Gouden Schaaktijden: Milan Vidmar

 

 

 

 

 

08.02.21 tvb

Beschrijving: D:\TOMSSCHAAKBOEKEN\SCHAAKNIEUWS\SCHAAKNIEUWS 2021\SCHAAKNIEUWS 2021_03_bestanden\image025.jpgMilan Vidmar was een groot mens, ook een heel goede schaker. Hij heeft zijn herinneringen opgetekend in zijn zeer lezenswaardige Goldene Schachzeiten.

Milan Vidmar (1885-1962), hoogleraar in Joegoslavië, schrijft prachtige meningen over en herinneringen aan zijn schaakcollega’s. Het boek is heel goed leesbaar temeer daar hij als het ware boven de schaakwereld stond. Er waren belangrijkere zaken dan schaken. Boeiend beschreven is zijn omgang met Dr. Tarrasch, die hij kritisch maar niettemin waarderend beschrijft.

 

Hij behoorde in een bepaalde periode tot de zes beste spelers ter wereld.

We komen zijn naam in zijn studententijd al tegen in de B-groep van het toernooi te Coburg (Beieren) in 1904, waarin hij gedeeld eerste werd.  Een van zijn laatste toernooien was het eerste grote toernooi na de Tweede Wereldoorlog, dat in Groningen in 1946 is gespeeld.

 

Vidmar heeft ook de partijen van het belangrijke toernooi in Karlsbad 1911, in het toernooiboek van beknopte algemene opmerkingen voorzien. Hier en daar zijn wat uitvoeriger analyses geschreven, maar, en dat heb ik intussen gelezen, hij werd er slecht voor betaald!

 

Na te spelen: Vidmar – Tarrasch

 uit het toernooi te Karlsbad 1911