Samuel Reshevsky

Polen 26.11.1911 – USA 04.04.1992

 

Partij ReshevskyBotwinnik AVRO toeernooi 1938

Partij Reshevsky – Euwe Kandidatentoernooi 1953

 

18.06.20 tvb

 

         

 

 

Reshevsky behoorde 40 jaar lang tot de absolute wereldtop.

Zijn schaaktalenten werden al snel duidelijk. Als wonderkind gaf hij in Polen en later in heel Europa simultaanseances met heel hoge winstpercentages. Ook op jonge leeftijd emigreerde hij met zijn ouders naar de V.S. Ook daar werd zijn talent snel zichtbaar.

Nadat hij zijn studie bedrijfseconomie had afgerond begon hij aan grote toernooien mee te doen.

In 1938 o.a. was hij deelnemer aan het grote AVRO-toernooi. Na Keres, Fine en Botwinnik eindigde hij met Aljechin en Euwe op de gedeelde 4de t/m de 6de plaats.

Om met hem in Nederland te blijven: in 1948 was hij deelnemer aan de vijfkamp om de wereldtitel en eindigde er op de met Keres gedeelte 3e en 4de plaats.

In 1950 zagen wij hem terug in het Wereldschaaktoernooi Amsterdam. Na Najdorf – de Russen ontbraken, om politieke redenen? – eindigde hij als tweede.

Nog in 1973 stond zijn naam op de deelnemerslijst van het Interzonetoernooi in Petropolis, Brazilië.

 

 

 

Een krantenartikel uit de tijd van het Kandidatentoernooi 1953 gaat over “De stille.” Een citaat: Reshevsky doet niet mee aan gezellige samenkomsten van zijn rivalen. Hij blijft in zijn hotelkamer, waar zijn twee kinderen, de elfjarige Sylvia en de vijfjarige Joe soms tot diep in de nacht met hun moeder wachten, tot vader thuis is. “Wij kunnen niet slapen, voordat we weten of hij gewonnen of verloren heeft”. Vertelde Sylvia.

 

** Deze fraaie tekening van Reshevsky komt ook uit dat artikel. Helaas kan ik niet zien wie de tekenaar is. **

 

Dit kandidatentoernooi (Zurich 1953) werd gewonnen door Smyslow met 18 punten; Bronstein, Keres en Reshevsky deelden de 2de t/m de 4de plaats met elk 16 punten. Het toernooi telde 15 deelnemers. Euwe die een briljante eerste helft speelde kon het tempo in de tweede helft niet meer volgen en eindigde als voorlaatste met nog altijd 11½ punt.

 

Wikipedia