Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2019-11

 

29.11.19 In memoriam Jaap Mol

29.11.19 DWD 2: “Kwestie van motivatie

28.11.19 Klockelaerschaak 9de ronde: Verslag en belangrijk bericht

21.11.19 8ste ronde Klockelaer: Pittige strijd op alle 64 velden

18.11.19 Nieuw schaakstuk??

15.11.19 Jaap Mol overleden

14.11.19 7de ronde Klockelaer: Bertus verliest zijn Manen

14.11.19 DWD Ronde 10: “In oriëntaalse sferen”

13.11.19 EINDSPELSTUDIE MATTISON. Nu ook LIVE!!

13.11.19 DWD-viertal: “Geen krimp tegen Krimpen”

13.11.19 Eerste team DWD: “Rebus-telegram”

13.11.19 PASCAL 1 verslaat Dordrecht 4

10.11.19 8-jarige dakloze Adewumi wint New York jeugdkampioenschap

07.11.19 Klockelaer Najaarcompetitie 6de ronde: Het schaakbord als slagveld

07.11.19 Ambachtelijke winst voor DWD viertal

01.11.19 Michael Botwinnik, een van de groten uit de schaakgeschiedenis

SCHAAKNIEUWS 2019-10

 

OUDER SCHAAKNIEUWS

 

        DWD 2: “Kwestie van motivatie”

 

 

29.11.19 W.Pl.

Onlangs sprak ik in Goidschalxoord, een plaatsje tussen Heinenoord en Oud Beijerland, bij hem thuis een bevriend journalist , die al heel lang geabonneerd is op de nieuwsbrieven van De Willige Dame.

 

"Gaat niet zo lekker hè met jullie teams tegenwoordig", zei hij met enig gevoel voor understatement.

 

Ik kon niet anders dan beamen dat dat zo was. Zowel het eerste team, dat twee keer gespeeld en evenzovele malen verloren had, als het tweede team, dat dat al drie keer had moeten meemaken, waren inderdaad tot nu toe geen puntenmachines gebleken dit seizoen. "We hebben wat met spelers moeten schuiven en daarmee hebben we toch wel wat aan kracht ingeboet", argumenteerde ik. "Zou het de leeftijd niet kunnen zijn?", vroeg hij. "Tja, we worden wel wat ouder natuurlijk", zei ik en ik liet er verontschuldigend op volgen: "maar de ….

Lees hier verder

 

 

 

Nieuw schaakstuk!?

 

 

18.11.19 tvb

Afgelopen zaterdag was er weer de boekenmarkt van het Max Euwecentrum in Amsterdam. Dat leverde me een viertal mooie schaakboeken op, waaronder het veel geprezen boek van grootmeester Robert HübnerTwenty-five Annotated Games.” Dat zijn niet zomaar journalistieke aantekeningen, maar partijen met heel uitvoerige analyses. Uitvoerig is een te karige omschrijving als je bedenkt dat de er in behandelde 25 partijen ruim 400 bladzijden analyses opeisen.

Veel lichter te verteren is: “The Even More Complete Chess Addict” van Fox & James. Zij bieden een schat aan opmerkelijke schaakfeiten en –feitjes.

 

Tevreden met zoveel schaakschatten wandelde ik door gezellig drukke winkelstraten terug naar het CS.

In de Leidsestraat viel mijn oog op dit fraaie beeld in de etalage van een modezaak.

 

Om een of andere reden deed dit stoere beest me denken aan een schaakstuk. Over de namen van de Koning en de Koningin, de Loopjongens/-meisjes en de Paarden zijn we het eens. Zij behoren tot het Koninklijk Huis van het schaakspel. Maar de toren? Dat is hun paleis, maar wat heb je aan een onbeweeglijk stuk? Nee dan je vijandelijke koning op de h-lijn aanvallen met een gehoornde rinoceros. Als je zo’n monster op je af ziet komen denk je al gauw aan wegwezen …

’t Is maar een idee.

 

 

 

DWD Ronde 10: “In oriëntaalse sferen”

 

 

 

14.11.19 W.Pl.

Samen schuifelen ze over de stoep langs de straat. Zoals iedere avond waren ze bij elkaar gekomen bij de grote houten bank die op de hoek bij de oversteekplaats staat.

Daar hadden ze weer afgesproken. Ze blijven er altijd maar heel even rondkijken en dan gaan ze altijd weer gauw op weg. Het trekt aan ze. Onweerstaanbaar. Nu lopen ze langzaam de Korte Breestraat in op weg naar de tapperij, die vroeger, toen de vorige eigenaar er nog was, gewoon café heette.

