LAATSTE SCHAAKNIEUWS:  Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: Beschrijving: D:\tomsschaakboeken\TomsHomePage_bestanden\image002.png      OUDER SCHAAKNIEUWS

              Meer dan 80 specials en andere interessante schaakzaken 

 

    12.08.22 Kees Wessels, bekend schaker van Sv. Sliedrecht, is overleden

    11.08.22 Klockelaerschaak 6de ronde Zomercompetitie

    04.08.22 Enkele beelden uit de 5de ronde van de Zomercompetitie in de Klockelaer

    29.07.22 Jorik Klein winnaar Open Kamp. Drechtstreek 2022
    25.07.22 “The Winner, een fraaie schaaksculptuur

    16.07.22 Open Kampioenschap Drechtstreek: Jorik Klein aan de leiding

 

Klockelaerschaak 2022 3e kw en verder

Live Ratings * Specials * Wegwijzer * Foto’s * Probleemschaak * Schaakboeken

Uitslagen RSB/KNSB-Comp.    site bijgewerkt 12-8-2022 20:18

 

 

In memoriam Kees Wessels

 

Kees, rechts, op een clubavond van Sv. Sliedrecht

 

SLIEDRECHT – Afgelopen donderdag 11 augustus - vlak voor zijn zo geliefde clubavond bij Schaakvereniging Sliedrecht - is Kees Wessels na een kort ziekbed overleden. Zo verliest Schaakvereniging Sliedrecht in de 69-jarige Wessels één

van de meest markante leden uit haar bijna 87-jarige historie.

Wessels begon zijn schaakcarrière bij Charlois en zette deze voort bij IJsselmonde en bij Parsifal. De laatste decennia was hij een prominent lid

van Schaakvereniging Sliedrecht.

 

Intern boekte hij succes door in 2000 clubkampioen te worden en in 2006 werd Kees snelschaakkoning. En ondanks dat dit al even geleden was, bleef hij tot op het laatst een geduchte tegenstander. Extern was hij een gouden kracht voor elk

team waarin hij speelde. Dat was in het begin vooral in het eerste team, waar hij steevast met zwart zijn punten binnen haalde. De afgelopen jaren was hij de steunpilaar van het tweede team dat ook landelijk speelde. Je kon altijd op Kees rekenen.  Als er ergens een invaller nodig was, zelfs op een winterse maandagavond ergens in de uithoeken van de RSB, op Kees deed je nooit tevergeefs een beroep.

 

De speelstijl van Wessels was ongekend. Hij speelde ingewikkelde openings- varianten tegen het Schots en tegen het door hem zo verfoeide 1.d4 speelde hij altijd Hollands. En meestal kwam hij als winnaar uit de strijd.

Ook bestuurlijk heeft Wessels zijn sporen verdiend. Jarenlang was hij secretaris van Sliedrecht en ook bij Parsifal vervulde hij verschillende bestuursfuncties. De afgelopen 15 jaar hield Wessels bijna per dag de ratings van de leden van Sliedrecht bij. Dat deed hij zo goed dat zijn berekeningen altijd een stuk nauwkeuriger waren dan die van de KNSB of van de FIDE.

 

Hij zorgde altijd voor de juiste sfeer op de clubavonden en ludiek waren zijn uiteenzettingen over de historie vanaf de 15 e eeuw en wel met zijn evenknie op historistisch gebied, Jan Sulman.

In Wessels verliest Schaakvereniging Sliedrecht een enorm trouw lid, die in 26 jaar bijna geen clubavond of teamwedstrijd heeft overgeslagen. Het gemis is nu al enorm en dat geldt zeker voor zijn gezin en familie. In Kees verliezen wij een steunpilaar van de vereniging, een prettige vriend die altijd klaar stond voor een ander en die met zijn persoonlijkheid iets extra’s bracht.

 

Als bestuur van Schaakvereniging Sliedrecht wensen we Geri en haar kinderen dan ook heel veel sterkte toe.

 

Schaakvereniging Sliedrecht zal aanstaande donderdag vanaf 19.30 Kees Wessels op waardige manier herdenken, waarbij herinneringen zullen worden opgehaald, maar wanneer er zeker ook geschaakt gaat worden, want dat deed Kees zelf ook het liefst.

 

Het Bestuur van Sv. Sliedrecht

 

 

 

 

Schaken in de open lucht

Klockelaer 6de ronde Zomercompetitie

 

 

                                      

 

 

                      

 

 

Diep gepeins in de Klockelaer

Enkele beelden uit de 5de ronde op 4-8-22

Voor uitslagen en stand zie www.dewilligedame.nl

 

 

            

 

                            

 

 

 

Jorik Klein winnaar OKD schaken 2022

 


SLIEDRECHT – Donderdagavond 28 juli is de laatste ronde van het Open Kampioenschap van de Drechtstreek gespeeld. Dit door Schaakvereniging Sliedrecht georganiseerde toernooi is met 54 deelnemers een groot succes geworden. Ondanks of dankzij de zomervakantie wisten veel spelers hun weg te vinden naar De Havik, de speelzaal van SV Sliedrecht.

