ALGEMEEN DORDTS- OF ANDER NIEUWS:   (ouder algemeen nieuws staat hier)

23.01.19 Open Huis Ontmoetingskerk: Leven op stand rond 1900. Wyke Sybesma –Museum van Gijn- vertelt hierover

LAATSTE SCHAAKNIEUWS: (ouder SCHAAKNIEUWS staat hier)   Uitsl.  RSB/KNSB-Comp

21.01.19 Nederlanders op het oorlogspad

19.01.19 Analyse slotstelling Klockelaerpartij Ben van Bloppoel- Ernst Berens

18.01.19 DWD: “Een verliezer wint wanneer hij tegen zijn verlies kan ...”

18.01.19 DWD R14 “De schuld van de piano ...”

17.01.19 Klockelaer 3e ronde: Wat beweegt 34 man door de kou naar de Klockelaer te komen?

10.01.19 Klockelaer: “De Tweede Ronde ....”!

08.01.19 Luana Mensing en William Gijsen Jeugdkampioenen RSB

03.01.19 Verslag prijsuitreiking 2018 en 1ste ronde Wintercompetitie 2019 Klockelaer

Toernooien * Partijen * Wegwijzer * Foto’s * Probleemschaak *  Live chess ratings top 10 * Specials  * RSB/KNSB 2018-2019                       site bijgewerkt  21-1-2019 20:52

 

Nederlanders op het oorlogspad

Met een stelling om op te lossen uit 1895

 

21.01.19

Het is weer TATA-time. En – in Nederland – zijn de Nederlandse deelnemers volop in beeld. Anish Giri en Jorden van Foreest in de Hoofdgroep, Lucas van Foreest en Stefan Kuipers in de B-groep. Om over de andere leden van de bekende schaakfamilie nog maar te zwijgen. De Volkskrant besteedde daar vandaag twee hele pagina’s aan.

 

 

Er zijn meer jaarlijkse toernooien. De bekendste is die in Hastings. Een mooie reeks toernooien, aanvankelijk niet elk jaar, begonnen in 1895.

Een ijzersterke hoofdgroep, met o.a. Pillsbury, Lasker, Tarrasch, Steinitz enz., en een min of meer afzonderlijk georganiseerde “minor”-groep. Hierin  speelde de Nederlander Rudolf Loman. Hij was als kerkorganist naar Londen gekomen en heeft daar ongeveer 15 jaar gespeeld, als organist en schaker.

 

 

Over dit toernooi in Hastings zijn schitterende boeken uitgebracht, met alle partijen geanalyseerd. Een herdruk in de fraaie DOVER reeks staat al decennia lang hier in de kast. Vorige week was ik in Rotterdam en ik vond daar de in de OLMS-reeks uitgebrachte herdruk van het Duitse boek over Hastings 1895, met eigen analyses en geschreven door schachmeister Emil Schallopp. Daar stond het volgende diagram in.

 

 

 

TER OPLOSSING:

Wit: Shoosmith

Zwart: Loman aan zet

 

De stelling komt uit de partij in de B-groep tussen Shoosmith en Loman. Shoosmith was een heel sterke speler en Loman behoorde bij terugkeer in Nederland tot de beste vijf.  In 1912 won hij het tweede officiële NK.

Beide spelers hebben goed partij gegeven en materieel staat het gelijk. Wat deed Loman?

 

 

De oplossing staat hier

 

 

William Gijsen en Luana Mensing

jeugdkampioen van de RSB

 

 

Luana Mensing en William Gijsen Jeugdkampioenen RSB

in hun leeftijdscategorie

 

08.01.19 tekst en foto’s Jerry van Rekom

Bij de afgelopen weekend gehouden Persoonlijke Jeugdkampioenschappen van de Rotterdamse Schaakbond zijn William Gijsen en Luana Mensing kampioen geworden in hun leeftijdscategorie. Na het succes van het A-team bevestigden de Sliedrechtse jeugdspelers daarmee de sterkte van de jeugd van Schaakvereniging Sliedrecht.

 

William Gijsen had zich bij een vorig kwalificatietoernooi reeds geplaatst voor het NK Jeugd van 2019. Hij gebruikte het PJK van de RSB dan ook als trainingstoernooi. In de A-categorie speelde hij dusdanig sterk dat William uiteindelijk – zonder de laatste ronde te spelen – zich voor de tweede achtereenvolgende keer als jeugdkampioen van de RSB mocht laten kronen. Gijsen is de eerste Sliedrechtse jeugdspeler die in de hoogste categorie twee keer kampioen is geworden. Peter van den Bergh en Jan Pieter Vos werden in de beginjaren van 2000 één keer kampioen.

 

Luana Mensing was de favoriete in de C-categorie bij de meisjes. Het Sliedrechtse talent speelde vooral in het begin van het toernooi uitstekend en plaatsing voor het NK leek in de maak. Helaas ging het in de laatste ronde mis en mist Luana rechtstreekse plaatsing voor het NK. Door haar goede score eindigde ze wel als hoogste meisje van de RSB-speelsters. Daardoor mag de jongste schakende Mensing zich kampioen van de RSB noemen. Dat was zij eerder in de F-categorie en nu dus ook in de zwaardere C-categorie.

Luana kan zich nog via een ander kwalificatietoernooi alsnog plaatsen voor het NK dat ook dit jaar in Assen plaats zal vinden.

Al met al dus weer goede successen van de Sliedrechtse schaakjeugd.

 

 

De Klockelaer 3de ronde Wintercompetitie

 

Verslag en foto’s van de 3de ronde Winter competitie op Donderdag 10 januari 2019

Competitie: SEVILLA RAPPORT COMPLEET

 

 

 

Oplossing partij Shoosmith – Loman: 41. ... g4-g3

 

WEGWIJZER SITE:

schaakboeken, schaakpartijen, live games, download, toernooien, columns, specials, archieven enz.

CONTACT:

mailadres: tomsschaak@gmail.com      

 

 
2700chess.com for more details and full list                         2700chess.com for more details and full list