Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2019-12

 

31.12.19 Uitgebreid interview met Anish Giri  LET OP GEBRUIK HIERVOOR Rechtermuisknop: privé- of incognito venster!

29.12.19 PARTIJ KORCHNOI – JUSUPOW (1981) is hier na te spelen, ook LIVE   

29.12.19 Aankondiging van RAPIDtoernooi Sv Sliedrecht te spelen op 2 januari vanaf 8 uur

21.12.19 Voorzitters Jerry van Rekom en Frans Stoute in het zonnetje gezet

21.12.19 Publiek schaken in de Bibliotheek Dordrecht

19.12.19 KLOCKELAER: Theo Visser kampioen Najaarcompetitie

19.12.19 Eindstanden Klockelaer 2019

18.12.19 “Schaaktafels in vergetelheid”

15.12.19 In de rubriek 100 jaar geleden: Een geweldige partij van Réti en Rubinstein LIVE !!

14.12.19 DWD Ronde 14: “Verslag zonder inleiding”

14.12.19 PASCAL 1 voert na winst de ranglijst aan

13.12.19 Sliedrechts A-team gehuldigd

13.12.19 Vishwanatan Anand 50 jaar

12.12.19 Klockelaer: Liefst 15x winst of verlies, 1x remise * Spanning tot de laatste ronde

11.12.19 Gemeentepenning Sliedrecht voor Henk Prins

05.12.19 DWD Ronde 13: “Pechvogels en stropdassen”

…..12.19 AGENDA Regioteams KNSB-en RSB-wedstrijden in december

04.12.19 Nieuw werk van Adriaan de Vries: “CAISSA”

04.12.19 Klockelaer: Gruppo compatto”, oftewel de spelers staan dicht op elkaar

02.12.19 Nieuw “Traplift”- probleem: wit geeft mat in 12 zetten.

29.11.19 In memoriam Jaap Mol

15.11.19 Jaap Mol overleden

SCHAAKNIEUWS 2019-11

 

OUDER SCHAAKNIEUWS

 

 

Schaakambassadeurs Jerry van Rekom en Frank Stoute in het zonnetje gezet

21.12.19.door Hans Berrevoets / Mark van Hulst
De schaaksport is een middel tot (sociaal) contact. Schaakclub Sliedrecht heeft op dat punt een unieke traditie opgebouwd in de regio Drechtstreek.

Vandaag (21 december) is in Overijssel (Zwolle en daarna Ommen) het jubileum-weekeinde voor de jarige voorzitter van Sliedrecht, Jerry van Rekom (net 60) en voor de oud-voorzitter van  Zwijndrecht Frank Stoute (net 65). Ze werden als Beatles verkleed: Kleurrijk met natuurlijk een pruik en zonnebril op.

Kroonjaren tellen bij Sliedrecht altijd, waar zelfs al wordt gewerkt aan het kroonjaar 2035 wanneer de club een eeuw bestaat.

Zoals het vroeger een traditie was dat het schoolreisje een hoogtepunt was voor de kinderen, zo organiseert Sliedrecht jubileumfeesten in Nederland en daarbuiten, ook op websites te volgen zijn. Voor de schakers is dat Tom van Bokhoven uit Dordrecht met de website www.tomsschaakboeken.nl

Brug

In 2009 werd er tijdelijk een brug naar Jerry van Rekom genoemd in Antwerpen. Toen was hij vijftig jaar oud of jong. 2019 is een logisch vervolg in de Sliedrecht-traditie.
Van Rekom en Stoute worden alleen geacht het feest te ondergaan, want voor de schaakbobo's blijft het programma zo lang mogelijk geheim.

De feestcommissie - bestaande uit Johan Gijsen, Mark van Hulst, Kees van der Does, Joost Stoker en Robert van Rekom - kan dat ook creatief omgaan met de doelstelling dat de schaaksport het middel is tot (sociaal) contact.

,,Jerry van Rekom en Frank Stoute hebben hun sporen in de schaakwereld meer dan verdiend. Daarom past een jubileumfeest ook in onze traditie", zo zegt namens het bestuur Mark van Hulst, die zelf in Dordrecht woont. Dat is geen toeval want Sliedrecht heeft in de regio aantrekkingskracht en de enige club, die op donderdagavond de clubavond heeft.

Jerry van Rekom

Jerry van Rekom was in de jaren zeventig van de vorige eeuw al een verdienstelijk jeugdschaker, die toen de nationale jeugdspeler uit Dordrecht Arnold van 't Hoff eens knap versloeg op een clubavond van de toen andere schaakclub in Dordt, Groothoofd. 

