwpoort”

OUDER SCHAAKNIEUWS

 

39ste Alblasserwaard Toernooi

Zaterdag 23 maart a.s.

Op zaterdag 23 maart a.s. vindt alweer voor de 39e keer het Alblasserwaardtoernooi plaats. Vorig jaar hadden we met 56 deelnemers een mooie volle zaal, maar uiteraard rekenen we dit jaar op minimaal evenveel deelnemers!

Het Alblasserwaardtoernooi wordt door vele schakers het ‘gezelligste toernooi van de regio’ genoemd en dat blijkt ook wel door het grote aantal vaste deelnemers. Zij komen niet alleen voor een altijd sterk bezet toernooi, maar ook voor de gemoedelijke sfeer, de altijd vrolijke bardames en de heerlijke, zelfgemaakte soep tijdens de lunchpauze.

En natuurlijk is er aan het einde van het toernooi de ludieke prijsuitreiking, waarbij elke deelnemer met een prijs naar huis gaat.

Vorig jaar won Niels Mijnster (zie foto) als eerste Sliedrechter sinds jaren het toernooi en hij zal zijn titel verdedigen! Uiteraard rekenen we op veel concurrenten voor hem…..

 

De opzet van het toernooi blijft ongewijzigd:

Aanvang 9:45 uur

7 ronden rapid 20 min. p.p.p.p

Indeling in groepen van 8 naar sterkte

Kampioen is de winnaar van de finale tussen de winnaars Hoofdgroepen A en B

Prijsuitreiking 16:45 uur.

Inleggeld € 5,00 inclusief broodjes en soep

En….. bij het Alblasserwaardtoernooi heeft Iedereen prijs!

 

Aanmelden tot uiterlijk 21 maart a.s.,  bij voorkeur via alblasserwaardtoernooi@schakendsliedrecht.nl .

 

Graag tot 23 maart.  

Met vriendelijke groet, 

Mark van Hulst
Toernooidirecteur

 

 

 

KEMPER schaaktoernooi 2019

9 maart in Alblasserdam

gewonnen door Martin Pauw

Winnaars groep A:

1. Martin Pauw  

2. Marcel Bergen         

3. Pim Ydo 

Winnaars groep B:

1. Martijn van Wingerden

2. Michael Bijkerk

3. Hans Koedam

Alle foto’s

Complete Sevilla toernooi cijfers

Verslag op website sc PASCAL

Toernooipagina

 

 

Dordrecht 1 heeft weer kans om eerste RSB-kampioen nieuwe stijl te worden

07.03.19 HB

In de nieuwe hoofdklasse van de RSB heeft Dordrecht 1 onverwachts weer kans om de titel te pakken. Charlois/Europoort 1 verloor in de achtste ronde uit bij Messemaker. Dordrecht 1 maakte tegen Moerkapelle geen fout (5-3). Met nog een wedstrijd te gaan, moet Dordrecht 1 met 4,5 tegen 3.5 winnen om op 25 maart RSB-kampioen te worden nieuwe stijl.

 

Krimpen 1 heeft ook twaalf matchpunten uit acht ronden, maar kan Dordrecht 1 in bordpunten niet achterhalen. Charlois/Europoort staat op 11 uit 8.

In december bracht Charlois/Europoort nog achter de acht borden tegen Dordrecht een team met een gemiddelde rating van 2141.  Daarvoor werd ook een keer een grootmeester ingezet. Dordrecht verloor net. De Rotterdammers kregen de rest van de competitie niet meer z'n keurkorps achter de borden. In totaal zette Charlois/Europoort in de promotieklasse al minstens achttien (!) verschillende spelers in.

 

Bij Dordrecht 1 spelen de basisspelers heel trouw hun partijen en waren maar drie spelers nodig om een achttal compleet te maken.

Schaakclub Dordrecht 1 is betrokken bij de RSB vanaf 1931 toen de tussen bond - de schakel tussen clubs en KNSB - werd opgericht. Vorig jaar werd het historische besluit genomen om de RSB-competitie en de KNSB-competitie los te koppelen van elkaar. Het kampioenschap van de RSB krijgt nu een eigen, zelfstandige waarde. In de hoogste RSB-klasse is Sliedrecht 1 nog niet gedegradeerd als het donderdag van Shah Mata 1 wint, maar de afstand tot de veilige zesde plek blijft groot en kan onoverbrugbaar worden als RSR/Ivoren Toren vrijdag minstens gelijk speelt.

 

De kans blijft ook aanwezig dat Dordrecht volgend seizoen twee teams in de hoogste klasse krijgt. Dordrecht 2 heeft nog kansen op promotie in de eerste klasse als het koploper Fianchetto in de slotronde verslaat en verder geen fouten maakt.

Overigens: Dordrecht 3 en 4 staan in dezelfde eerste klasse op degraderen.

 

 

 

Dana Verheij kampioene van RSB bij PJK-DM

Dana Verheij

 

03.03.19/tekst en foto JvR
Bij de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond heeft Dana Verheij (lid bij Schaakvereniging Sliedrecht en SV De Klimop) afgelopen weekend toegeslagen in categorie D-meisjes. Met 7 punten uit 9 partijen weer de pas 12-jarige Dana met voorsprong de terechte kampioene. Namens Schaakvereniging Sliedrecht deden ook Jaco Kruidenier en Daniël van Leeuwen voor het eerst mee aan een PJK. 

 

Dana kende een perfecte eerste speeldag met een ideale score van 5 uit 5! Op de tweede en tevens laatste speeldag ging het een stuk moeizamer, maar toch scoorde ze nog 2 punten, zodat het grote talent op 7 uit 9 eindigde en dus terecht de kampioen van categorie D bij de Meisjes werd. Ze eindigde in de totaalstand met de jongenscategorie zelfs als tweede, een uitstekend resultaat.

Dana zal op 30 mei, 31 mei en 1 juni in Rijswijk dus met het NK-D voor meisjes gaan meedoen.

Jaco Kruidenier deed voor het eerst mee aan een PJK. Dat was vooral in het begin even wennen, maar hij kende een prima slot van het PJK in de D-categorie. Met uiteindelijk 4 punten uit 9 partijen eindigde Jaco keurig in de middenmoot. Vooral de opgedane ervaring zal het Sliedrechtse talent, dat inmiddels ook training krijgt van Nederlands kampioene Anne Haast, zal hem de komende tijd bij toernooien hoger doen eindigen.

Ook voor Daniël van Leeuwen was het zijn eerste grote toernooi. Ook voor Daniël gold dat hij moest wennen aan langere bedenktijd. In het begin speelde hij nog te snel, maar vooral op de tweede speeldag deed hij het uitstekend met 2 zeges uit 4 partijen. Met uiteindelijk 3 uit 9 deed Daniël het zeker verdienstelijk.

Zo eindigden de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond met 3 Sliedrechtse kampioenen; William Gijsen in categorie A, Luana Mensing in de categorie C-meisjes en Dana Verheij dus bij categorie D-meisjes. Prima resultaat van de spelers van Schaakvereniging Sliedrecht.