Dordrecht wint schaakmatch Hastings

 

Zie ook:

Schaakclub Dordrecht gaat naar Hastings

 

11.05.18 tekst Ton Slagboom Foto’s Thijs van Hoek

Op een prachtige zonovergoten zaterdag 5 Mei heeft Schaakclub Dordrecht de schaakmatch in en tegen Hastings met ruime cijfers gewonnen: 86-61

 

 

 

Liefst 21 schakers van de 130 jaar oude Schaakclub Dordrecht staken afgelopen weekend het Kanaal over om in een vriendschappelijke schaakwedstrijd de degens te kruisen met de Hastings & St.Leonards schaakclub. Hun voorzitter, dhr. Marc Bryant, verwelkomde Dordrecht met de bekende Britse humor. Tevens was er gezorgd voor een goed gedekte tafel met typische Britse etenswaren. Na het overhandigen van het schaakboek ‘The Black Lion’, geschreven door erelid Leo Jansen en Jerry van Rekom, door Dordtse teamcaptain Ton Slagboom kon de strijd in 3 groepen beginnen.

 

 

Nadat Hastings de eerste ronde in alle 3 de groepen had gewonnen, werd er gevreesd voor een flinke afstraffing. Zoals vaak was de Dordtse veerkracht weer groot en werd de laatste ronde zelfs met een enorm overwicht gewonnen.

 

 

IM Mark Timmermans

Group A werd uiteindelijk gewonnen door de Grootmeester Lalic Bogdan uit Hastings, die alleen Dordrechts Internationale Meester Mark Timmermans een remise toestond.

 

Group B werd de meest spannende. Van Dordtse kant was Victor Koppelaar de grote uitblinker.           

 

Group C werd een ‘walk-over’ voor Dordrecht. Thijs van Hoek, tevens fotograaf van bijgaande foto’s, won alle 7 partijen en werd daarmee de enige speler met een 100% score.

 

 

 

 

Schaakclub Dordrecht gaat

5/6 mei naar zusterstad Hastings

20.04.18_JWmVersl
In de jaren 50 -80 van de vorige eeuw onderhield Schaakclub Dordrecht nauwe banden met de Hastings & St. Leonards chess club. De kampioen van Dordrecht werd jaarlijks uitgenodigd om deel te nemen aan het - zeker in die tijd - wereldberoemde schaaktoernooi in onze mooie partnerstad aan de Zuid Engelse kust.

Ons erelid Leo Jansen (inmiddels 89) was er meerdere malen te gast. In zijn kielzog trok hij dan vaak nog andere leden die hun schaakkracht dan in één van de sub-toernooien konden etaleren. Daarnaast waren er soms nog door de gemeente ondersteunde uit-wisselingen. Ook nu steunt Gemeente Dordrecht het schaken.

 

De laatste contacten dateren alweer van meer dan 22 jaar geleden. Op uitnodiging van onze Engelse schaakvrienden waren we toen getuige van de feestelijkheden rond de 100e editie van het roemruchte toernooi dat nog steeds elk jaar rond de jaarwisseling wordt gehouden.

 

In het kader van het jubileum in 2018 is de 130 jaar oude Schaakclub Dordrecht er in geslaagd om de contacten met Hastings weer aan te halen. Dat heeft er toe geleid dat zaterdag 5 mei 2018 een schaakmatch gespeeld wordt in en tegen Hastings tussen maar liefst 21 deelnemers van beide kanten.

 

      
In de jaren 50 was het schaakbezoek aan Hastings groot nieuws,
 zowel in Dordrecht als (voorpagina!) in de UK
.

Kopman van de Dordtse equipe is Internationaal Meester Mark Timmermans. Dat was hij ook . Dat was hij ook in 2014 bij een bezoek van Schaakclub Dordrecht aan een andere zusterstad Recklinghausen. Mark won toen alle partijen.

Trotse voorzitter Arend van Grootheest benadrukt het mooie van het voortzetten van een 60 jarige traditie en dat in het jubileumjaar van Schaakclub Dordrecht: ‘Het leuke is ook dat 21 schakers er toch allemaal een weekend eraan opofferen’ aldus de voorzitter met een vette knipoog.