Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2019-07

                                                        

 

01.08.19 Waar vindt je dertig enthousiastelingen om midden in ze zomer te komen schaken?

23.07.19 Schaken achter hitteschild – verslag Klockelaerschaak

22.07.19 PATHENA Jeugd speelt om de Glorney Cup in Dublin!

19.07.19 Drie koplopers in Sliedrechts Rapid Vakantoetoernooi

18.07.19 Klockelaer ZOMER Ronde 3: Peter Odijk aan de leiding

17.07.19 Sam Lloyd en zijn schaakproblemen Tweezet om op te oplossing

16.07.19 Ter oplossing een tweezet van Sam Lloyd (we doen niet minder)

12.07.19 Eerste ronde Sliedrecht Vakantietoernooi

11.07.19 Tweede ronde ZOMER-competitie De Klockelaer: Verrassende koplopers

09.07.19 Tweezet-probleem van S.R. Barrett met het Trappenhuis-thema

07.07.19 Probleem om op te lossen   

06.07.19 Openluchtschaak op het Statenplein

04.07.19 Eerste ronde Klockelaer ZOMER-competitie: de cijfers

01.07.19 Oprichting Stichting PENTACHESS

OUDER SCHAAKNIEUWS

 

Ter oplossing probleem van Sam Lloyd:

mat in 2 zetten:

 

Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: C:\Users\Tom van Bokhoven\Documents\SCHAKEN 2019\Sam Lloyd - Tweezet 40.jpg

Mat in twee zetten

 

Het probleem is gemaakt door de beroemde SAM LLOYD, 30.01.1841 –

10.04.1911, een fenomeen. Hij was (is?) puzzelkoning nr 1. Hij heeft alle mogelijke puzzels bedacht die niets met schaken te maken hebben.

In het boek Sam Lloyd and His Chess Problems staan liefst 744 door hem gecomponeerde schaakproblemen, twee-, drie- en vierzetten en nog veel meer.

Wit begint en geeft mat in 2 zetten.

Oplossing staat hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Probleem:

Wit begint en geeft  mat

 

 

 

De oplossing staat hier

 

 

 

 

Citaat:

 

Mark Taimanov, groot grootmeester en meesterpianist:

 

“I do think that my taste in music reflects in my chess style. I conceive chess first and foremost as an art, and when I play chess, I try do so as an artist. Chess players who share my artistic credo are closest to me.”

 

 

Meer schaakcitaten op deze site

 

Zie ook Wikipedia  

 

 

Veel schakers uit de regio aanwezig tijdens

eerste ronde Vakantietoernooi

 

SLIEDRECHT – 11.07.19 met twee foto´s uit de 1ste speelavond

Het 4e vakantietoernooi van Schaakvereniging Sliedrecht is uitstekend gestart. Maar liefst 65 schakers waren naar “De Havik” gekomen om in de zomer door te schaken of weer te gaan schaken. Het is mooi om te zien dat er ook schakers waren die voor het eerst sinds jaren weer achter een bord zaten, maar dat we ook 2 oud-kampioenen konden verwelkomen. Zo is dit toernooi dus ook echt voor iedereen, net (weer) beginnend schaker, jeugdleden, clubschakers en ook voor de (regionale) top is er genoeg uitdaging.

 

 

In de groepen zelf ging het er stevig aan toe. In de hoofdgroep, groep 1 speelden dus 2 oud-kampioenen mee, maar ook een hele groep uitdagers. En dat was te merken. Geen van de oud-kampioenen kwam ongeschonden uit de strijd. Nathanael Spaan (winnaar van vorig jaar) moest al in de eerste ronde zijn koning omleggen, nadat hij in tijdnood ten onder ging tegen Eddy Korevaar, terwijl Rik de Wilde in de tweede ronde niet verder kwam dan remise tegen Adrian Mensing. Aan het eind van de avond was niemand meer zonder puntverlies want de 2 spelers die na ronde 2 nog ongeslagen waren (William Gijsen en Arjan van der Leij) speelden in de laatste ronde remise tegen elkaar. Zo zijn de verschillen nog erg klein en weten we ook dat er nog diverse spelers gaan instromen. Dit waren alleen maar de eerste schermutselingen.

 

In Groep 2 zien we een duidelijke koploper. Ron Melgers is weer terug en dat zullen we weten ook. 3 overwinningen laten zien dat hij het schaken niet is verleerd en de tegenstanders zullen van goeden huize moeten komen om hem te verslaan. Kort daarachter zitten Jurgen den Haan en Harry Kramer. Beide spelers moesten slechts 1 remise afstaan en blijven dus vol in de race. Maar ook hier zit het verder dicht op elkaar, dus ook hier zal volgende week weer stevig aan de bak gegaan moeten worden.

