PAUL MORPHY

22.06.1837 - 10.07.1884

Bronnen:

- Paul Morphy The Pride and Sorrow of Chess, David Lawson, Edited by Thomas Aiello, University of Louisiana at Lafayette Press, (1977) 2010

- The Exploits & Triumphs in Europe of Paul Morphy, Frederick Milne Edge, origineel 1859 heruitgave 1973

- Morphy´s Games of Chess, Philip W. Sergeant 1915, heruitgave DOVER 1957 met introductie van Fred Reinfeld

- Paul Morphy Sammlung der von ihm gespielten Partien, Maroczy 1909, herdruk Olms 1981

 

     

23.02.2019 tvb

Paul Morphy, een onuitwisbaar fenomeen in de schaakgeschiedenis.

Opgegroeid in een zeer gegoede familie in New Orleans USA, bleek al rond zijn tiende levensjaar zijn enorme talent voor het schaakspel. Eenmaal volwassen had hij in Amerika geen tegenstanders meer. Het idee kwam op om naar Europa te gaan en daar tegen de sterkste Europese schaker van die tijd, Howard Staunton, te spelen om uit te maken wie de sterkste van de wereld was. Na briefcontact met Staunton voer hij de Mississippi op om in New York scheep te gaan naar Europa.

 

  

 

Eenmaal in Engeland aangekomen kreeg hij te maken met de niet openlijke tegenwerking van Staunton. Eerst vroeg Staunton om uitstel dat door Morphy ridderlijk werd toegestaan, later waren er meer argumenten voor Staunton zoals drukke werkzaamheden en zo, om de match uit te stellen. Kortom van uitstel kwam tot verdriet van Morphy, afstel.

Intussen was Morphy overal in Londen een gevierde gast op de schaakclubs. Zijn belangen werden daar behartigd door Frederick Edge die later het boek zou schrijven dat hier rechtsboven zwart/wit is afgebeeld.

Om hier niet het hele verhaal te vertellen - daar zijn de boeken voor – hier kort het vervolg van Morphy´s Europese reis.

Hij trok naar Parijs om andere Europese toppers te ontmoeten. Hij speelde daar o.a. een match tegen Harrwitz en won met een straatlengte voorsprong.

Hij bleef nog lang in Europa, werd op allerlei ontvangsten en diners als een vorst binnengehaald en schaakte tegen de sterkste schakers van de oude wereld. O.a. won hij met overduidelijke cijfers een match tegen Adolf Anderssen, de gentleman schaker uit Duitsland, die eerder in 1851, het legendarische toernooi in Londen had gewonnen. Het was meer dan duidelijk: Morphy was veruit de sterkste schaker ter wereld.

Morphy keerde na zijn verblijf in Europa terug naar New Orleans. Hij heeft daarna nooit meer officieel geschaakt.