Schaaknieuws uit de Drechtstreek 2020-03/04

 

                                                      

29.04.20 ALEXANDER MÜNNINGHOF OVERLEDEN

24.04.20 Partij van een piepjonge Euwe

28.04.20 Twee partijstellingen met oplossingen

24.04.20 Partij van een piepjonge Euwe

22.04.20 PIETER DE BRUIN OVERLEDEN

16.04.20 De kleine Dufresne

10.04.20 Problemen van Sammelius, met toelichting en oplossing

08.04.20 Publiek schaakbord aangelegd in centrum van Dordrecht

07.04.20 Nog een keer Sammelius * nu een 3-zet.

30.03.20 Probleem Sammelius, met toelichting en oplossing

30.03.20 Kandidatentoernooi WK schaken afgebroken

16.03.20 Mededeling van de KNSB

15.03.20 Schaaksport regio Drechtstreek komt tot stilstand

12.03.20 Verslagen, uitslagen en standen van het Klockelaerschaak

10.03.20 De Heer H.C. Nouwen is overleden

08.03.20 ALLES OVER HET komende KANDIDATENTOERNOOI 2020

06.03.20 1ste Team PASCAL bijna kampioen .... (Meinte Smink)

05.03.20 Klockelaer 10de ronde: uitslagen, standen en foto´s

02.03.20 IN MEMORIAN JAN SULMAN 1949-2020  (Jerry van Rekom)

 

SCHAAKNIEUWS 2020-02

OUDER SCHAAKNIEUWS

 

 

Alexander Münninghoff overleden

1944 - 2020

29.04.20 tvb

 

Gisteren is Alexander Münninghoff overleden, hij is 76 jaar geworden.

Münninghoff was op veel terreinen actief.

Een van mijn eerste herinneringen aan hem was zijn optreden als chauffeur en tolk voor de Russische deelnemers Botwinnik en Flohr aan het schaaktoernooi in Noordwijk in 1965.

Later was hij de centrale presentator van de TELEAC-cursus Russisch, waaraan ik mijn uiterst – en dat ligt aan mij - summiere kennis van die taal heb overgehouden.

Hij heeft prachtige boeken geschreven waarvan enkele bij mij op de plank staan: “Hein Donner 1927 – 1988”, “koning Donner keizer Euwe en prins Prins” en het monumentale “Max Euwe biografie van een wereldkampioen”.

Hij was een trouw deelnemer aan het, tijdens de Hoogoven/TATA STEEL toernooien, schaakkampioenschap voor journalisten, georganiseerd door Hans Berrevoets.

Wie Münninghoff echt wil leren kennen moet zijn meesterwerk “De stamhouder - een familiekroniek” lezen, waarin zijn bijna onwaarschijnlijke geschiedenis is opgetekend.

 

Lees hier de necrologie in de Volkskrant

 

 

 

Partij van een piepjonge Euwe

 

In de rubriek 100 jaar geleden.

 

 

 

24.04.20 tvb

Euwe geboren op 20 mei 1901, ging na zijn HBS-tijd wiskunde studeren aan de Universiteit van Amsterdam. In die tijd gingen zijn voetbalschoenen uit en begon Euwe het schaken serieus te nemen.

Wij kennen allemaal zijn fabuleuze schaakcarrière bekroond met het wereldkampioenschap, in 1935 in een gedenkwaardige tweekamp tegen de toenmalige kampioen Aljechin veroverd. Na zijn actieve schaakloopbaan is hij voorzitter geworden van de Internationale schaakbond FIDE.

Zijn bekendste partijen zijn in allerlei boeken en op internet te vinden.

Ik koos voor een onbekende partij van hem uit 1920 tegen een voor mij totaal onbekende tegenstander (Prof. Baudet?). Het is geen glanspartij en er worden over en weer fouten gemaakt. Wat dat betreft past deze partij goed bij het Klockelaerpubliek, waar fouten – net als goede zetten! – donderdagse kost zijn.

