Dr. Max Euwe 40 jaar geleden overleden

 

 

 

De grootste schaker die Nederland gekend heeft is alweer 40 jaar geleden overleden. Dr. Max Euwe, geboren 20 mei 1901, overleden 26 november 1981, bracht in Nederland een ware schaakkoorts teweeg door in 1935 wereldkampioen te worden door Aljechin in een spannende tweekamp te verslaan.

Na een aantal fraaie internationale resultaten wist hij de Nederlandse samenleving warm te maken voor het schaken. In 1935 ging wereldkampioen Aljechin de uitdaging aan om zijn titel op het spel te zetten. Deze meende de titel zonder al te veel moeite te kunnen behouden, maar kwam van een heel koude kermis thuis. Na oerwinningen in de 25ste en 26ste partij van de tweekamp had Euwe twee punten voorsprong. Aljechin wist nog de 27ste te winnen maar Euwe kon na remises in de 28ste, 29ste en 30ste partij de vlag uitsteken.

Nederland stond op zn kop.

 

Er ontstond een golf van schaakenthousiasme. De omzet van schaakborden en schaakstukken moet hoog geweest zijn; clubs werden opgericht en er werd veel meer in huiselijke kring geschaakt.

 

Ook mijn vader en zijn zwager gingen toen schaken en moeten heel wat partijen met elkaar gespeeld hebben. Dat schaakbord en de bijbehorende stukken hebben, toen in 1948 na het overlijden van Aljechin, om de

vacante titel gespeeld werd, bijgedragen aan mijn eigen schaakliefde.

 

Euwe is altijd amateur gebleven. Later is hij nog vele jaren met succes voorzitter van de FIDE geweest. In zijn periode heeft hij in 1972 op IJsland wonderen verricht om de match tussen Fischer en Spassky te kunnen laten doorgaan.

 

Ontelbaar zijn de artikelen en boeken die Euwe aan het schaken heeft gewijd. Een van de aardigste is Z schaken zij!, waarin de komende tegenstanders van Euwe in het AVRO-toernooi 1938 n voor n worden besproken.

De grootste omzet hebben wellicht zijn serie van 12 boeken over de

openingen gehaald.

 

tvb