“Honderd Jaar Geleden”

De tweekamp om de wereldtitel tussen

Lasker en Capablanca, de gentleman, in 1921

 

 

 

 04.03.21 tvb aangevuld  08.03.21

De titel Honderd Jaar Geleden heb ik ontleend aan The British Chess Magazine, jaargang 1947. Een van de allereerste schaakboeken die ik kocht. Dat moet op de markt op het Noordplein in Rotterdam  geweest zijn.

 

foto: Rechts Capablanca met Aljechin aan tafel  in het toptoernooi in Sint Petersburg 1914

 

 

De rubriek daarin van R.N. Coles heeft mij geleerd dat de geschiedenis van het schaken heel interessant is. Af en toe breng ik op deze site een stukje schaakgeschiedenis. Vandaag als “Honderd Jaar Geleden”, uit 1921 dus. Dat jaar brengt in de eerste plaats Capablanca voor het voetlicht.

 

Capa was een natuurtalent en was op z´n dertiende onbetwist kampioen van Cuba. In die tijd was Emanuel Lasker wereldkampioen en José Raoul Capablanca daagde hem uit. Aanvankelijk liepen de onderhandelingen vast op de condities, Lasker wilde zelfs vrijwillig zijn titel zonder spelen opgeven, maar ten slotte werden de heren het eens. In 1921 zouden zij op Cuba - het thuisland van Capablanca - om de wereldtitel spelen.

 

Op 15 maart werd het startsein gegeven. Het werd een eenzijdige strijd. Capablanca won vier van de veertien partijen, de overige werden alle remise.

Toen Lasker het hopeloze van zijn zaak inzag gaf hij de match op. De schaakwereld had een nieuwe koning!

 

Een partij uit de match, de elfde, is hier te volgen.

 

 

Verwijzingen naar andere partijen van Capablanca op deze site:

CapablancaJanowski, 1916

BotwinnikCapablanca, Moskou 1936

 

 

Capablanca (18.11.1888 - 08.03.1942) speelde als 18 jarige de volgende partij in New York: Raubitsjek - Capablanca. Niet foutloos wel vlot.