Schaaknieuws o.a. uit de Drechtstreek 2022 - 02

 

             

Schaaknieuws 2022-01

Ouder Schaaknieuws

                     

   10.09.22 A History of Chess door H.J.R. Murray

   12.08.22 Kees Wessels, bekend schaker van Sv. Sliedrecht, is overleden

  29.07.22 Jorik Klein winnaar Open Kamp. Drechtstreek 2022

  08.07.22 Peter van den Bergh voor 8ste keer Kampioen van sv Sliedrecht

   15.06.22 Eerste team van Sv. Sliedrecht promoveert naar 2e klasse KNSB

  25.05.22 Uit de oude Dordtse schaakdoos:  Bericht over ODI

   07.05.22 Dana Verheij tweede van Nederland  

A HISTORY OF CHESS

Een absolute topper in mijn verzameling schaakboeken.

Noem het gerust een encyclopedie over schaken: de geschiedenis van het schaken,

de ontstaansvormen in Azië, Rusland, enz. De Middeleeuwen, de ontwikkeling van het schaakprobleem, de geschiedenis van de schaakstukken, enz. enz. Zeer gedegen en met veel kostbare afbeeldingen uit de oudheid.

En veel meer hoogst interessante onderwerpen zoals het schaak in China, Korea en Japan.

Het boek telt 900 overvolle bladzijden hoogst interessante schaakgeschiedenis.

Auteur: H.J.R. Murray

Oxford at the Clarendon Press10.09.22 tvb

 

In memoriam Kees Wessels

 

Kees, rechts, op een clubavond van Sv. Sliedrecht

 

SLIEDRECHT – Afgelopen donderdag 11 augustus - vlak voor zijn zo geliefde clubavond bij Schaakvereniging Sliedrecht - is Kees Wessels na een kort ziekbed overleden. Zo verliest Schaakvereniging Sliedrecht in de 69-jarige Wessels één

van de meest markante leden uit haar bijna 87-jarige historie.

Wessels begon zijn schaakcarrière bij Charlois en zette deze voort bij IJsselmonde en bij Parsifal. De laatste decennia was hij een prominent lid

van Schaakvereniging Sliedrecht.

 

Intern boekte hij succes door in 2000 clubkampioen te worden en in 2006 werd Kees snelschaakkoning. En ondanks dat dit al even geleden was, bleef hij tot op het laatst een geduchte tegenstander. Extern was hij een gouden kracht voor elk

team waarin hij speelde. Dat was in het begin vooral in het eerste team, waar hij steevast met zwart zijn punten binnen haalde. De afgelopen jaren was hij de steunpilaar van het tweede team dat ook landelijk speelde. Je kon altijd op Kees rekenen.  Als er ergens een invaller nodig was, zelfs op een winterse maandagavond ergens in de uithoeken van de RSB, op Kees deed je nooit tevergeefs een beroep.

 

De speelstijl van Wessels was ongekend. Hij speelde ingewikkelde openings- varianten tegen het Schots en tegen het door hem zo verfoeide 1.d4 speelde hij altijd Hollands. En meestal kwam hij als winnaar uit de strijd.

Ook bestuurlijk heeft Wessels zijn sporen verdiend. Jarenlang was hij secretaris van Sliedrecht en ook bij Parsifal vervulde hij verschillende bestuursfuncties. De afgelopen 15 jaar hield Wessels bijna per dag de ratings van de leden van Sliedrecht bij. Dat deed hij zo goed dat zijn berekeningen altijd een stuk nauwkeuriger waren dan die van de KNSB of van de FIDE.

 

Hij zorgde altijd voor de juiste sfeer op de clubavonden en ludiek waren zijn uiteenzettingen over de historie vanaf de 15 e eeuw en wel met zijn evenknie op historistisch gebied, Jan Sulman.

In Wessels verliest Schaakvereniging Sliedrecht een enorm trouw lid, die in 26 jaar bijna geen clubavond of teamwedstrijd heeft overgeslagen. Het gemis is nu al enorm en dat geldt zeker voor zijn gezin en familie. In Kees verliezen wij een steunpilaar van de vereniging, een prettige vriend die altijd klaar stond voor een ander en die met zijn persoonlijkheid iets extra’s bracht.

 

Als bestuur van Schaakvereniging Sliedrecht wensen we Geri en haar kinderen dan ook heel veel sterkte toe.

 

Schaakvereniging Sliedrecht zal aanstaande donderdag vanaf 19.30 Kees Wessels op waardige manier herdenken, waarbij herinneringen zullen worden opgehaald, maar wanneer er zeker ook geschaakt gaat worden, want dat deed Kees zelf ook het liefst.

