Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2019-11

 

14.11.19 DWD Ronde 10: “In oriëntaalse sferen”

13.11.19 DWD-viertal: “Geen krimp tegen Krimpen”

13.11.19 Eerste team DWD: “Rebus-telegram”

13.11.19 PASCAL 1 verslaat Dordrecht 4

10.11.19 8-jarige dakloze Adewumi wint New York jeugdkampioenschap

07.11.19 Klockelaer Najaarcompetitie 6de ronde: Het schaakbord als slagveld

07.11.19 Ambachtelijke winst voor DWD viertal

01.11.19 Michael Botwinnik, een van de groten uit de schaakgeschiedenis

SCHAAKNIEUWS 2019-10

 

OUDER SCHAAKNIEUWS

 

DWD Ronde 10: “In oriëntaalse sferen”

 

 

 

14.11.19 W.Pl.

Samen schuifelen ze over de stoep langs de straat. Zoals iedere avond waren ze bij elkaar gekomen bij de grote houten bank die op de hoek bij de oversteekplaats staat.

Daar hadden ze weer afgesproken. Ze blijven er altijd maar heel even rondkijken en dan gaan ze altijd weer gauw op weg. Het trekt aan ze. Onweerstaanbaar. Nu lopen ze langzaam de Korte Breestraat in op weg naar de tapperij, die vroeger, toen de vorige eigenaar er nog was, gewoon café heette.

Uit een van de panden aan de rechterkant schijnt licht. Normaal is dat niet zo. Dat weten ze zeker. Nieuwsgierig blijven ze voor de winkel staan en kijken naar binnen.
"Verrek", zegt Bertus, "Dit is toch die nieuwe tepijtezaak? Mot je nou is kijke. Ze zitte daar te …

Lees hier verder

 

 

 

DWD Viertal: “Geen krimp tegen Krimpen”

 

 

 

13.11.19 WPl

Nu ik dit zo stellig beweer begin ik toch te twijfelen. Kent iederéén ze eigenlijk wel? Naarmate de generaties elkaar opvolgen en de samenstelling van de bevolking door migratie veranderd, zullen ook deze liederen waarschijnlijk wel langzaam wegzinken in de tijd tot vrijwel niemand ze meer kent. Van andere plaatsen ken ik eigenlijk dat soort odes niet. Ze zullen er wel zijn, maar ik ken ze niet. Bestaat er eigenlijk wel een 'Dordrecht-lied'?

Lees hier verder

 

 

 

Eerste team DWD: “Rebus-telegram”

 

 

13.10.19 W.Pl.

Telegramstijl beperkt zich tot de hoogst noodzakelijke woorden. Omdat vroeger bij volbetaalde telegrammen per woord betaald werd was het zaak de tekst zo kort mogelijk te houden. Ik bedenk ineens, dat als we geen woorden maar begrippen zouden schrijven de teksten korter zouden zijn. Maar bij nader inzien kleven er toch wel wat bezwaren aan. Emoji's bijvoorbeeld, lijken me daarvoor niet geschikt, tenzij je een bericht wilt sturen dat alleen emoties bevat. Maar wat er dan werkelijk aan de hand is blijft toch enigszins in het ongewisse vrees ik.

Pictogrammen dan? Over spellingsfauten ….

Lees verder

 

 

 

 


   PASCAL 1 verslaat Dordrecht 4

met 5½ - 2½

 

13.10.19 M. Smink

Het 1e team van schaakvereniging Pascal uit Papendrecht speelde zijn derde wedstrijd in regionaal verband tegen Dordrecht 4. Beide team strijden mee in de top voor het kampioenschap in de 2e klasse. Pascal ging goed van start.

 

 

Op het 1e bord speelde Meinte in een mooie koningsaanval de tegenstander naar een zeker mat en bracht de stand op 1-0. 
Bijna tegelijkertijd ging het echter op het 3e bord mis. Kees van Meerkerk overkwam zo ongeveer het egenovergestelde. Zonder iets in te kunnen inbrengen werd het een verliespartij.
Op het 6e bord speelde Jo Pattinama een goede strategische partij maar kon dit niet om zetten in winst en nam genoegen met remise. Zo bleef de wedstrijd in balans.
Robin Bos (bord 8) en Kees Brinkman (bord 4) trokken de zaak in het voordeel van Pascal. Beiden haalden de volle winst binnen. Met 3½-1½ leek het een mooie voorsprong. Maar de drie resterende partijen lieten zien dat de race nog lang niet gelopen was.

Koert Timmermans verloor een heel waardevolle pion en kon verlies niet afwenden. Daarmee steeg de spanning naar een hoogtepunt.
Op het 2e bord vocht Teus Dekker vooral tegen zich zelf maar hield taai stand tegen het overwicht van de tegenstander. Toen deze strategisch niet het beste plan had profiteerde Teus en sleepte de winst voor hemzelf en het team binnen.    

Op bord 6 had Michael Bijkerk na een prachtig offer de overhand met een geweldige aanval. Grote vraag was of hij met materiaalachterstand de partij kon winnen. In de tijdnoodfase rondde hij heel mooi af en bepaalde de eindcijfers op 5½-2½ voor Pascal.

 

 

 

8-jarige dakloze Tanitoluwa Adewumi

wint New York Jeugdkampioenschap

Lees dit wonderlijk verhaal hier

 

 

 

Ambachtelijke winst voor DWD-viertal

 

07.11.19 W.Pl.

De vorige twee seizoenen eindigde het viertal op de laatste plaats. Te vaak werd er uit prima stellingen te weinig gehaald om tevreden te kunnen zijn. We moesten, zo schreef ik na de laatste wedstrijd in mei van dit jaar, eens goed naar onszelf in de spiegel kijken, want volgend seizoen zou het echt beter moeten!

Het volgend seizoen is inmiddels aangebroken en de vier uitverkorenen voor de eerste wedstrijd waren allemaal op tijd aanwezig. Dus ook degene die je altijd een keer extra moet bellen om ….

Lees hier verder

 

 

 

RSB competitie Klasse 1A: Dordrecht 3 - Sliedrecht 1

 

 

 30.10.19

 

Sliedrecht behaalde een eclatante overwinning met de cijfers ½ - 7½

 

Zie het verslag op de site van  Sliedrecht

 

 

Foto Sv. Sliedrecht:

Vooraan lnks Hans Berrevoets Ddt tegen Niels Mijnster

 

 

 

Klockelaerschakers aan tafel voor een feestelijke en voortreffelijke maaltijd

 

24.10.19 foto’s BenvBl/tvb

 

                 

 

Topkok-schaker Ernst Berens op linker foto in het midden

Lees meer