Hans van Steenis, een bijzondere schaker

12.09.16 Ook Staunton/Groningen herdacht Hans van Steenis

25.09.15 Hans van Steenis ontvangt erespeld Jeroen Groot

23.09.15 Gouden KNSB-erespeld voor Hans van Steenis

24.02.15 Hans van Steenis verdient voor foto een stem

 

www.tomsschaakboeken.nl

 

 

Ook Staunton/Groningen herdacht

overleden Hans van Steenis

Hans van Steenis, die op 14 juli toch nog onverwachts overleed, is ook in het hoge noorden herdacht. De schaker met een verleden bij Dordrecht, de Willige Dame en de regionale opening de Leeuw ging tien jaar geleden naar de provincie Groningen toe. Hij hoopt op een lang en goed leven met zijn vrouw Janneke aan zijn zijde.  

 

,,Het was in het begin van de vakantie dat we vernamen van zijn voor ons

onverwacht overlijden. Velen met vakantie, gelukkig konden zijn teamleden van het 3e, Jan Hollander en Hans van Zoelen de uitvaartbijeenkomst bijwonen. Hieronder het verslag van Jan.

 

Crematie van Hans van Steenis 20 juli 2016.

 

Hans van Steenis was een trouw lid van het derde team. Wij waren van de zelfde sterkte en zaten dan ook vaak in de competitie wedstrijden naast elkaar. Sinds het overlijden van zijn vrouw, 3 jaar geleden, bezocht hij de interne competitie nauwelijks meer. Maar voor de externe wedstrijden kon altijd een beroep op hem worden gedaan. Zijn plotselinge overlijden op 14 juli was voor iedereen een grote schok. De crematie vond plaats op woensdag 20 juli te Groningen. Samen met Hans van Zoelen namen wij afscheid van Hans. Het was een intiem gebeuren met het ophalen  van vele herinneringen.

 

Herinneringen aan (volgens de rouwkaart)  een eigenwijs fotograaf (er waren een aantal door hem gemaakte natuur foto's opgesteld); schaker (genoemd werden zijn medewerking aan het openingsschaakboek " De Leeuw", team leider bij Dordrecht en zijn verleden bij  Sg. Staunton); bioloog/leraar (zijn betwiste promotie onderzoek en lovende woorden van oud leerlingen) en aan zijn socialistische overtuiging. Vooral het laatste item kreeg veel aandacht. Hans leefde van uit zijn overtuiging en handelde daar ook naar zonder het doen van concessies. Hans werd geroemd om zijn opstelling naar zijn medemens. Hij hielp zonder ophef vele mensen. Schaakgezelschap Staunton verliest met Hans  een fijn persoon.

Jan Hollander 

 

Na het overlijden van zijn vrouw kwam ik altijd even binnen bij de bezorging van het clubblad. Je merkte toen wel zijn eenzaamheid. Ik kreeg de indruk dat het socialisme als ideaal wel wat afgezwakt was, neef Menno was tot in zijn laatste actieve jaren veel strenger in de leer. Maar met een vader die behalve voorzitter van de KNSB ook in de late jaren '50 oprichter was van de PSP krijg je natuurlijk zo'n linkse overtuiging letterlijk met de paplepel ingegeven. Hoe dan ook, mijn indruk is dat Hans in ieder geval het beste ervan behouden had, namelijk zijn hulpvaardigheid. Hij was één van de voormannen van de ANBO in Haren en verzorgde de belastingaangiften van veel ouderen. Bij uitwedstrijden kwam hij bij mij op de fiets waar we werden afgehaald door Gerrit of Henk. Zoals Jan al opmerkte, wij van het 3e hebben zo'n 10 jaar met veel plezier met hem in thuis- en uitwedstrijden in Dwingelo, Emmen, Veendam etc. gespeeld.

Poppe Dijkhuis

 

 

 

Hans van Steenis ontvangt erespeld

23.09.15 door Jeroen Groot

Tijdens de ALV van afgelopen maandag heeft Hans van Steenis de gouden erespeld van de KNSB ontvangen, dit vanwege het feit dat hij al minstens 50 jaar lid van de schaakbond is.

 

Bij het vooronderzoek is het met name schaakvriend Hans Berrevoets uit Dordrecht geweest die met overtuigend bewijs kwam. Hans van Steenis zelf kwam na enig nadenken op het jaar 1950 als het jaar waarin hij zich aanmeldde bij schaakclub Utrecht. Later vertrok hij naar Dordrecht waar hij speelde bij sc Dordrecht, Groothoofd en De Willige Dame. En nog weer veel later kwam hij naar het Noorden, waar hij eerst bij sc Haren ging spelen om even later bij Staunton in het veteranenteam plaats te nemen, naast andere gouden speld coryfeeën als Poppe Dijkhuis, Henk Seijen en Jan Hollander.