 

Het Bestuur van Sv. Sliedrecht

 

 


Jorik Klein winnaar OKD schaken 2022

 


SLIEDRECHT – Donderdagavond 28 juli is de laatste ronde van het Open Kampioenschap van de Drechtstreek gespeeld. Dit door Schaakvereniging Sliedrecht georganiseerde toernooi is met 54 deelnemers een groot succes geworden. Ondanks of dankzij de zomervakantie wisten veel spelers hun weg te vinden naar De Havik, de speelzaal van SV Sliedrecht.

Voorafgaand aan de laatste ronde waren er drie kanshebbers op de eindoverwinning: Jorik Klein (5,5 punt), Jerry van Rekom en Wim Pool (beiden 4,5 punt). Wim en Jerry speelden tegen elkaar, dus dat beloofde een spannende ontknoping te worden. Jerry begon met de zwarte stukken afwachtend aan de partij, maar hij kwam langzaamaan in het voordeel. Wim vocht zich echter sterk terug in de partij en wist in het eindspel remise af te dwingen.

Door de remise van zijn concurrenten bleef Jorik buiten bereik van zijn achtervolgers. Hiermee wint hij voor de tweede keer in zijn schaakcarrière het OKD (zijn eerste overwinning was in 2016).

Top 5 gedomineerd door schakers van SV Sliedrecht

Jorik Klein won met 5½ punt het toernooi, terwijl de nummer twee t/m zes allen op 5 punten eindigden. Wim Pool wist door zijn remise in de laatste ronde niet op de gedeelde eerste plaats te eindigen. Maar gezien de sterke tegenstand die hij dit toernooi heeft gehad, wist hij wel beslag te leggen op de tweede plaats.

Nummer drie werd Tim Schakel, die de laatste speelavond niet aanwezig was. In de voorgaande ronden had hij echter genoeg punten gescoord om bovenin mee te blijven doen. Peter van den Bergh en Jerry van Rekom completeerden de top 5. Opvallend is dat de hele top 5 bestaat uit spelers die in de competitie van Schaakvereniging Sliedrecht spelen. Dat onderstreept wederom de kracht van de vereniging.

Michael Bijkerk winnaar groep B

Groep B (rating 1500-1699) werd een prooi voor Papendrechter Michael Bijkerk. Hij speelde in de laatste ronde remise tegen Yaro van Beest (de nummer 2 van groep B). 

De top 3 wordt gecompleteerd door Johan Steenbergen die Michiel van den Berg in een Franse partij versloeg. 

Groep C overtuigend gewonnen door Sami Al-Yassin

In Groep C (rating <1500) was een ronde voor het einde al zeker dat Sami Al-Yassin op een gedeelde eerste plaats zou eindigen. De vraag was of er nog iemand gelijk met hem kon komen. Sami zelf liet daarover geen twijfel bestaan, door de sterke schaker Kees Wessels soepel op remise te houden. Daarmee werd hij met 4,5 punt uit 7 partijen onbereikbaar voor zijn concurrenten.

Achter Sami eindigden vijf spelers uit groep C op 3,5 punt. Ook hier werd het podium beslist op basis van de eerdergenoemde weerstandspunten. Martin Prins speelde een goed toernooi en wist zijn punten te behalen tegen sterke tegenstanders. Dat leverde hem uiteindelijk plaats twee op. De derde plaats werd een prooi voor Maarten Hartkoren. 

Overige prijzen

Er was een aparte prijs voor de jeugdspeler (<18) die de meeste punten zou behalen. De vijftienjarige Dana Verheij speelde een prima toernooi en met 4,5 punt won ze overtuigend de jeugdcategorie.

De prijs ‘verrassing van het toernooi’ kon maar door één schaker gewonnen worden. Sami Al-Yassin speelde het toernooi van zijn leven. Om als speler van de C-groep in de algehele top 10 te eindigen, moet je op een constant hoog niveau schaken. Dat deed Sami overtuigend.

Volgende editie

De organisatie kijkt terug op een geslaagd toernooi met veel deelnemers, een gemoedelijke sfeer en een terechte winnaar. Schaakvereniging Sliedrecht heeft daarom besloten om in 2023 de 16e editie van het Open Kampioenschap van de Drechtstreek te gaan organiseren.

Zie www.schakendsliedrecht.nl voor alle uitslagen en standen.

 

 

Eerste schaakteam Sliedrecht gepromoveerd !!

 

SLIEDRECHT (JvR)  Deze week ontvingen de trotse teamleiders Jorik Klein en Robert van Rekom het bericht dat het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht is gepromoveerd naar de 2e klasse van de KNSB-competitie.

