Het jaar 1834: De tweestrijd tussen

De la Bourdonnais en McDonnell

 

 

 

20/21.12.20 tvb

 

1834, de man van de hoeden, Borselino, overleden, de Sphinx-fabriek start in Maastricht, kerkelijk Nederland schudt onder de Afscheiding, Charles Darwin vaart nog steeds op de Beagle, in Nederland wordt geld bij elkaar gebracht voor de eerste spoorweg, Edgar Degas wordt geboren en in Parijs heersen de courtisanes.

 

In Engeland wordt, ook in 1834, de eerste grote serieuze tweekamp schaken georganiseerd. Er wordt gespeeld in de Westminster Chess Club. De spelers zijn de Fransman De la Bourdonnais en de Engelsman McDonnell. De spelers ontmoetten elkaar in de periode van juni tot oktober in 5 reeksen partijen, in totaal 85 partijen. De heren speelden in de Westminster Chess Club om geld.

 

Alle partijen staan in het schitterende boek De la Bourdonnais versus McDonnell, 1834 van Cary Utterberg, in 2004 uitgegeven door McFarland.

Uitgebreide levensbeschrijvingen staan in The Oxford Companian to Chess van Hooper & Whyld.

In die tijden werden de mensen nog niet zo oud: De la Bourdonnais 45 jaar en McDonnell 37 jaar.

Wat ik zelf opmerkelijk vind is het feit dat dus in 1834 een, wat we nu internationale “sport”-wedstrijd noemen, werd georganiseerd. Of is dit voor andere sporten helemaal niets bijzonders? Overigens zullen beide combattanten zich geen sportmensen hebben gevoeld, als zo’n begrip destijds al bestond.

 

De 5de partij uit het eerste deel van de tweekamp hebben we besproken, met eigen analyses. KLIK HIER