Dr Siegbert TarraschPreaceptor GermaniaeTwee Tarrasch-boeken:

Dreihundert Schachpartien

Die moderne Schachpartie
 

 

Dreihundert Schachpartien

door Dr. Siegbert Tarrasch

 

 

 

19.01.18

 

Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: D:\Documents\TOMSSCHAAKBOEKEN\SPECIALS\Dreihundert Schachpartien_bestanden\image003.jpg   Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: D:\Documents\TOMSSCHAAKBOEKEN\SPECIALS\Dreihundert Schachpartien_bestanden\image005.jpg

 

22.03.22 tvb

Op deze site zijn al heel wat schaakboeken besproken, maar voor zover ik kan nagaan is de “Dreihundert Schachpartien” van Dr. S. Tarrasch nog nooit aan de beurt geweest. En dat is een gemis.

 

Als 15-jarige – dat is dus 70 jaar geleden – was ik een trouw bezoeker van de boekenkramen op de weekmarkt die elke zaterdag op het Noordplein in Rotterdam werd gehouden. Een van die kramen had regelmatig schaakboeken en er ging een wereld voor mij open. Met enige regelmaat heb ik daar van mijn zuinige zakgeld mijn eerste exemplaren kunnen kopen. Uiteraard had ik er destijds geen idee van dat verzamelen nogal uit de hand kon lopen. Nog altijd staan ruim 1200 exemplaren hier in de kast.

 

 

Aanvankelijk kocht ik ook leerboeken en –boekjes, maar in de loop van de tijds beperkte ik mij hoofdzakelijk tot biografieën, partijverzamelingen, toernooi- en matchboeken en ingebonden schaaktijdschriften. De biografieën bevatten meestal een min of meer beknopte beschrijving van de schaakcarričre van de betrokken schaakmeester, gevolgd door een keuze uit “zijn” partijen. Helaas komen titels met “Menchik” of “Polgar” - zo die al bestaan - niet op mijn lijst voor.

 

 

Tarrasch (5 maart 1862 – 17 februari 1934) is in de loop van de tijd nogal verguisd door de overtuiging uit te dragen dat zijn opvattingen hoe een partij schaak gespeeld moet worden, de juiste was.

 

 

Zijn twee bekendste boeken zijn Dreihundert Schachpartien*) en Die moderne Schachpartie. *)

Uit deze boeken heb ik veel geleerd en mijn speelstijl draagt – het is niet te ontkennen – veel sporen van Tarrasch’ opvattingen. Dat ligt ook aan de glasheldere uitleg van Tarrasch.

Ongetwijfeld heb ik ook geleerd van bv. Nimzowitsch, Euwe, Botwinnik en de naoorlogse grootmeesters. Een geliefd schaakschrijver – maar dit terzijde - is ook Taimanow, schaakgrootmeester en meesterpianist.

 

Laat ik besluiten er aan te herinneren dat Tarrasch ook de naamgever is van de Tarrasch Verdediging in het damegambiet: 1. d4, d5 2. c4, e6 3. Pc3 en nu de Tarraschzet c7-c5.

 

 

De partij  Tarrasch - Janowski uit het toernooi te Ostende in 1905 is hier LIVE na te spelen.

 

 

*)

-      Dreihundert Schachpartien 1ste druk ?, 2de druk 1909, 3de druk 1924 (in mijn bezit)

-      Die moderne Schachpartie 1ste druk 1912, 2de druk 1916 (in mijn bezit)

 

Lees hieronder meer over Tarrasch in een ouder bericht

 

 

 

Dr Siegbert Tarrasch

Preaceptor Germaniae  

 

 

                                   

 

 

13.09.20 tvb

Het was niet te vermijden. Siegbert Tarrasch, eens moest hij voor het voetlicht komen. Tarrasch was een van de wereldtoppers in de jaren 1885 – 1916.

Hij won veel Duitse toernooien vooral in de jaren 1890, onder veel meer het 6de toernooi van de Duitse Schaakbond in Breslau*) 1889. De toppen van zijn carričre vormen zijn overwinningen in de toernooien te Wenen 1898 en Monte Carklo in 1903.

Hij was een groot propagandist en heeft veel schaakboeken geschreven.

Hij was niet bij iedereen geliefd want nogal van zichzelf overtuigd; zie zijn eigen kwalificatie Preaceptor Germaniae.

Twee van zijn beroemde boeken zijn hierboven afgebeeld: De “Dreihundert Schachpartien” en “Die moderne Schachpartie.” Het eerst genoemde boek bevat alleen eigen partijen, het andere partijen uit het begin van de vorige eeuw, van hoofdzakelijk bekende tijdgenoten.

In twee matches om de wereldtitel moest hij in Dr. Emanuel Lasker zijn meerdere erkennen.

 

Een karakteristieke partij van hem staat o.a. in Die moderne Schachpartie. Deze partij van Tarrasch tegen Teichmann is gespeeld in het toernooi te San Sebastian in 1912.

Link Tarrasch-Teichmann

 

Een eerder op deze site gepubliceerde partij van Tarrasch tegen Tschigorin staat hier.

 

Veel meer over Tarrasch op Wikipedia

 

*) Breslau: nu Wroclaw in Polen.