Voorafgaand aan de laatste ronde waren er drie kanshebbers op de eindoverwinning: Jorik Klein (5,5 punt), Jerry van Rekom en Wim Pool (beiden 4,5 punt). Wim en Jerry speelden tegen elkaar, dus dat beloofde een spannende ontknoping te worden. Jerry begon met de zwarte stukken afwachtend aan de partij, maar hij kwam langzaamaan in het voordeel. Wim vocht zich echter sterk terug in de partij en wist in het eindspel remise af te dwingen.

Door de remise van zijn concurrenten bleef Jorik buiten bereik van zijn achtervolgers. Hiermee wint hij voor de tweede keer in zijn schaakcarrière het OKD (zijn eerste overwinning was in 2016).

Top 5 gedomineerd door schakers van SV Sliedrecht

Jorik Klein won met 5½ punt het toernooi, terwijl de nummer twee t/m zes allen op 5 punten eindigden. Wim Pool wist door zijn remise in de laatste ronde niet op de gedeelde eerste plaats te eindigen. Maar gezien de sterke tegenstand die hij dit toernooi heeft gehad, wist hij wel beslag te leggen op de tweede plaats.

Nummer drie werd Tim Schakel, die de laatste speelavond niet aanwezig was. In de voorgaande ronden had hij echter genoeg punten gescoord om bovenin mee te blijven doen. Peter van den Bergh en Jerry van Rekom completeerden de top 5. Opvallend is dat de hele top 5 bestaat uit spelers die in de competitie van Schaakvereniging Sliedrecht spelen. Dat onderstreept wederom de kracht van de vereniging.

Michael Bijkerk winnaar groep B

Groep B (rating 1500-1699) werd een prooi voor Papendrechter Michael Bijkerk. Hij speelde in de laatste ronde remise tegen Yaro van Beest (de nummer 2 van groep B). 

De top 3 wordt gecompleteerd door Johan Steenbergen die Michiel van den Berg in een Franse partij versloeg. 

Groep C overtuigend gewonnen door Sami Al-Yassin

In Groep C (rating <1500) was een ronde voor het einde al zeker dat Sami Al-Yassin op een gedeelde eerste plaats zou eindigen. De vraag was of er nog iemand gelijk met hem kon komen. Sami zelf liet daarover geen twijfel bestaan, door de sterke schaker Kees Wessels soepel op remise te houden. Daarmee werd hij met 4,5 punt uit 7 partijen onbereikbaar voor zijn concurrenten.

Achter Sami eindigden vijf spelers uit groep C op 3,5 punt. Ook hier werd het podium beslist op basis van de eerdergenoemde weerstandspunten. Martin Prins speelde een goed toernooi en wist zijn punten te behalen tegen sterke tegenstanders. Dat leverde hem uiteindelijk plaats twee op. De derde plaats werd een prooi voor Maarten Hartkoren. 

Overige prijzen

Er was een aparte prijs voor de jeugdspeler (<18) die de meeste punten zou behalen. De vijftienjarige Dana Verheij speelde een prima toernooi en met 4,5 punt won ze overtuigend de jeugdcategorie.

De prijs ‘verrassing van het toernooi’ kon maar door één schaker gewonnen worden. Sami Al-Yassin speelde het toernooi van zijn leven. Om als speler van de C-groep in de algehele top 10 te eindigen, moet je op een constant hoog niveau schaken. Dat deed Sami overtuigend.

Volgende editie

De organisatie kijkt terug op een geslaagd toernooi met veel deelnemers, een gemoedelijke sfeer en een terechte winnaar. Schaakvereniging Sliedrecht heeft daarom besloten om in 2023 de 16e editie van het Open Kampioenschap van de Drechtstreek te gaan organiseren.

Zie www.schakendsliedrecht.nl voor alle uitslagen en standen.

 

Kom je nog in Canada dit jaar?

 

 

“The Winner” is een mooie schaaksculptuur in Century Gardens, Calgary, Canada. Dit kunstwerk is in 1983 gemaakt door John Stewart Johnson Jr. (1930-2020). Voor geld heeft hij het niet gedaan, want deze kunstenaar was een erfgenaam van het Johnson en Johnson concern.

 

Deze foto en de bijbehorende tekst heb ik gevonden op FACEBOOK op

Reisgids_voor_schaakliefhebbers.

 

 

 

Open Kampioenschap Drechtstreek

 

Toernooiorganisator Jorik Klein na 5 ronden alleen op kop

       

 

 

16.07.22

Na 5 ronden OKD neemt de spanning toe, al is er vanaf nu nog maar één koploper?! Hoe dat zo komt verhaalt razende reporter Simon Kadijk.

Uitvoerig bericht op

http://www.schakendsliedrecht.nl

 

 

foto: Jorik Klein in diep gepeins

 

 

  WEGWIJZER:

   schaakboeken, schaakpartijen, live games, download, toernooien,

   columns,  specials, archieven enz.

 

  CONTACT:       emailadres: tomsschaak@gmail.com  

 

 

2700chess.com for more details and full list