Schaaknieuws o.a. uit de Drechtstreek 2020-07/08

 

                                                      

19.07.20 TONY MILES: IT’S ONLY ME  anagram van Tony Miles, de Engelse grootmeester

14.07.20 A Book of Chess van C.H. O’D Alexander

16.07.20 Deze partij kreeg de eerste schoonheidsprijs in het toernooi in Wenen, 1921

16.07.20 Woensdagochtendschaak bij de Crabbehoeve

08.07.20 Een fraaie eindspelstudie van Kaminer

07.07.20 Afwijkende vormen van schaak * nu uitgebreid met CHINESE CHESS

04.07.20 Nezhmetdinov, een vrijwel onbekend schaakgenie  met LIVE partij

01.07.20 Mijn broer en ik: jeugdpartij uit 1951!: AvB - TvB

SCHAAKNIEUWS 2020-05/06

SCHAAKNIEUWS 2020-03/04

SCHAAKNIEUWS 2020-02

OUDER SCHAAKNIEUWS

 

 

A Book of Chess

 

 

 

 

 

 

31.07.20 Deze mooie omslag hoort bij het schitterende boek van C.H. O’D. Alexander A Book of Chess, uitgegeven in 1975 door Hutchinson & Co. (Publishers) Ltd.

De schrijver geeft niet alleen een

beschrijving van de schaak-geschiedenis maar geeft ook studies en andere interessante schaakpuzzels, veel fraaie afbeeldingen. Kortom een boek van een groot schaakliefhebber met veel gevoel voor het andere dan de dagelijkse praktijk van het schaken. Hij werd ook kampioen van  Engeland. In WO II was hij  een van de twee succesvolle topmannen bij de ontcijfering van Duitse code-berichten.

 

 

Woensdagochtendschaak bij de Crabbehoeve

 

       

 

16.07.20 tekst en foto’s TS

Op deze mooie zonnige woensdagmorgen klokslag 10 uur opende Ton Slagboom het buitenhek van ‘zijn’ Crabbehoeve, alwaar de Schaakclub Dordrecht op dinsdagavond normaal haar speelavond heeft.
In de fraaie tuin ontmoetten totaal 8 Klockelaers (prachtige opkomst) elkaar achter of naast het schaakbord en op het nieuwe buitenschaakbord voor een praatje en een partijtje. Toen Ton ook nog koffie wist te regelen bij het winkelcentrum met wat stroopwafels, kon de ochtend niet meer stuk.
Geschaakt werd er dus. Op het serieuze bord Peter tegen Aart, die na zo’n 2 uur spelen tot een broederlijke remise besloten. In de analyse bleek Aart de ‘morele’ winnaar, zoals Ben zo mooi zegt. Op het grote buitenbord gooide Kok er zijn befaamde Lxf7+ tegenaan, maar bleef dat stuk gewoon achter tegen Cletus. Daarna mocht Jisk het proberen tegen Cletus, die de verkeerde tactiek koos om zich terug te trekken. Ondertussen de wereldproblemen en kometen besprekend mocht Jisk winnen.
Willem had ondertussen zijn ontbijt ingehaald en bekeek het allemaal met genoegen op het terras.
Aan het eind van de ochtend verscheen ook penningmeester Gert. Zijn gezag is zo blijkbaar zo groot dat enkelen (namen bekend bij de redactie) spontaan hun portemonnee begonnen te trekken…..
Volgende week zijn alle Klockelaers weer welkom in

de Crabbehoeve

van Karnebeekstraat 2

DONDERDAG 23 Juli 10 – 12.30 uur * (dan is er wel koffie en toilet binnen beschikbaar)

 

Coronaschaak

 

verbeeld door Adriaan de Vries

 

 

Peter van der Laars 1938-2020

In memoriam

 

Langzamerhand begint het door te dringen: Peter van der Laars is er niet meer. Niet meer in zijn familie, niet meer in zijn bedrijf, niet meer in het Dordtse schaakleven en niet meer in het Klockelaerschaak.

 

Peter was een echte plezierschaker die geen donderdag oversloeg. Altijd in voor een praatje, een geintje of een gesprek.

Peter laat een heel groot gat achter dat niet meer te dichten valt. We zullen zijn warme, hartelijke aanwezigheid heel erg missen.

 

 

Graag wil ik hier Kok Kraaijeveld en Ton Slagboom bedanken voor de voortdurende inspanning om de ”Peter van der Laars Schaakplaats”, ook als blijvende herinnering aan Peter, in het centrum van Dordrecht, in de Waag, te realiseren. Afgelopen Zaterdag is daar weer gebruik van gemaakt.

 

Rouwkaart hier te lezen