Aron Nimzowitsch (1886 – 1935)

een belangrijk schaakvernieuwer

 

 

 

 

 

 

12 & 16.03.21 tvb

Ook wie “niets” van het schaken of de schaakwereld afweet heeft wel eens van het Nimzo-Indisch gehoord. Een heel populaire opening die al heel lang op de nodige gebruikers kan rekenen; misschien bij de grootmeesters iets minder dan geweest is.

(1. d4, Pf6 2. c4, e6 3. Pc3, Lb4)

 

Aron Nimzowitsch is de man die deze opening een eeuw geleden geïntroduceerd heeft. Een nieuw-denker.

 

Ik ben zijn “Mein System” aan het lezen. De partijen die er is staan ken ik voor een goed deel wel, maar de tekst is boeiend en ook de inleiding van het boek van Dr. Hannak blijkt beslist de moeite waard.

 

Een van de vele interessante boeken van en over hem is hier afgebeeld.

 

Hij was een moeilijk man die het zichzelf niet gemakkelijk heeft gemaakt. Hij was 100% schaker. Een gezinsleven heeft hij, voor zover mij bekend, niet gehad.

Als Jood geboren in Riga, Letland, had hij het niet gemakkelijk. Mede door zijn voortdurende onrust is hij later naar het buitenland getrokken en heeft hij zich in Denemarken gevestigd. Hij is in 1935 overleden en heeft de pogrom die enkele jaren later over Europa trok niet mee hoeven maken. In heel Europa zijn familieleden van hem in de oorlog vermoord, één zus van hem heeft de oorlog overleefd.

Er valt natuurlijk veel meer over hem als schaker te vertellen. Hij was een vernieuwer in de opvattingen hoe het schaken gespeeld moet worden. Zijn principes zijn uit enkele baanbrekende boeken – en uiteraard uit zijn partijen - bekend geworden.

Wellicht zijn grootste succes boekte hij in het onvergetelijke toernooi in Karlsbad 1929. In een veld van 22 grootmeesters werd hij eerste voor in volgorde Capablanca, Spielmann, Rubinstein, Becker, Euwe, Vidmar, Bogoljubow, enz.

Het was geen makkelijke keus uit zijn vele mooie partijen.

De partij die wij zullen plaatsen is die tussen Nimzowitsch met zwart niet tegen Dr. M. Vidmar zoals ik eerder vermeldde, maar de partij uit het toernooi van Nimzowitsch tegen Tartakower uit het toernooi in Karlsbad in1929

 

Partij Nimzowitch - Tartakower, Karlovy Vary (Karlsbad)  1929