Sliedrecht werd als club vanaf die tijd ook steeds sterker en groeide vanaf de tweede klasse van het distrikt uit tot een volwaardig landelijk spelende vereniging.

Jerry was van die ontwikkeling door zijn dragende rol bij het clubblad een belangrijk ambassadeur en die houding past ook Frank Stoute als een jas.

Jerry ging wel het schaken combineren met de ontwikkeling van de schaakopening De Leeuw, waarbij hij samenwerkte met zijn leraar van de Lage Waard, ir. Leo Jansen. Inmiddels zijn in binnen- en buitenland ook (schaak) boeken uitkomen van auteur Jerry van Rekom en blijft de Leeuw als opening al meer dan een kwart eeuw brullen in binnen- en buitenland.

LEES HIER VERDER

 

 

 

Publiek schaken in de Bibliotheek

 

 

Een schitterende foto waarin de koning en de koningin lijken terug te blikken

 op het Dordtse schaakjaar 2019

 

21.12.19 Kok Kraaijeveld/Ton Slagboom/foto’s?

 

  

 

Met dank aan de Bibliotheek kan het Openlucht schaakspel, in beheer bij Kok Kraaijeveld en Ton Slagboom, gedurende de winter periode opgesteld worden in de Bibliotheek aan de Groenmarkt 153 in Dordrecht.

Foto’s laten zien dat er door enkele mannen, o.a. Cletus Thuraisingham,  hard aan gewerkt is.

Nieuwe berichten bv. over eventuele speeltijden, zullen hier z.s.m. worden geplaatst.

 

 

 

 

Eindresultaten Klockelaer competities 2019

De Prijswinnaars over heel 2019

 

19.12.19 Vandaag zijn de laatste zetten gedaan in het schaakjaar 2019. Ook vandaag werd er weer met veel plezier geschaakt. Op deze laatste competitiedag van 2019 werden er weer leuke partijen gespeeld, gewonnen en verloren. .

Theo Visser (zie foto) werd verdiend de winnaar van het 4de kwartaal.

De winnaars over het hele afgelopen jaar zijn:

A-groep:

1. Tom van Bokhoven 2/3 gedeeld Bert Dobber en Theo Visser

B-groep:

1. Henk Pasveer 2. Manuel Rubio Perez 3. Joop van Velzen                         

 

Het verslag van de laatste ronde en de resultaten van de vierde en laatste competitie in 2019 vindt u hier.

 

 

18.12.19

 

 

“Schaken in de Dordtse binnenstadstuin, gelegen tussen

Nieuwstraat en het Steegoversloot.”

Volgens de krant uit 1981 speelt hier o.a. ene Josk Liemburg

 

(m.d.a. Ton Slagboom)

 

 

In de rubriek 100 geleden: 1919 

16.12.2019

Twee absolute wereldtoppers: Réti en Rubinstein.

Nee, wereldkampioen zijn ze nooit geweest, al was Rubinstein wellicht op zeker moment de beste van de wereld.

Richard Réti heeft baanbrekende nieuwe ideeën naar voren gebracht over hoe een schaakpartij gespeeld zou moeten worden. O.a. zijn boekje “Modern Ideas In Chess” uit 1923 is heel belangrijk. Hij was regelmatig in Nederland. Helaas jong gestorven.

Akiba Rubinstein was een speler met een loepzuivere positionele stijl die in het begin van de vorige eeuw grote successen heeft geboekt.

We geven hier een partij uit een vierkamp met Bogoljubow en Spielmann die in op 12 december 1919 in Stockholm werd gespeeld.

Partij Réti – Rubinstein is HIER door u zelf na te spelen!

 

N.B. Deze site zal meer gebruik gaan maken van deze door Chessbase, Hamburg online aangeboden faciliteit voor het, ik noem het “LIVE”, na spelen en zelf becommentariëren van schaakpartijen.

Ik ben benieuwd naar uw ervaringen.