 

 

 

Groep 3 heeft ook 1 koploper: Yuhao Chen wist ook al zijn partijen te winnen en zo keurig bovenaan de ranglijst te verschijnen. Hij is hard gegroeid en speelt gedegen. Maar de achtervolgers zitten er kort op. Bijna alle deelnemers die wij verwachten in deze groep waren er, dus hier moet nog wel onderling veel geschaakt gaan worden. In deze poule zitten ook de huisschakers. Die scoren ook al punten en een mooi voorbeeld hiervoor is Simon Kadijk, jaren niet geschaakt en op avond 1 al anderhalve punt.

 

Het is natuurlijk nog maar de eerste avond en we weten dat er nog veel gaat gebeuren. Volgende week donderdag is de tweede avond van het Sliedrechts Schaak Vakantietoernooi.

 

Elk jaar wordt er tijdens de zomermaanden het Sliedrechts Vakantietoernooi georganiseerd. Veel schakers uit de regio schaken graag door en komen dan ook naar Sliedrecht. Op www.schakendsliedrecht.nl staat een uitgebreider verslag met ook alle rangen en standen.

 

 

 

Openluchtschaak op het Schefferplein !!

Woensdag 3 juli * organisatie Kok Kraaijeveld

 

 

 

 

Pathena Jeugd speelt in Ierland om de Glorney Cup

Bekijk hier de foto´s en lees de verslagen

22.07.19 Pathena

 

 

 

Oprichting Stichting PentaChess met snelschaaktoernooi op 28 juni te Papendrecht

 

 

 

2

Persbericht 19-06-2019

  

De afgelopen jaren hebben vijf schaakverenigingen in de regio de handen ineengeslagen en voor jeugdviertallen de Merwede Jeugd Competitie opgezet.  Op een aantal vrijdagavonden per jaar schaken dan ruim 90 jeugdschakers tegen elkaar. In vervolg op dit succes slaan de verenigingen in de regio (Schaakverenigingen Dordrecht, Pascal, Sliedrecht, Giessen/Linge en Meerkerk) de handen ineen en gaan meer gezamenlijke activiteiten voor jeugdige schakers organiseren.  

 

Met de oprichting van Stichting PentaChess worden ook belangrijke stappen gezet in het aanbieden van schaaktrainingen op basisscholen in de regio en wordt op die manier zoveel mogelijk jeugd de mogelijkheid geboden om te leren schaken. Daarnaast zal de stichting gemotiveerde en getalenteerde schaakjeugd een passend trainingsaanbod en begeleiding bieden om op die wijze hun talenten op de 64 velden verder te ontwikkelen. De initiatiefnemers van de Stichting hebben al nauwe contacten met de basisscholen in de regio en willen die verder intensiveren om zo samen met de scholen passende programma’s te ontwikkelen.

 

Buiten de reeds bestaande viertallen jeugdcompetitie zal de stichting Penta Chess meerdere schaakevenementen en toernooien gaan organiseren om daarmee de trainingsinspanningen ook tot uitdrukking te kunnen laten komen in wedstrijden.

 

De ondertekening van het oprichtingsdocument en de onthulling van het logo van Stichting PentaChess op 28 juni in het Denksportcentrum in Papendrecht (Van der Palmstraat 12) zal dan ook vervolgd worden met een snelschaaktoernooi voor de schaakjeugd van de initiatiefnemers.

 

Op korte termijn na dit evenement zal de stichting definitief worden opgericht.

 

Voor de pers is de mogelijkheid om aanwezig te zijn bij dit tekenmoment. Aanmelden kan via pentachess@gmail.com.  Meer informatie staat ook op de website www.pentachess.nl

 

Ook voor het snelschaaktoernooi kunnen jeugdspelers zich opgeven via het bovengenoemde emailadres.

 

Stichting PentaChess wordt opgericht door

·         Schaakvereniging Dordrecht,

·         Schaakvereniging Pascal (Papendrecht/Alblasserdam),

·         Schaakvereniging Sliedrecht,

·         Schaakvereniging Giessen /Linge en

·         Meerkerk Schaakt.

 

Het werkgebied van de Stichting wordt voorlopig gevormd door het gebied in en rondom de rivieren Merwede, Lek en Linge.