SCHAAKPUZZLE(S) NIEUWJAAR 2020

 

 

 

04.01.20 Henk Prins/tvb

Op lange winteravonden is het een goede tijdbesteding om puzzles op te lossen. Het oplossen van schaakproblemen is eigenlijk hetzelfde. Voor schakers die graag puzzelen met schaakstukken dus een prima idee om met deze schaakpuzzel mee te doen. De puzzels kunnen door iedereen worden opgelost.

 

Maak zelf een schaakprobleem

 

De zes diagrammen hieronder dienen alle zes opgelost te worden. De eerste drie problemen zijn tweezetten (wit begint en zet zwart mat op de volgende zet). Men dient de juiste sleutelzet (eerste zet van wit) iedere keer op een leeg bord te plaatsen en zodoende krijgt men een nieuw probleem. De problemen vier t/m zes zijn driezetten (wit zet mat in maximaal drie zetten); ook nu is de sleutelzet nodig om het nieuw te maken probleem te krijgen.

 

De zes sleutelzetten worden dus op een leeg bord geplaatst. Indien alle problemen goed zijn opgelost, is de nieuwe stelling een driezet geworden. Er ontbreekt aan dit probleem echter een zwarte koning. Die dient u op veld a8 te zetten.

 

Het is nu de bedoeling dat de zelfgemaakte driezet wordt opgelost. De sleutelzet van de driezet is de oplossing van de schaakpuzzel.

 

In een aantal artikelen zal Henk Prins deze problemen toelichten en de oplossingen geven.

Veel plezier met het oplossen.

 

Diagram 1

Mat in twee zetten

Comp.: L. Szwedowski

 

 

Diagram 2

Mat in twee zetten

Comp.: K. Mlynka

 

 

Diagram 3

Mat in twee zetten

Comp.: H. Prins

 

Diagram 4

Mat in drie zetten

Comp.: C. Voronov

 

Diagram 5

Mat in drie zetten

Comp.: S.V. Schneider

 

Diagram 6

Mat in drie zetten

Comp.: G.F. Chlubna

 

 

 

-------------------------------------------