 

Rubriek 100 jaar geleden

 

 

 

Gemeentepenning Sliedrecht voor Henk Prins

11.12.19 JvR
Afgelopen zaterdag heeft Henk Prins, oud-penningmeester van Schaakvereniging Sliedrecht de Gemeentepenning Sliedrecht ontvangen. Wethouder Hanny Visser-Schlieker verraste de 60-jarige schaker met de terechte beloning voor zijn jarenlange vrijwilligerswerk.
Henk Prins heeft op 5 september afscheid genomen als penningmeester en bestuurslid van Schaakvereniging Sliedrecht. De onlangs 60 jaar geworden geboren en getogen Sliedrechter is maar liefst 37 jaar (!) penningmeester geweest van de 84-jarige schaakvereniging. In 1982 nam hij de kas over van Leen Dubbeldam en tot en met 2019 heeft Prins het ambt van penningmeester uitstekend ingevuld.

Henk Prins is al 43 jaar lid van “zijn “vereniging en in die 43 jaar was hij dus maar liefst 37 jaar lang de schatbewaarder. Hij deed dat met verve, want nooit kwam de schaakvereniging in financiële problemen. Integendeel, de vereniging floreert als nooit tevoren. Opvallend is ook dat tijdens zijn “bewind” maar zelden een contributieverhoging is doorgevoerd. Ook al vroegen de leden erom, Henk bleef volharden in het feit dat het niet nodig was.

Enkele jaren geleden werd hij dan ook al terecht benoemd tot “Lid van Verdienste”, een titel die zeker bij Prins past.

Henk Prins was de zevende penningmeester in de geschiedenis van Schaakvereniging Sliedrecht en zeker de langst zittende. Illustere voorgangers van Prins waren de eerder genoemde Leen Dubbeldam, maar ook Jan Kamerman, Arie Koppelaar en Arie Visser.

Naast het bewaken van de kas van Schaakvereniging Sliedrecht heeft Henk Prins zich ook op een ander terrein zeer verdienstelijk gemaakt voor de schaaksport. Vanaf zijn 17e jaar “maakt hij problemen” en niet waar niemand op zit te wachten, nee hij maakt schaakproblemen. En dat doet hij zo goed dat hij inmiddels Internationaal Meester is op dat gebied. In de wereld van de schaakcomposities is Prins een vooraanstaand componist. Hij heeft al veel prijzen op zijn naam staan en zijn grote wens is om ooit grootmeester te worden in het maken van schaakproblemen.

Door zijn enorme inzet voor het schaken en in het algemeen voor Schaakvereniging Sliedrecht heeft Henk de Sliedrechtse gemeentepenning ontvangen.

 

Sliedrechtse A-team gehuldigd

 

 

 

SLIEDRECHT 13.12.19 JvR

Afgelopen donderdag is het A-team van Schaakvereniging Sliedrecht gehuldigd. Voor de tweede keer op rij is het talentvolle team derde van Nederland geworden tijdens het officiële Nederlandse kampioenschap van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond. Voorzitter Jerry van Rekom zette het succesvolle kwartet terecht in het zonnetje.

De editie van 2019 was tevens de laatste editie voor het sinds 2013 zo succesvolle viertal. In dat jaar werd het Sliedrechtse team van de Rotterdamse Schaakbond en dat betekende promotie naar het NK. Dat leverde na enkele jaren een fraaie derde plaats op in de C-klasse en promotie naar de A-klasse.

 

In 2018 en 2019 leverde dat twee podiumplaatsen op. Dat betekent dat Sliedrecht tot de beste jeugdverenigingen van Nederland behoort en dat is een geweldige prestatie voor de “kleine” regiovereniging dat Schaakvereniging Sliedrecht is.

Drie van de vier huidige spelers vormden vanaf 2013 de basis van het team; Marijn den Hartog, Jorik Klein en Adrian Mensing. De afgelopen seizoenen nam William Gijsen de plaats in van Andrew Mensing.

 

Dit jaar was het tot de laatste zet spannend in de strijd om een podiumplaats. Na drie speeldagen stond het Sliedrechtse A-team derde, maar op de laatste speeldag leek het er lang op dat een podiumplaats buiten bereik zou blijven. Door een laatste krachstinspanning werd in de laatste seconden van het kampioenschap de derde plaats veilig gesteld.

Topscorer van het team was dit jaar Adrian Mensing met een score van 6½ punt uit 8 partijen. William Gijsen scoorde 4½ punten, terwijl playing captain Jorik Klein 4 punten scoorde. Kopman Marijn den Hartog had het lastig, maar scoorde wel het bevrijdende laatste halfje voor de derde plaats.

Na 8 jaar komt er een einde aan een tijdperk, want de vier jongens zijn nu “te oud” om volgend jaar ook nog in het A-team te kunnen spelen.