 

 

Link naar Euwe-partij

 

 

Magnus Carlsen Invitational 2020

21.04.20 tvb/mda JL

Op initiatief van Magnus Carlsen wordt op dit moment een schaaktoernooi gespeeld met de acht spelers die deelnemen aan het Kandidatentoernooi. Zoals bekend is dit toernooi halverwege stilgelegd i.v.m. de Corona bedreiging.

De acht spelers bestrijden elkaar nu thuis van achter hun computer.

Via onderstaande links zijn alle partijen, uitslagen en standen te volgen.

De spelers ontmoeten elkaar vier keer per ronde in versneld tempo. Indien nodig worden beslissingspartijtjes gespeeld. Giri speelt hier ook mee maar boekt tot nu geen positieve resultaten.

De twee onderstaande links brengen je bij de toernooi-gegevens en de partijen.

 

Chess 24                         TWIC

 

 

  Publiek schaakbord aangelegd in centrum Dordrecht

 

 

       

Links: Schaakbord in wording (foto KK)

Rechts: Nog een mooie foto van de situatie met de zitbanken (foto T.S.)

 

 

Woensdag 08.04.20

Vanmorgen is in het centreum van Dordrecht een openbaar schaakbord aangelegd. Gegeven de Corona-omstandigheden is het spel nog niet in gebruik genomen en de stukken blijven daarom voorlopig nog in de doos.  Initiatiefnemer Kok Kraaijeveld verdient alle eer voor zijn inspanningen om dit resultaat – na vier jaar propageren – voor elkaar te krijgen. Het zal duidelijk zijn dat de Gemeente Dordrecht een grote pluim verdient voor de medewerking, de tips en de aanleg. Ook Ton Slagboom mag met ere genoemd worden.

Zodra er meer nieuws komt hoort u het.

 

 

Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: https://www.schaken.nl

Mededeling van de KNSB

 

16.03.20
De Koninklijke Nederlandse Schaakbond heeft zich vandaag met onderstaand bericht gericht tot de besturen van de Nederlandse Schaakverenigingen:

 

Geacht bestuur,

In verband met de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft de KNSB alle activiteiten tot en met 31 maart afgelast. Aansluitend op deze maatregelen adviseert de KNSB u om alle activiteiten van uw club tot en met 31 maart af te gelasten, ook als aan deze activiteiten minder dan 100 personen deelnemen. Het gaat dus om de clubavond (of middag of ochtend), en ook om trainingen, bijeenkomsten etc.

Wij hebben de regionale bonden gevraagd hun competities en toernooien ook tot en met 31 maart af te gelasten.

De kans bestaat dat dit nieuwe coronavirus nog langere tijd onder de bevolking aanwezig zal blijven. Alle adviezen en maatregelen van het RIVM zijn er op gericht om de gevolgen van deze virusuitbraak in te perken dan wel te vertragen. De KNSB ondersteunt deze doelstelling, net als NOC*NSF en andere sportbonden. Bij eventueel noodzakelijk nieuw te nemen maatregelen laat de KNSB zich adviseren door het RIVM en NOC*NSF. Wij zullen u daar dan over informeren.

 

Met vriendelijke groet,

Koninklijke Nederlandse Schaakbond,
Dharma Tjiam
Directeur

 
De schaaksport in de regio Drechtstreek komt tot stilstand

 

DORDRECHT / DRECHTSTREEK HB 13.03.20 bijgewerkt 15.03.20 20.40

 

Het schaakdistrict waartoe ook de regio Drechtstreek behoort, legt alle externe wedstrijden stil.

Dit houdt in dat dinsdag jl. de laatste externe wedstrijd werd gespeeld door het derde team van Dordrecht. Sliedrecht speelde donderdagavond al niet meer met een extern team in de RSB.