Uit een van de panden aan de rechterkant schijnt licht. Normaal is dat niet zo. Dat weten ze zeker. Nieuwsgierig blijven ze voor de winkel staan en kijken naar binnen.
"Verrek", zegt Bertus, "Dit is toch die nieuwe tepijtezaak? Mot je nou is kijke. Ze zitte daar te …

Lees hier verder

 

 

 

DWD Viertal: “Geen krimp tegen Krimpen”

 

 

 

13.11.19 WPl

Nu ik dit zo stellig beweer begin ik toch te twijfelen. Kent iederéén ze eigenlijk wel? Naarmate de generaties elkaar opvolgen en de samenstelling van de bevolking door migratie veranderd, zullen ook deze liederen waarschijnlijk wel langzaam wegzinken in de tijd tot vrijwel niemand ze meer kent. Van andere plaatsen ken ik eigenlijk dat soort odes niet. Ze zullen er wel zijn, maar ik ken ze niet. Bestaat er eigenlijk wel een 'Dordrecht-lied'?

Lees hier verder

 

 

 

Eerste team DWD: “Rebus-telegram”

 

 

13.10.19 W.Pl.

Telegramstijl beperkt zich tot de hoogst noodzakelijke woorden. Omdat vroeger bij volbetaalde telegrammen per woord betaald werd was het zaak de tekst zo kort mogelijk te houden. Ik bedenk ineens, dat als we geen woorden maar begrippen zouden schrijven de teksten korter zouden zijn. Maar bij nader inzien kleven er toch wel wat bezwaren aan. Emoji's bijvoorbeeld, lijken me daarvoor niet geschikt, tenzij je een bericht wilt sturen dat alleen emoties bevat. Maar wat er dan werkelijk aan de hand is blijft toch enigszins in het ongewisse vrees ik.

Pictogrammen dan? Over spellingsfauten ….

Lees verder

 

 

 

 


   PASCAL 1 verslaat Dordrecht 4

met 5½ - 2½

 

13.10.19 M. Smink

Het 1e team van schaakvereniging Pascal uit Papendrecht speelde zijn derde wedstrijd in regionaal verband tegen Dordrecht 4. Beide team strijden mee in de top voor het kampioenschap in de 2e klasse. Pascal ging goed van start.

 

 

Op het 1e bord speelde Meinte in een mooie koningsaanval de tegenstander naar een zeker mat en bracht de stand op 1-0. 
Bijna tegelijkertijd ging het echter op het 3e bord mis. Kees van Meerkerk overkwam zo ongeveer het egenovergestelde. Zonder iets in te kunnen inbrengen werd het een verliespartij.
Op het 6e bord speelde Jo Pattinama een goede strategische partij maar kon dit niet om zetten in winst en nam genoegen met remise. Zo bleef de wedstrijd in balans.
Robin Bos (bord 8) en Kees Brinkman (bord 4) trokken de zaak in het voordeel van Pascal. Beiden haalden de volle winst binnen. Met 3½-1½ leek het een mooie voorsprong. Maar de drie resterende partijen lieten zien dat de race nog lang niet gelopen was.

Koert Timmermans verloor een heel waardevolle pion en kon verlies niet afwenden. Daarmee steeg de spanning naar een hoogtepunt.
Op het 2e bord vocht Teus Dekker vooral tegen zich zelf maar hield taai stand tegen het overwicht van de tegenstander. Toen deze strategisch niet het beste plan had profiteerde Teus en sleepte de winst voor hemzelf en het team binnen.    

Op bord 6 had Michael Bijkerk na een prachtig offer de overhand met een geweldige aanval. Grote vraag was of hij met materiaalachterstand de partij kon winnen. In de tijdnoodfase rondde hij heel mooi af en bepaalde de eindcijfers op 5½-2½ voor Pascal.

 

 

 

8-jarige dakloze Tanitoluwa Adewumi

wint New York Jeugdkampioenschap

Lees dit wonderlijk verhaal hier

 

 

 

Ambachtelijke winst voor DWD-viertal

 

07.11.19 W.Pl.

De vorige twee seizoenen eindigde het viertal op de laatste plaats. Te vaak werd er uit prima stellingen te weinig gehaald om tevreden te kunnen zijn. We moesten, zo schreef ik na de laatste wedstrijd in mei van dit jaar, eens goed naar onszelf in de spiegel kijken, want volgend seizoen zou het echt beter moeten!

Het volgend seizoen is inmiddels aangebroken en de vier uitverkorenen voor de eerste wedstrijd waren allemaal op tijd aanwezig. Dus ook degene die je altijd een keer extra moet bellen om ….

Lees hier verder

 

 

 

RSB competitie Klasse 1A: Dordrecht 3 - Sliedrecht 1

 

 

 30.10.19

 

Sliedrecht behaalde een eclatante overwinning met de cijfers ½ - 7½

 

Zie het verslag op de site van  Sliedrecht

 

 

Foto Sv. Sliedrecht:

Vooraan lnks Hans Berrevoets Ddt tegen Niels Mijnster

 

 

 

Klockelaerschakers aan tafel voor een feestelijke en voortreffelijke maaltijd

 

24.10.19 foto’s BenvBl/tvb

 

                 

 

Topkok-schaker Ernst Berens op linker foto in het midden

Lees meer