Natuurlijk heeft Schaakvereniging Sliedrecht voldoende talenten om het gat te dichten, maar of de successen van het gehuldigde kwartet verbeterd kunnen worden is afwachten geblazen.

 

 

VISHWANATAN ANAND 50 YEAR

Anand: 'I Hope People Get To Know Me A Bit Better'  

Lees hier verder
(klik op openen nieuw venster)

m.d.a. Cletus Thuraisingham

 

Zin in een schaakprobleem?

 

  Klik hier

 

 

DWD Ronde 14: “Verslag zonder inleiding”

 

"In het leven heb je een van beide nodig: inspiratie of wanhoop"

 

(Tony Robbins)

14.12.19 WPl

Rondeverslag: Als ik me in plaats van het schrijven van een uitgebreide inleiding zou beperken tot een weergave van wat er feitelijk allemaal gebeurde voor, tijdens en na een interne ronde dan zou dat me heel wat hoofdbrekens besparen.

Ik zou dan gewoon kunnen schrijven dat ik na aankomst zoals gewoonlijk …..

Lees verder

 

 

PASCAL 1 voert de ranglijst aan

 

13.12.19 MSm

Het 1e team van schaakvereniging Pascal uit Papendrecht speelde zijn 4e wedstrijd in regionaal verband tegen het 2e team van de Pionier in Hellevoetsluis. De teams staan In de poule als nummers 2 en 3 en bij winst zou Pascal de koppositie van Hendrik Ido Ambacht overnemen.

Tot 22.00 uur ging de strijd gelijk op. Hier en daar een betere of slechtere stelling en minimale verschillen wat betreft het materiaal.
Het duurde nog 3 kwartier voor de eerste beslissing viel. Jo Pattinama haalde de overwinning binnen.
Kort daarna moest Teus Dekker accepteren dat hij niet verder kon komen dan remise.
Melvin Holwijn behaalde wel overtuigd de overwinning en Kees Brinkman kwam remise overeen.

De stand was toen 3-1 en redelijk comfortabel.
De werkelijkheid op de borden gaf een ander beeld. Individuele winst leek er niet meer in te zitten en remises zouden uiteindelijk de eindoverwinning moeten brengen.

Zo gebeurde het ook.
Kees van Meerkerk en Robin Bos kwamen remises overeen. Meinte Smink moest het hoofd buigen en verloor en daardoor kwam de stand op 4-3.
De laatste partij moest de balans in de richting van winst voor Pascal doen doorslaan.
Hans van den Beukel hield het hoofd koel en in wisselende stellingen bood de tegenstander remise aan.

Door deze minimale overwinning staat Pascal met een half bordpunt verschil in de poule bovenaan. Beide teams treffen elkaar op 3 maart.      

 

Probleem: wit geeft mat in 12 zetten

 

 

 

 

02 en 10.12.19

Nog niet zo lang geleden bood ik een traplift-probleem aan. Deze, van de beroemde probleemcomponist A.C. White, gepubliceerd in de Pittsburgh Gazette Times in 1926, heeft een veel zwaardere constructie. Maar de opgaaf is dezelfde: Wit geeft mat.

LIVE-Oplossing + toelichting

 

Caïssa schenkt de wereld het schaakspel

 

 

 

 

E

Een nieuw en geïnspireerd werk van Adriaan de Vries

 

< 

DWD Ronde 13: “Pechvogels en stropdassen”

 

“Zo'n man geef je dan maar gauw een extra borrel...”

 

 

RONDEVERSLAG W.Pl

 Je hebt vast de uitdrukking "dat is een typisch geval van de wet van Murphy, wel eens horen bezigen als er iets misliep.

Als vader van de wet van Murphy wordt meestal ruimtevaartingenieur Edward Murphy genoemd. Hij hield zich beroepsmatig bezig met veiligheidskritische systemen.

 

Tijdens zijn werk observeerde hij dat zelfs als de kans dat iets mis zou gaan klein is, het toch een keer mis zal gaan, zolang je het maar vaak genoeg doet. In zijn eigen woorden: If anything can go wrong, it will.

Zijn collega´s gingen deze uitdrukking 'de wet van Murphy' noemen en van daaruit veroverde deze wet de wereld. Later werd de uitdrukking in een steeds breder kader gebruikt en staat nu model voor alles wat misgaat.

In de loop der jaren zijn er talloze variaties op het Murphy-thema bedacht, die allemaal te maken hebben met de grondregel "Als iets mis kan gaan, dan zal het ook misgaan":

o Als je iets zoekt, dan vind je het ……

 

Verder lezen