Schaaknieuws o.a. uit de Drechtstreek 2022 - 01

 

                                  

 

 

 17.04.22 Klockelaer Voorjaarcompetitie 2de ronde

 10.04.22 Niels Mijnster Kampioen Alblasserwaard

 09.04.22 Jean Dufresne: Kleines Lehrbuch des Schachspiels

 07.04.22 Voorjaarscompetitie De Klockelaer van start

 13.03.22 Schaakclub Sliedrecht rolt stabiel door coronatijd

 04.03.22 Klockelaerschak 2009

 28.02.22 Schaker Pank A. Hoogendoorn op Dordtse historische kalender

 22.02.22 Schaakclub Dordrecht in 2023  135 jaar !!

 18.02.22 William Gijsen nieuwe koploper in kampioenschap Sv Sliedrecht

 05.02.22 Zaterdag 5 MAART begint het zaterdagse schaak weer in centrum van Dordrecht

 01.02.22 London 1922: Euwe was daar deelnemer. Een partij van hem is hier na te spelen

 24.01.22 Internet Chess Schaakclub Dordrecht

 12.01.22 De Leeuw staat 55 jaar in de schaakhistorie

 09.01.22 “1922” Een nieuwe start voor de schaakwereld na ‘14 – ‘18 

 

Schaakclub Sliedrecht rolt stabiel de coronatijd door

maar dat is het normale beeld in schaakland

 

DORDRECHT/SLIEDRECHT - Schaakclub Sliedrecht is - ondanks de twee jaar beperkingen door corona - de crisistijd gelijk en stabiel doorgekomen.

Het intern kampioenschap voor maart 2020 en nu blijft draaien om circa zestig deelnemers. Dat zegt wedstrijdleider Mark van Hulst ..Als ik om me heen kijk, verneem ik dat een stabiel ledenaantal helaas niet bij alle schaakverenigingen het geval is."

Sliedrecht is dan ook niet alleen in aantal leden, maar ook sportief de marktleider op schaakgebied in de Alblasserwaard. Na het tijdperk van voorzitter Jerry van Rekom, die voorzitter werd van de speelzaal De Havik, is Mark Klein de voorzitter.

Van Hulst, die vanaf 1998 in het bestuur zit van de in 1935 opgerichte vereniging, wil wel praten over het (schaak) geheim van zijn club.

Schaakfamilie

,,We vormen een schaakfamilie. Dat staat voor een vitale gemeenschap. We houden de leden altijd in het oog. Tijdens de twee jaar coronatijd werden de leden, waarvan we even niets hoorden, gebeld. We hebben gemerkt dat zoiets positief uitwerkt, want we hebben aan deze schakers gedacht. Het zit overigens gewoon in het DNA van de schaakclub. Toen de normale competitie in maart 2020 stil viel, door de beperkingen, zijn we direct begonnen met de zogeheten online competitie via internet. Verder boffen wij natuurlijk, dat we de speelomstandigheden maximaal naar onze schaakhand kunnen zetten. We beschikken met gebouw de Havik over een zaal, die we via een stichting mee exploiteren. Onze schaakvoorzitter Jerry van Rekom, die vorig jaar afzwaaide, is nu voorzitter van stichting De Havik."


Actief
Het bestuur van Sliedrecht is ook proactief, aldus Mark van Hulst.  Hij noemt het wel opvallend dat in een plaats met rond de 25.000 inwoners de schaakclub zo prominent kan zijn.  ,,Sliedrecht is ook trots op de schaakclub". Vroeger informeerden de burgemeesters op het gemeentehuis bij schakende ambtenaren regelmatig naar de uitslagen.   Op zaterdag 9 april is er weer een toernooi bij de club en de aanmeldingen stromen al binnen.  Van Hulst: ,,Vol is wel vol."

De oudste club in de regio, schaakclub Dordrecht, heeft niet zoals Sliedrecht de beschikking over een eigen zaal en had tevens de pech dat de ventilatie in coronatijd nog moest worden aangepast. 
                             Schaakvereniging Dordrecht

Volgens gegevens op de website van Dordrecht stonden er in het seizoen 2018-2019 nog 71 schakers op de lijst voor de interne competitie. De herstart in februari/maart 2022 leverde tot nu toe veertig aanmeldingen op van senioren, die na bijna twee jaar geen normale competitie, weer aan de slag wilden.

De schaakvereniging heeft wel een stip aan de horizon gezet: in februari 2023 bestaat de vereniging 135 jaar. Dat wordt gezien als een kans om extra aan schaakpromotie te kunnen doen, zodat de mensen eer weer aan worden herinnert dat er elke dinsdagavond leuk en gezellig kan worden geschaakt in de Crabbehoeve aan de Abr. Kuyperweg/ van Karnebeekstraat.

12 maart 2022 HB

 

 

 

 

Klockelaerschaak 2009

 

04.03.22 tvb

Tijdens de voorjaarsschoonmaak van mijn kamer kwam ik een stukje geschiedenis van het Klockelaerschaak tegen.