 

15 Matchpunten uit 9 wedstrijden is normaal gesproken genoeg om kampioen te worden, maar het team liep het kampioenschap op bordpunten net mis. Wel is het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht de beste nummer twee uit de hele landelijke derde klasse en dat levert nu toch promotie op.

 

In het seizoen 2022/2023 komt het vlaggenschip van de vereniging dus weer uit in de

2e klasse van de KNSB. Een historisch moment, want precies 10 jaar geleden speelde

Sliedrecht ook in de 2e klasse. Toen werd maar één overwinning geboekt en was het

team alweer gedegradeerd voordat men aan het niveau gewend was. De 8-0

oorwassing tegen AAS 1 was het dieptepunt van het seizoen.

 

De succesvolle teamleiders Klein en Van Rekom hadden van het bestuur de

doelstelling meegekregen om kampioen te worden en te promoveren. Dat laatste is

dus gelukt, waardoor zij in de voetsporen treden van de teamleiders van destijds:

Jerry van Rekom en Kees van der Does. Nog niet alle doelstellingen voor komend

seizoen zijn vastgesteld, maar meer matchpunten halen dan het vorige avontuur in de

2e klasse zal er sowieso één van zijn.

 

Uit het huidige 1e team deden alleen Robert van Rekom en Wim Pool destijds

ervaring op als basisspeler. Sindsdien is het team sterk verjongd en zijn diverse zelf

opgeleide jeugdtalenten zoals William Gijsen, Jorik Klein en Adrian Mensing

doorgegroeid. Het team heeft een brede basis en meer dan genoeg potentie om nog

sterker te worden. De selectiecommissie gaat zich de komende weken buigen over de

samenstelling van dit sterrenteam.

 

Het goede jeugdbeleid van de vereniging blijft dus zijn vruchten afwerpen. Door uit te

komen in de 2e klasse kunnen de jeugdtalenten nog meer ervaring opdoen tegen

sterke tegenstanders.

 

Zie https://knsb.netstand.nl/teams/view/3095  voor alle uitslagen van dit seizoen.

 

 

 

Peter van den Bergh voor 8ste keer kampioen van “Sliedrecht”

 

Schaakclub Sliedrecht meldt:

Na een door de lockdown extra lang seizoen is Peter van den Bergh er is geslaagd voor de 8ste keer clubkampioen van Schaakvereniging Sliedrecht te worden. Van den Bergh had slechts een kleine marhe op ade achtervolgende William Gijsen, maar wist in de laatste ronde te winnen van oud-kampioen Jorik Klein en kon zo zijn eerste plaats veilig stellen.””

Lees verder op

http://www.schakendsliedrecht.nl/  

 

Dana Verheij (Sliedrecht) tweede van Nederland

 

 

Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: http://www.schakendsliedrecht.nl/wp-content/uploads/2022/05/DanaVerheij-0921-1024x783.jpg

 

ALMELO - Ze staat bekend als groot schaaktalent en dat bewijst ze keer op keer. Het grote Sliedrechtse schaaktalent Dana Verheij bewees opnieuw tijdens de Nederlandse Jeugdkampioenschappen 2022.

In de categorie Meisjes B werd de 15-jarige zeer verdienstelijk tweede. Tevens werd ze gelijktijdig derde in de categorie Meisjes A. Een topprestatie van de inmiddels basisspeler van het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht.

 

In Almelo speelde Verheij 7 rondes en ze kende een uitstekende start. Helaas ging het mis tegen de uiteindelijke Nederlandse kampioen, maar in de laatste partijen stelde het Siedrechtse talent de tweede plaats veilig.

 

Met twee ereprijzen voldeed Dana aan de verwachtingen en het betekent ook dat de komende jaren nog meer van haar verwacht kan worden.

 

In dezelfde Meisjes B categorie werd Luana Mensing (Sliedrecht) verdienstelijk zevende. Met twee talenten bij de meisjes staat Schaakvereniging Sliedrecht er goed voor.


Bron: www.schakendsliedrecht.nl 

 

 

Uit de oude Dordtse doos

 

25.05.22

Hans Berrevoets zond mij deze – historische - uitslagen toe.

In de Klockelaer spelen op donderdagochtend wat oudere heren. Wellicht dat een daarvan zich nog namen herinnert die op onderstaande krantenknipsels uit lang vervlogen Dordtse tijden voorkomen.

Zelf heb ik de heer P.H.J. Stam bij Schaakclub Dordrecht nog meegemaakt. Dat moet dan rond 1976 geweest zijn.

Voor opmerkingen houd ik mij aanbevolen. tomsschaak@gmail.com