Tweeluik
Klaus Junge en Kurt Richter

 

- Klaus Junge

- Kurt Richter 

 

 

 

Das Leben und Schaffen von Klaus Junge

1924 - 1945

 

 

10.05.20 tvb

Vandaag is het precies 80 jaar geleden dat voor Nederland de Tweede Wereldoorlog begon. Rotterdam werd op 14 mei gebombardeerd. Ik was toen bijna 4 jaar. Ik kan me daar niets meer van herinneren. Wel van andere gebeurtenissen uit de oorlog. Elders op deze site staan enkele persoonlijke herinneringen, uit het laatste oorlogsjaar.

 

 

Omdat ik in het verhaal over Kurt Richter zijn naam al noemde wil ik hier toch enkele regels wijden aan de Duitse schaker Klaus Junge.

 

Geboren in Chili verhuisde Klaus Junge met zijn ouderlijk gezin in 1928 naar Duitsland.

Al op jonge leeftijd bleek hij een groot talent voor schaken te hebben. Begin jaren ’40, de oorlog is in volle gang, speelt Klaus Junge mee in diverse toernooien in Duitsland en door Duitsland geannexeerde gebieden. O.a. Aljechin en Bogoljubow, respectievelijk wereldkampioen en kandidaat wk, speelden in die toernooien mee.

 

In de deelnemerslijsten van die toernooien staan ook namen van bekende Zweedse en Tsjechische schakers, en van spelers met andere nationaliteiten. In hoeverre dat voor wat betreft de schakers uit de door Duitsland bezette gebieden vrijwillig was, weet ik niet. 

 

We praten dan over 1941, 1942 en 1943. Veel van die schakers hebben na de oorlog weer meegedraaid in het internationale schaakcircuit.

 

 

 

In 1943 speelt Klaus zijn laatste toernooi: hij moet opkomen in militaire dienst. Hij blijft schaakenthousiast en schrijft nog in zijn laatste weken een uitvoerig schaakartikel.

Als luitenant sneuvelt hij in de tweede helft van april ’45 bij gevechten met de Engelsen op de Lünenburgerheide in de buurt van Hamburg.

Zijn ouderlijk gezin telde vijf zonen, waarvan er vier in de oorlog sneuvelden, één nog na Klaus.

 

Das Leben und Schaffen von Klaus Junge 1924 – 1945

door Helmut Riedl; uitgegeven in 1995.

 

 

 

 

Kurt Richter

1900 - 1969

 

08.05.20 tvb

Kurt Richter was een vruchtbaar Duitse schaakschrijver. Hij was een meester in het verzamelen en uitgeven van boeiende stellingen, een absolute liefhebber van het schaken.

Geboren in 1900 verloor hij al vroeg in de 1ste Wereldoorlog zijn vader, zodat hij al jong aan het werk moest. Hij liep in die tijd een ziekte op die hem zijn hele leven parten speelde.

Al vroeg leerde hij schaken en hij begon al snel met het componeren van problemen. Ook achter het bord stond hij z’n mannetje en hij behoorde in de vroege jaren dertig jaren tot de top van het Duitse schaken. Hij nam o.a. deel aan de Olympiaden in die tijd.

Hij had een groot talent voor het schrijven van boeiende schaakboeken. Enkele daarvan staan hier in de kast, o.a. de tweede druk van “Kombinationen  uit september 1940. Nog in 1941 werd een Duits kampioenschap gespeeld waarin hij als derde eindigde, achter Paul Felix Schmidt en Klaus Junge die als 21-jarige op 17 april 1945 op de Lünenburgerheide sneuvelde.

Richter werd in 1950 tot Internationaal Meester benoemd.

 

*) Klaus Junge: Bij “Klaus Junge” hierboven, had ik een mogelijk onjuiste kwalificatie vermeld. Ik zal daarom ook aan Klaus Junge een aparte kolom wijden. Dat zal ik dan doen aan de hand van het boek:

Das Leben und Schaffen von Klaus Junge 1924 – 1945 van Helmut Riedel.  Volgt zsm

 

Een partijstelling uit Richter’s  boek “Kombinationen”:

 

 

 

 

Wit: Kunnemann

 

 

In de partij gebeurde:

1.    ...     Db6 x b2

2. Df3 – f6!

 

Zwart sloeg op c3:

2.    ...     Db2 x c3

 

 

Vraag:

Is dit juist?

 

 

 

Twee links met meer over Richter:

1) https://de.wikipedia.org/wiki/Kurt_Richter

2) meer over Kurt Richter   

 

Bron: Kombinationen

Bücherei des Großdeutschen Schachbundes, Kurt Richter: Kombinationen 2., vermehrte Auflage