Het gaat om de multomap van de eerste voorganger van Aart Harms als wedstrijdleider van het Klockelaerschaak t.w. Co Buntsma(zie foto)

 

Hieronder zijn de partijen vermeld die op 2 april 2009 in de Klockelaer werden gespeeld.

 

N. Garcia           - Pieter de Bruin *      1 – 0

Rien Hardam         - Kees van de Noort *    1 – 0

Wim Platje          - Mario Rubio Perez      1 – 0

Co Buntsma *        - Johan den Hertog       0 – 1

Tom van Bokhoven    - L. van de Elsen  *     1 - 0
* Overleden

 

  

 

Wie nog verder wil spitten in het oudste  Klockeaer

 verleden

 kan hier  veel meer ontdekken.  

 

Schaakclub Dordrecht 135 jaar in 2023

Tien historische data  

M.d.a. Hans Berrevoets

Data

Historie

Jaar

geleden

14 januari 2022

55 jaar geleden speelde Leo Jansen voor het eerst in een competitiewedstrijd (extern) de opening De Leeuw tegen Anton den Ouden van Charlois / Europoort, Rotterdam

55

22 februari 2022

Een kwart eeuw geleden kwam het 1e boek over de schaakopening De Leeuw uit. Erelid van schaakclub Dordrecht Leo Jansen, die in 2021 op 93-jarige leeftijd overleed, was de geestelijke vader.

25

30 Maart–

13 april 2022

Het is 65 jaar geleden in 1957 dat Henk J. van Donk zich plaatst voor het Nederlands kampioenschap. In 1965 volgt Pank Hoogendoorn en in 2021 (!) volgt IM Mark Timmermans

65

13 mei 1922

Honderdste geboortedag van Pank A. Hoogendoorn (overleden 1999). Hij staat landelijk historisch in de boeken als tweevoudig open kampioen van Nederland. Hoorde een tijd tot de top 30 van ons land.

100

1 september 2022

Het is 70 jaar geleden dat de Dordrechtse Schaakclub (DSC) met ODI een sterke vereniging ging vormen als schaakclub Dordrecht

 70

1 september

2022

Het is twintig jaar geleden dat schaakclub Groothoofd (opgericht 16 Februari 1978 in clubhuis Jeugdstad) in schaakclub Dordrecht wordt opgenomen.

20

2 t/m 4

februari 2022

Vier leden van Dordrecht deden 50 jaar geleden een geslaagde aanval op werelduurrecord schaken in Bibelot: Piet Pluymert, Co Sterrenburg, Hans Broekhuijzen en Hans Berrevoets. Massale media-aandacht.

50

29 februari 2023

Schaakclub Dordrecht is 135 jaar oud c.q. jong

135

21 juli t/m

6 aug. 2023

Het is 95 jaar geleden dat voor de eerste en laatste keer iemand die lid is geweest van schaakclub Dordrecht mee deed aan de internationale schaak-olympiade in Den Haag: Hans Wertheim (1905-2002).

95

17 april 2023

Het is 45 jaar geleden dat Conchita Dwars zich in Dordrecht plaatste voor het NK dameskampioenschap. Schaakclub Dordrecht organiseerde t.g.v. 90 jaar jubileum de halve finale NK in het Hof.

45

4–9 augustus 2023

65 jaar geleden – in 1958 – Bondswedstrijden in Dordrecht

65

William Gijsen op kop in Sliedrecht

William Gijsen (zie foto) brengt de spanning terug

in de interne Kampioenscompetitie van Schaakvereniging SLIEDRECHT.

In een boeiende partij wist hij koploper en zevenvoudig kampioen Peter van den Bergh te verslaan.

Foto sv. Sliedrecht

Zie alles verder op www.schakendsliedrecht.nl

Internet Chess Schaakclub Dordrecht

 24.01.22 hb
 Schaakclub Dordrecht verschuift internet chess van de dinsdag naar de

 woensdag.

Nu ook de schaaksamenleving weer langzaam open gaat - schaakclub Dordrecht, de Willige Dame en Sliedrecht kwamen weer bijeen - wordt internet chess niet of nog niet afgeschaft.

Schaakclub Dordrecht heeft besloten om de competitie via li chess komende week te verplaatsen naar de woensdagavond vanaf 20 uur. De verwachting is dat er mensen zijn, die nog even wachten voordat zij de club weer gaan bezoeken. Daarnaast wil de club, naast het weer opstarten van de dinsdagavond, ook op internet actief blijven als extra.

Tijdens de competities op li chess was er een samenwerking met de club Twello. De band werd gelegd via oud-Dordtenaar GERARD BONS, die in april 1986 naar Deventer verhuisde.

