OPEN KAMPIOENSCHAP

VAN DE DRECHTSTREEK 2019

 

3e ronde OKD:

Luana Mensing houdt KNSB-speler op remise

 

 

SLIEDRECHT 16.05.19

In de 3e ronde van het Open Kampioenschap van de Drechtstreek zijn 9 partijen in remise geëindigd. Dit kwam vooral omdat een aantal toppers geen risico wilden lopen en zo al vroeg in het toernooi punten zouden morsen. Bij de remises viel vooral Luana Mensing op. Zij snoepte de geroutineerde KNSB-speler Tim Schakel op een slimme manier een halfje af. Na een goed NK zet de jongste Mensing haar goede vorm dus voort.

 

Een aantal partijen was snel klaar. Jerry van Rekom en Kees Wessel herhaalden hun “Donald Duck” partij van vorig jaar, maar zonder het vrolijke weekblad was er weinig aan en binnen enkele zetten was het al remise.

Clubkampioen Niels Mijnster moest deze ronde opnieuw het punt delen en wel tegen een degelijk spelende Corné Boogaard. De favoriet moet er de komende rondes flink aan trekken om niet verder op achterstand te komen.

Peter van den Berg had moeite om Meinte Smink van zich af te slaan, maar wist in tijdnood toch de betere zetten te vinden en combineerde zo naar de winst.

 

Eddy Korevaar hield voor de tweede keer op rij een topper op remise. Nu moest hij daar tegen Wim Hokken dit keer wel hard voor knokken.

William Gijsen stopte ‘huisschaker’ Michel de Ruiter en laat zien dat hij zijn matige NK-vorm achter zich heeft gelaten.

Hans Klein liet zien niet voor niets topscorer in zijn KNSB klasse te zijn en won overtuigend van Dordtenaar Johan van de Griend.

 

Bram Capelle had ook deze ronde een lange partij. Zijn vastberadenheid leverde echter wel resultaat op en na ruim 3 uur spelen wist hij oud-kampioen Joost Stoker met een fraai eindspel aan zijn zegekar te binden.

Michael Bijkerk heeft zijn goede vorm nog niet te pakken en moest tegen Martin de Beer voor de tweede ronde op rij genoegen nemen met remise.

Het was trouwens sowieso een mindere ronde voor de PASCAL-spelers. Zo verloor Gerrit de Jong vrij kansloos van Dana Verheij, terwijl Martijn van Wingerden tegen Henk van der Hoek tegen stukverlies, waardoor hij terecht opgaf.

 

Johan Gijsen – net terug van het Museumplein – maakte in de opening een foutje tegen Mark van Hulst dat hem een stuk en uiteindelijk ook de partij kostte. Ferhat Erdogan had een goede avond en zag zijn inspanning beloond met de winst op routinier Leo Koppelaar.

Theo Heukels wist via een gedegen partij te winnen van Peter van Gaalen.

Na 3 ronden gaat Wim Pool alleen aan kop met 3 uit 3, waaronder een gratis punt in de derde ronde.

 

A.s. donderdag wordt de 4e ronde gespeeld.

 

2e ronde OKD: Vier oud-kampioenen aan kop

 

SLIEDRECHT JvR

Ook in de 2e ronde van het Open Kampioenschap van de Drechtstreek waren opnieuw weinig verrassingen te noteren. Van de 25 partijen eindigden er weliswaar slechts 4 in remise en daarvan was de puntendeling tussen Michael Bijkerk (PASCAL) en Marcel Klein wel opvallend te noemen.

Opvallend is wel dat van de 7 koplopers met 2 uit 2 er vier oud-kampioenen zijn. Eén daarvan is Willem Barendswaard  die liet zien dat hij graag een tweede titel wil behalen door Louis Rutgers met mooie offers geen kans te geven.

Ook Wim Pool, Wout Boer en Jerry van Rekom lieten zien dat ze niet voor niets ooit het toernooi wisten te winnen. Zij behoren ook tot de koplopers. Ook Meinte Smink, Roel de Jong (Dordrecht) en Kees Wessels hebben nog steeds een 100% score.

 

Meinte Smink en Tim Schakel maakten beiden geen fouten, maar ergens slaagde Smink er in met beter spel het punt naar binnen te harken. Oud-kampioenen Joost Stoker en Wim Pool hielden elkaar lang in evenwicht maar de routine van Pool gaf tenslotte toch de doorslag.

Sliedrechts clubkampioen Niels Mijnster moet al meteen in de achtervolging na een moeizame remise tegen ‘huisschaker’ Michiel de Ruiter.

Ook Robert van Rekom (tegen Eddy Korevaar), Wim Hokken en Jorik Klein (tegen elkaar) morsten een halfje en zullen de volgende ronde moeten winnen om kanshebber te blijven.

Teus Slotboom wist na een ingewikkelde partij het offer van Mark van Hulst te

weerleggen en scoorde zodoende een vol punt.

Sami Al-Yasin won erg snel van Ferhat Erdogan, terwijl Gerrit de Jong (PASCAL) hetzelfde deed tegen Mike Boom.

Leo Koppelaar kreeg de volle aandacht van het publiek in zijn partij tegen Bram Capelle. Lang zat een stunt in de lucht, echter Koppelaar verspeelde in het eindspel een belangrijke pion en zag daarna zijn stelling instorten.

Johan Gijsen hield het lang vol, maar uiteindelijk wist Martin van Wingerden

(PASCAL) toch te winnen.

Ook Arco van Houwelingen hield het lang vol tegen een sterkere tegenstander. Pas na lange tijd spelen vond Jaap Euser de juiste combinatie en moest Van Houwelingen zijn koning omleggen.

Cees Moes speelde een sterke partij, maar maakte één foutje, dat direct door Martin Prins werd afgestraft.

A.s. donderdag wordt de 3e ronde gespeeld. Onderaan wachten 9 spelers nog op hun eerste punt, maar met nog 5 ronden te gaan is alles mogelijk!