PAUL KERES

7 JANUARI 1916 – 5 JUNI 1975

 

   

 

    

Partij KERES – CAPABLANCA staat hier

 

 

21.08.2020 tvb

Paul Keres, de naam van een legendarische speler.

Deze ster rees heel snel. Al voor zijn twintigste speelde hij fraaie partijen; eerst per correspondentie en later ook in internationale toernooien.

 

Zijn eerste belangrijke optreden was tijdens de schaakolympiade in Warschau in 1935 en in het internationale toernooi in Bad Nauheim in 1936.

In 1938 was het volkomen logisch dat hij werd uitgenodigd voor het befaamde AVRO-toernooi in 1938, waaraan alleen kandidaten voor de wereldtitel deelnamen. Reuben Fine (USA) en Paul Keres wonnen het toernooi, voor de hele toenmalige wereldtop Botwinnik, Aljechin (WK), Euwe, Reshevsky, Capablanca en Flohr. Zij kregen van Aljechin geen kans op een match om de wereldtitel.

 

Na een periode van Sovjet bezetting, nam hij 1941 na de verovering van de Baltische staten door Duitsland deel aan verschillende toernooien o.a. in Salzburg en Madrid.

Nadat hij via Zweden was teruggekeerd sloot hij na 1945 een deal met de Sovjetunie. Hem werd het spelen in Duitsland vergeven en hij beloofde zich niet te bemoeien met de onderhandelingen over een titelgevecht tussen Botwinnik en Aljechin. *)

In 1948 – Aljechin was overleden en de wereldtitel vacant – was Keres van de partij in de vijfkamp om de wereldtitel. Botwinnik won en werd daarmee wereldkampioen.

 

Jarenlang deed Keres mee aan toptoernooien, won een paar keer het kampioenschap van de Sovjetunie, speelde WK-kandidaten-toernooien, maar hij verwierf nooit het recht om de wereldkampioen uit te dagen.

 

In 1975 overleed dit prachtig mens en schaaktopper.

 

Hij heeft stapels schaakboeken geschreven, ook over openingen. Maar de meeste indruk maakt toch zijn verzameling eigen partijen die van 1931 t/m 1958 zijn gespeeld, onder de titel Ausgewählte Partien. Een geweldig boek met veel nauwkeurige en uitgebreide analyses.

 

 

 

 

*) Bronnen: o.a. The Oxford Companian to Chess van David Hooper en Kenneth Whyld  (1987) en de hier afgebeelde boeken.