Schaaknieuws o.a. uit de Drechtstreek 2021-03/04/05

 

           

Schaaknieuws 2021-01/02

Schaaknieuws Archief

                                          

06.05.21 Partij Karl Schlechter - Marshall Wenen 1908

02.05.21 Karl Schlechter, zijn leven en werken  Zie op deze site ook Carl Schlechter

22.03.21 Zo wint wit!

19.03.21 Euwe voor het eerst in een groot toernooi

17.03.21 Partij Nimzowich - Tartakower, Karlovy Vary (Karlsbad)  1929  

09.03.21 Euwe speelt Najdorf van het bord

08.03.21 Probleem mat in 6 zetten van W. Speckmann, met oplossing

04.03.21 Capablanca – Lasker: de 11de partij van hun tweekamp om de wereldtitel “LIVE”

 

Zo wint wit!

22.03.21 tvb

 

 

 

Deze stelling kwam lang geleden - in 1912 -  voor in de  partij Frederick Yates (UK)  tegen Zoltan von Balla (Hong.) in het toernooi in Bad Pistyan in het huidige Slowakije.

Wit kan hier eenvoudig winnen met 33. Dxf2 enz. Maar er is een snellere weg en veel mooier:

33. Dd2 x d6 !!  Pf7xd6

34. Lb2 x e5+

Er kan volgen:

34.    ...       Tf8xf6

35. Le5 x f6+    Kh8-h7

36. Lf6 – e4 met groot voordeel voor wit.

Maar let op:  Deze partij eindigde na 46 zetten in remise.!

 

 

Euwe voor het eerst in een groot toernooi

 

19.03.21

Dat Euwe ooit wereldkampioen zou worden was in 1922 nog niet te voorspellen. In London maakte hij zijn debuut in een grootmeestertoernooi. Er deden 16 spelers mee waaronder coryfeeën als Capablanca, de winnaar, Aljechin, Vidmar, Rubinstein, Bogoljubow, Réti, Tartakower, Maroczy enz. .... én Euwe! Als 21-jarige zijn eerste internationale toernooi. In een veld van 16 deelnemers eindigde hij als 11de. Hij wist bij elkaar vier overwinningen te boeken. Een goed begin.

 

Wij geven hier zijn remisepartij met Bogoljubow die drie jaar later in Moskou zijn grootste triomf zou vieren: winnaar voor Lasker, Capablanca de wereldkampioen, Marshall, Tartakower enz. 

 

Partij Euwe – Bogoljubow LIVE

 

 

Euwe speelt Najdorf van het bord

 

09.03.21

Als je In 1947 in Mar del Plata (Argentini), het thuisland van zijn tegenstander Najdorf, speelde Euwe mee in een internationaal toernooi. Najdorf won het toernooi en Euwe werd 5de. Maar de onderlinge was voor Euwe.

 

Euwe - met wit -maakt snel duidelijk dat althans in deze partij Najdorf geen kans zal krijgen.

 

Stelling na de 11de zet van wit.

 

De partij is HIER na te spelen

 

Partij F. Parr – T.D. van Scheltinga

 

20.02.21

Een partij ontleend aan het mooie boekje van Lodewijk Prins “Met de schaakmeesters op oorlogspad.” Het zijn namen van schakers die vandaag niet zo bekend meer zijn, maar Van Scheltinga behoorde lange tijd tot de 5 of 6 beste schakers in Nederland. Zo rond 1950 was hij in veel toernooien een deelnemer.

Het boekje ligt helemaal uit de band, maar de talloze partijen met de typerende commentaren van Lodewijk Prins houden het met ere op de plank.

 

Partij F. Parr – T.D. Van Scheltinga

 

o

 

Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: http://www.tomsschaakboeken.nl/TomsHomePage_bestanden/image004.png

 

Wat zou jij doen ?

Partij Gligoric - Krzisnik

 

In deze niet te ingewikkelde stelling is wit aan zet. De stelling kwam voor in de partij GligoricKrzisnik uit 1952. Zwarts laatste zet 39. ... c6-c5 is een ernstige fout. Met bv. 39. ... De8 viel er nog goed te vechten.

Nu de zwarte dame nog op f8 staat is 40. Txf7!! vernietigend.

 

De hele partij is HIER te volgen.

 

18/24.02.21

 

Een stukje Rotterdamse schaakgeschiedenis

18.02.2021

Op de prachtige schaaksite SCHAAKSITE vond ik een mooi artikel over o.a. Schaakclub Wilhelm Steinitz. Ik ben daar zelf in de jaren ´50 nog enige tijd lid geweest. Ze speelden in ‘mijn’ periode in het Beursgebouw in Rotterdam ingang Meent. Ik heb het daar goed naar de zin gehad.

In het artikel wordt ook de HBS aan de Bergsingel genoemd, waar een bekend kwartet schakers speelde, dat ook landelijk op ander gebied bekend is geworden, onder wie o.a. Rocus van Yperen, Samkalden en Schepers de betrokken scheikundeleraar die ik ook nog op de HBS aan het Henegouwerplein heb meegemaakt., e.a.

Op Schaaksite volgt binnenkort een vervolg.

 

Hier is de link naar genoemd *artikel* op Schaaksite

 

Op tomsschaakboeken.nl site staat nog een *eerder geplaatst artikel*,

dat hierbij aansluit.

 

 

 

Gouden Schaaktijden

 

08.02.21 tvb

Milan Vidmar was een groot mens, ook een heel goede schaker. Hij heeft zijn herinneringen opgetekend in zijn zeer lezenswaardige Goldene Schachzeiten.
Milan Vidmar (1885-1962), hoogleraar in Joegoslavië, schrijft prachtige meningen over en herinneringen aan zijn schaakcollega’s. Het boek is heel goed leesbaar temeer daar hij als het ware boven de schaakwereld stond. Er waren belangrijkere zaken dan schaken. Boeiend beschreven is zijn omgang met Dr. Tarrasch, die hij kritisch maar niettemin waarderend beschrijft.

Hij behoorde in een bepaalde periode tot de zes beste spelers ter wereld. We komen zijn naam in zijn studententijd al tegen in de B-groep van het toernooi te Coburg (Beieren) in 1904, waarin hij gedeeld eerste werd.  Een van zijn laatste toernooien was het eerste grote toernooi na de Tweede Wereldoorlog, dat in Groningen in 1946 is gespeeld.

Vidmar heeft ook de partijen van het grote toernooi in het toernooiboek van Karlsbad 1911 van beknopte algemene opmerkingen voorzien. Hier en daar zijn  wat uitvoeriger analyses geschreven, maar, en dat heb ik intussen gelezen, hij werd er slecht voor betaald!

 

Na te spelen: VidmarTarrasch uit het toernooi te Karlsbad 1911