Denis Julien, schaker en nog véél, véél meer

 

 

 

17.10.20

Het leuk vinden om je te verdiepen in de schaakgeschiedenis is één ding, maar daarbij op een ongelooflijke geschiedenis te stuiten van een man betrokken bij de organisatie van een schaaktoernooi in 1857 is een heel ander verhaal.

 

Dennis Julien. Ik, noch de lezer neem ik aan, had ooit van hem gehoord. En toch is het de moeite waard iets over hem te vertellen.

Nog jong trok hij met zijn vrouw de wereld in en bezocht o.a. Zuid-Amerika en Oost Indië en het eiland dat nu Réunion heet.

 

 

                  

 

Na enkele jaren ging hij opnieuw aan boord van een schip dat naar hij ontdekte slaven vervoerde. Onmiddellijk liet hij zich bij de eerste gelegenheid waar dat maar kon aan land zetten. Dat gebeurde ergens in Oost-Afrika waar hij na lange tochten terecht kwam bij een stam waar hij met “aboriginal” gastvrijheid werd ontvangen. Daar bleef hij enkele maanden.

Na nog meer omzwervingen kwam hij in New York terecht waarhij als eigenaar van twee hotels een geslaagd man bleek. Enzovoort en enzovoort.

Enige rust vond hij in het schaakspel.

In het boek over het 5e Congress in 1880 wordt “beknopt” aandacht besteed aan het 1ste American Chess Congress dat in 1857 werd gespeeld. Daar vinden we de naam van Denis Julien in de organisatie als een van de twee marshalls van het toernooi. Hij was in 1851 deelnemer aan het Minor Tournament – wij zouden nu zeggen de B-groep - dat gespeeld werd volgens het systeem zoals nu bij het Wimbledon Tennis. In de erste ronde won hij met 3-0, in de tweede werd hij met 1-3 uitgeschakeld.

U mag dit allemaal vergeten, maar Denis Julien verdiende het om hier even voor het voetlicht te komen.

 

Deze historische gegevens ontleende ik aan de beide afgebeelde boeken; voortreffelijke herdrukken van de ruim 150 en 100 jaar oude originelen.

 

 

16/17.10.20 tvb