Wie op woensdagavond via li chess met bekenden of minder bekenden een competitie wil spelen, kan zich aanmelden via onderstaande procedure:

De aanmeldprocedure:

1.     Ga naar https://lichess.org/team/schaakclub-dordrecht

2.     Klik rechts bovenin op de knop 'Aanmelden'.

3.     Klik op het linkje "Registreren".

4.     Vul een gebruikersnaam, mailadres en wachtwoord in en rond de registratie af.

5.     Daarna ga je weer naar  https://lichess.org/team/schaakclub-dordrecht en kan je jezelf aanmelden bij het team schaakclub-dordrecht.

6.     Op woensdagavond kan je dan het toernooi  'Dordrecht Senioren Arena' openen, dan vind je een chat en speelplezier.

7.     In beginsel zal voor een vaste tempo worden gekozen als compromis tussen snelschakers en meer langzame spelers.

OPENLUCHT SCHAKEN begint weer in Centrum Dordrecht

op Zaterdag 5 maart om 13 uur

Op de Peter van der Laars schaakplaats (WAAG).

Als de lentezon onze schaakplaats wil verwarmen zijn wij er ook. Net als vorige jaar maken wij er weer een schaakfeestje van, iedere schaker of toeschouwer is m.i.v. zaterdag 5 maart vanaf 13.00 uur van harte welkom.

Kok Kraaijeveld


              De Leeuw staat 55 jaar in de schaakhistorie

De bijzondere schaakopening De Leeuw, die vanaf 1997 de internationale schaakwereld rond ging, is op 14 januari 2022 55 jaar geleden geboren op de 64 velden. Dat is een historisch feit, waarbij de schaakverenigingen Dordrecht en Sliedrecht stil staan. De wedstrijd Dordrecht (Leo Jansen) en Charlois/ Rotterdam (Anton den Ouden) markeert het begin.

Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: coverdzlInmiddels is de meester van de opening, Leo Jansen, overleden. Tijdens het afscheid werd uitgebreid stilgestaan bij zijn schaakloopbaan naast ook zijn maatschappelijke loopbaan. Of in februari 2022 stil kan worden gestaan bij een kwart eeuw het boek DE LEEUW HET ZWARTE WAPEN ligt aan de corona-maatregelen.

Jerry van Rekom van Sliedrecht - schrijver van de inmiddels wereld verspreide openingsboeken - zei in 2017:
“Het is natuurlijk heel apart dat een opening die in clubkringen is geboren zo’n bekendheid heeft gekregen. Ik heb de eer gehad om de opening van mijn leraar en leermeester Leo Jansen (geboren 1928) verder te mogen uitwerken in een aantal boeken.

Toen we daarmee begonnen, wisten we niet dat De Leeuw zo’n vlucht zou nemen. We hebben onszelf als liefhebbers van deze opening levnslang gegeven, maar als schaker is het een genoegen om zo in theorie en in de praktijk met je denksport bezig te kunnen zijn.”

Schaakclub Sliedrecht zette eens de historie in een kalender:

Uitgifte 1e druk in 1997Van Rekom: Leo bracht op 14 januari 1967  zijn nieuwtjes in de partij tegen correspondentie-grootmeester ir. A. den Ouden. Jansen speelde voor de schaakclub Dordrecht, waar hij toen ook de voorzittershamer hanteerde. Zijn liefde voor het schaken begon meer dan 20 jaar eerder, toen hij na de oorlog de schaakboeken kreeg van de Dordtse kampioen Kortman. Leo was in die tijd een vernieuwer van de schaaksport. Hij begon met een speciale jeugdcommissie in Dordrecht, terwijl de landelijke bond het schaken voor de toekomstige generatie nog geen eigen aandacht gaf”.

12.01.22 HB

100 jaar geleden:
1922: Nieuwe start na 1914 – 1918

 Aan dit artikel is de partij Atkins – Euwe London 1922  toegevoegd, geschikt om live

 na te spelen en van eigen commentaar te voorzien.

 09.01.22 tvb

 Na de Eerste Wereldoorlog was 1922 het jaar van de wedergeboorte van de

 internationale schaaktoernooien. Er waren al eerder enkele evenementen

 geweest, o.a. de match om het WK die in 1921 tussen Dr. Emanuel Lasker en

 José Raoul Capablanca die op Cuba werd gespeeld, maar in 1922 was er geen

 houden meer aan. 

               (1) 7/4-29/4              (2)  31/7 – 19/8      (3)  10/9-21/9 *)       (4) 2/10-16/10

              

  

Afbeeldingen van boeken over vier in 1922 gespeelde toernooien

(1 en 4 Uitg. OLMS, 2 en 3 DOVER)

    *) Niet te verwarren met het traditionele Hastingstoernooi dat rond de jaarwisseling 22/23 werd

        gespeeld.

Fischer – Tal

Een van de partijen – met commentaar – uit het Kandidatentoernooi 1959 in Bled.

Speel hier de partij LIVE na en plaats eventueel je eigen opmerkingen.