Schaaknieuws o.a. uit de Drechtstreek 2020-05

 

                                                      

16.05.20 Weekend-probleem: wit begint en geeft mat in 6 zetten  Componist Jaenisch in 1837

15.05.20 De beroemde 26ste partij uit de WK-tweekamp Euwe-Aljechin 1935.

12.05.20 Bekende schaaktoernooien in Nederland

10.05.20 Klaus Junge 1924 - 1945

08.05.20 Kurt Richter

05.05.20 Fuderer een eigentijdse Morphy nu met “LIVE”-partij

16.03.20 Mededeling van de KNSB

 

SCHAAKNIEUWS 2020-03/04

SCHAAKNIEUWS 2020-02

OUDER SCHAAKNIEUWS

 

 

Bekende schaaktoernooien in Nederland

Met partij Euwe - Aljechin

 

12.05.20 tvb

Nederland hoeft niet te klagen over gebrek aan schaaktoernooien. En ik doel dan op de internationale grootmeestertoernooien.

Heel bekend zijn de ieder jaar terugkerende toernooien van het heden en verleden. Zoals de jaarlijkse Hoogovens/TATA Steel-, de IBM- en de Interpolis-toernooien. Veel belangstelling kregen ook het AVRO-toernooi in 1938, het toernooi in Groningen in 1946, het WK in Den Haag/Moskou in 1948, de schaakolympiade in 1954 en nog veel meer, o.a. de tweekampen tussen Euwe en Aljechin in 1935 en 1937.

 

Omslag van het schitterende Max Euwe –boek van Alexander Münninghoff

 

Al deze toernooien, matches hebben bijgedragen tot Nederland Schaakland. En zo is het ook niet verwonderlijk dat er in de Klockelaer in Dordrecht een groep ouderen iedere week bij elkaar komt om een “potje” te schaken.

 

Er valt over het boven geschrevene genoeg uit te wijden.

Het hoogtepunt in al deze wedstrijden is de 26ste partij van de tweekamp om het Wereldkampioenschap tussen uitdager Euwe met wit en wereldkampioen Aljechin met zwart.

 

Deze partij is enkele jaren geleden op deze site gezet en is HIER te vinden.

 

 

Na deze overwinning van Euwe was de WK-koorts in Nederland niet meer te stuiten. Een geweldig duel waarin de witspeler een scherp gevecht aangaat en waarin het uiterste van de schakers wordt gevraagd. Euwe stond nu een punt voor en stond dat na de voorgeschreven 30 partijen ook.

 

PS: Intussen hopen we natuurlijk dat het niet zo lang meer duurt voor we elkaar weer achter het schaakbord kunnen tegenkomen.

 

 

Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: https://www.schaken.nl

Mededeling van de KNSB

 

16.03.20
De Koninklijke Nederlandse Schaakbond heeft zich vandaag met onderstaand bericht gericht tot de besturen van de Nederlandse Schaakverenigingen:

 

Geacht bestuur,

In verband met de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus heeft de KNSB alle activiteiten tot en met 31 maart afgelast. Aansluitend op deze maatregelen adviseert de KNSB u om alle activiteiten van uw club tot en met 31 maart af te gelasten, ook als aan deze activiteiten minder dan 100 personen deelnemen. Het gaat dus om de clubavond (of middag of ochtend), en ook om trainingen, bijeenkomsten etc.

Wij hebben de regionale bonden gevraagd hun competities en toernooien ook tot en met 31 maart af te gelasten.

De kans bestaat dat dit nieuwe coronavirus nog langere tijd onder de bevolking aanwezig zal blijven. Alle adviezen en maatregelen van het RIVM zijn er op gericht om de gevolgen van deze virusuitbraak in te perken dan wel te vertragen. De KNSB ondersteunt deze doelstelling, net als NOC*NSF en andere sportbonden. Bij eventueel noodzakelijk nieuw te nemen maatregelen laat de KNSB zich adviseren door het RIVM en NOC*NSF. Wij zullen u daar dan over informeren.

 

Met vriendelijke groet,

Koninklijke Nederlandse Schaakbond,
Dharma Tjiam
Directeur