De beslissing spoort met het landelijke sportbeleid: “Alle wedstrijden in de RSB-competitie, RSB-beker en RSB-viertallencompetitie die tot en met 31 maart 2020 gepland staan, worden afgelast in verband met de Corona-crisis. Dit conform het inmiddels bekend geworden advies van NOC*NSF", aldus Arrien Rutten als competitieleider RSB.

Wat betreft de interne wedstrijden bij de verenigingen in de Drechtstreek komen er verklaringen op de eigen website te staan van de verenigingen.

Schaakclub Dordrecht legt ook alle interne activiteiten op dinsdagavond stil in de maand maart, zo bevestigt voorzitter Arend Grootheest.
De leden krijgen op korte termijn per mail bericht en op de website zal info worden gegeven. Voor de dinsdagavond club betekent het niet schaken in elk geval op 17, 24 en 31 maart.

De Willige Dame.
Als kleinste club in de regio Dordrecht, heeft nog geen mededeling op de eigen website gezet. Het beraad loopt nog en de uitslag zal op de eigen website worden gepubliceerd. Secretaris Willem Platje heeft het bestuur voorgesteld om, in elk geval in de maand maart, geen clubavonden meer te houden.

 

Schaakgroep De Klockelaar.

Aart Harms, wedstrijdleider, bericht dd. 14.03.20:

Wij volgen de gang van zaken als bij de schaakverenigingen:

“Voorlopig stoppen wij tot 31 maart de competitie. (twee weken geen schaken) 

Tegen die tijd krijgen jullie weer een mededeling van mij hoe de verdere procedure gaat verlopen. 80% van de deelnemers heeft ervoor gekozen nu te stoppen.”

Schaakclub Sliedrecht:
Nederland is in de ban van het coronavirus. Als schaakvereniging volgen wij de laatste richtlijnen van het RIVM. Omdat de KNSB inmiddels adviseert om de clubavonden tot en met 31 maart stil te leggen, nemen we dit advies over. Dat betekent dat er op 19 en 26 maart geen clubavond zal zijn, zowel bij de jeugd als bij de senioren.
Ook alle externe wedstrijden voor de komende weken zijn geschrapt. We zullen de komende week besluiten of ons Alblasserwaardtoernooi (senioren) op 4 april aanstaande door zal gaan.

Het bestuur van Schaakvereniging Sliedrecht

PASCAL:
Wegens CORONA zijn alle RSB-competitiewedstrijden afgelast tot 1 april. Nieuwe datums worden afgesproken wanneer er meer duidelijkheid is t.a.v. het corona virus. Ook is de interne competitie van PASCAL stil gelegd tot 1 april.

Schaakvereniging Hendrik Ido Ambacht:
Geen clubavond, in ieder geval t/m 31 maart 2020
Mededeling van het bestuur: in verband met de Corona-crisis heeft het bestuur van onze schaakvereniging besloten om ook de interne competities van onze vereniging op te schorten. Voorlopig in ieder geval tot en met 31 maart 2020. Afhankelijk van de komende ontwikkelingen volgen nadere mededelingen over de voortgang van onze interne competities.

Link
naar Dordrechtnet sportnieuws

 

Kandidatentoernooi afgebroken

 

30.03.20

Het Kandidatentoernooi schaken is na de eerste helft onderbroken. Het schaakvirus moest het afleggen tegen het Corona-virus. Wanneer de tweede helft moet beginnen is nog niet te zeggen. Anish Giri staat halverwege op 50%.

 

 

De Heer H.C. Nouwen is overleden

 

Van Diana Nouwen, de dochter van de heer H.C. Nouwen, deelnemer aan het Klockelaerschaak, ontving Aart Harms het volgende trieste bericht:

 

 

 

Via deze weg wil ik u mededelen dat mijn vader niet meer komt schaken.

Hij is helaas 15-03-2020 overleden.

Bedankt dat hij de laatste paar weken nog bij jullie heeft kunnen schaken.

Dit deed hij met veel plezier in de moeilijke tijd die hij had.

 

Mvg

Diana Nouwen

0633400012