 

 

Gouden KNSB-erespeld voor

Hans van Steenis (82)

 

 

15.09.23 HB

Hans van Steenis is onderscheiden met de gouden erespeld van de schaakbond KNSB.  Om hiervoor in aanmerking te komen, moet iemand minstens vijftig jaar verdienstelijk lid zijn van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond (KNSB).

Dat is dr. Hans van Steenis zeker. De schaakjaren van hem liggen ondermeer bij de schaakclubs Utrecht, Groothoofd, Dordrecht, de Willige Dame en Staunton in Groningen.

 

Op de jaarvergadering van het schaakgezelschap Staunton werd Hans aangenaam verrast, toen hij door de voorzitter van de club Hans Polee in het zonnetje werd gezet. Hans van Steenis was eerst niet van plan om de ledenvergadering te bezoeken, maar werd door de club voor de zekerheid in een auto met chauffeur opgehaald.

Hij had geen enkel idee waarom de leden hem graag in de vergadering zagen binnen komen. ,,Misschien had het me de externe competitie te maken”, zo dacht hij onderweg van zijn woonplaats Haaren naar de club zaal. Hans is in het derde senioren team bijna – op twee maanden na – de oudste speler. ,,Ik was aangenaam verrast en blij toen ik het middelpunt werd op de vergadering. Het betekent dat mensen aan je denken”, zo zei Van Steenis na het moment van zijn onderscheiding. Hij ontdekte toen ook hoe achter de schermen zijn schaakverleden in kaart was gebracht.

Het onderzoek was in gang gezet door de secretaris van zijn Groningse club, Jeroen Groot en die had daarvoor ook in Dordrecht Hans Berrevoets van de Willige Dame ingeschakeld. Staunton kon zo gedocumenteerd bij het bestuur van de KNSB de eervolle onderscheiding aanvragen.

Voor Hans was het een dubbel historisch moment. Dit jaar is het precies een halve eeuw geleden dat zijn vader, ir. Henk van Steenis, overleed.

Van Steenis sr. was een bekende Nederlander als oprichter van de PSP, prominent raadslid in Utrecht, voorzitter van de KNSB, sterk schaker en ook nog bekend door het ingevoerde arbeiders zelfbestuur binnen zijn bedrijf.  Toen Van Steenis sr. ín 1965 onverwachts overleed, werd Dordtenaar ir. Henk J. van Donk tijdelijk voorzitter van de schaakbond.

 

Hans van Steenis speelde nog samen met zijn vader enkele wedstrijden in het eerste team van Utrecht, dat toen tot de sterkste clubs van het land werd gerekend. Een historisch verhaal was, dat vader en zoon wonnen, maar omdat de rest van het team toch verloor en daarom kon de degradatie uit de landelijke hoofdklasse niet voorkomen worden.

Reeds in 1949 zijn partijen van Hans in het clubblad van Utrecht verschenen. Om te kunnen promoveren in de biologie, zette hij het schaken op een lager pitje. Toen hij in Dordrecht les ging geven, kwam Van Steenis jr. via het teamschaken in de jaren tachtig van de vorige eeuw bij Groothoofd binnen lopen.

 

Zijn schaakloopbaan bij de Willige Dame duurde tot 2005, waarbij hij een genoeglijke tijd beleefde als (non) playing captain van het eerste team. Ook richtte Hans nog een schaaksoos op voor onderling genoegen en onderlinge wedijver als vorm van extra schaaktraining.

 

In 2005 besloot hij na het pensioen van zijn vrouw Janneke – ook een zeer betrokken inwoner van Dordrecht - zijn oude banden met het noorden van Nederland aan te halen en te verhuizen naar Haren (Gr.)  Hij werd daar herkenbaar als actieve inwoner van de gemeente, natuurliefhebber en fotograaf. Als fietser, zeker als hij zo naar zijn schaakclub reist, in Groningen is hij ook herkenbaar.

 

Alleen voor een KNSB-onderscheiding moest Hans wel per auto worden opgehaald, maar dat past zeker bij de uitstraling van zo’n toegewijd lid van de schaakbond die in maart 1933 werd geboren. Het schaken houdt hem ook mede vitaal en extern veroverd hij soms ook de punten met de  in Sliedrecht geboren opening de Leeuw.

 

 

Hans van Steenis verdient voor foto een stem!

 

24.02.15

Tot tien jaar geleden was Hans een bekende actieve schaker, zeker in de kring van de Willige Dame. De zoon van de voorzitter van de KNSB, die een halve eeuw geleden overleed, blijft in het hoge noorden van zich spreken.

 

Hij is een zeer verdienstelijk fotograaf, die niet alleen kiekt maar ook naar de verdieping zoekt. Een voorbeeld uit een fotowedstrijd van de ene krant met een andere krant in de hand is te zien op:

 

www.nrc.nl/fotowedstrijd.